Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové tabulky pro výpočet ztrát při proudění teplonosné kapaliny SOLAREN

Tabulky pro stanovení hydraulické ztráty třením v kruhovém potrubí a hydraulické ztráty místními odpory při proudění teplonosné kapaliny SOLAREN autorů Petra Kramoliše a Mojmíra Vrtka vydalo Technické vydavatelství Praha s.r.o. a jsou určeny pro projektanty, studenty a ostatní pracovníky, kteří navrhují potrubní systémy s nemrznoucí kapalinou Solaren.

O autorech:
Petr Kramoliš
, autorizovaný technik, působí jako samostatný poradce a projektant, který se dlouhodobě zaměřuje na využití obnovitelných zdrojů energií. Potřebu přesně stanovit hydraulické ztráty při proudění nezamrzající teplonosné látky solárními kolektory si ověřil na mnoha akcích. Získal cenu za sluneční čin roku 2004 (viz Ceny sdružení Eurosolar.cz za rok 2004 uděleny).
Ing. Mojmír Vrtek, Ph.D. je pracovníkem VŠB TU Ostrava a k sestavení tabulek přispěl teoreticky a výpočtově.

Solaren je výrobkem firmy Velvana a.s. Slouží k trvalé náplni uzavřených solárních systémů s dlouhodobou výměnnou lhůtou. Chrání systém před poškozením mrazem a korozí. Kapalina je netoxická, ekologicky nezávadná, mrazuvzdorná. Solaren má modrou barvu a hořkou chuť. Je vyroben na bázi nejedovatého 1,2-propylenglykolu, vody a inhibitorů koroze. S vodou je Solaren mísitelný neomezeně. Mísením s vodou je možné připravit kapalinu s potřebným bodem tuhnutí. Obsahuje ochrannou přísadu proti náhodnému požití, která zajišťuje bezpečnost solárního systému v případě vniku Solarenu do teplé užitkové vody. Je nevhodný pro použití s pozinkovanými konstrukčními materiály. Solaren nenapadá pryž ani výrobky z pryže. Obvykle se používá neředěný. Pro ředění výrobce doporučuje vodu destilovanou, demineralizovanou nebo pitnou s obsahem chloridů max. 100 mg/litr.

Směs vody a Solarenu je teplonosnou látkou používanou v soustavách, které je nutné chránit proti zamrznutí. Jedná se o části soustav rozvádějících chlad, například pro klimatizační zařízení, ale i o části soustav rozvádějících teplo, které mohou být v době mimo provoz vystaveny nebezpečí zamrznutí, například při poklesu vnějších teplot pod bod mrazu. Dlouhodobé sledování provozu takových zařízení podložené zkoumáním vlivů ovlivňujících ekonomiku provozu, a to nejen na zařízeních cizích, ale i navržených autory tabulek, potvrdilo, že optimálním navržením hydraulických parametrů potrubních rozvodů lze dosáhnout významných finančních úspor. Jedná se především o úsporu čerpací práce, která se projeví sníženou spotřebou elektrické energie na pohon čerpadel, a o dosud významně nevyužitý potenciál vedoucí ke zvýšení účinnosti tepelného využití sluneční energie v oblasti solárních kolektorů.
Například pro dosažení nejvyšší účinnosti plochých slunečních kolektorů je nutné na nich co nejvíce snížit teplotní spád a to vyžaduje při odvádění stejného množství tepla zvýšit hmotnostní průtok teplonosné látky (směsi vody a Solarenu) při nižších teplotách. V těchto provozních podmínkách, ale například ani v oblasti teplot pod 20 °C, však nelze využít pro určení hydraulických ztrát jednoduché lineární interpolace sousedních hodnot.

O publikaci:
Tabulky obsahují textový úvod doplněný diagramy, který vysvětluje teoretické základy problematiky a způsob použití tabulek. Ty jsou sestaveny pro nejčastěji používaná ocelová a měděná potrubí. Pro každý materiál potrubí a světlost kombinují tři různé koncentrace směsi voda - Solaren 60 %, 80 % a 100 % a tři různé teploty 20 °C, 40 °C a 80 °C. Barevným rozlišením jsou v číselných hodnotách vyznačeny oblasti, ve kterých lze interpolací získat velikosti ztrát ležící mimo dané teploty.
Při zpracování tabulek se autoři opřeli o metodiku v topenářské branži oblíbených "Výpočtových tabulek pro vytápění. Vztahy a pomůcky" autorů Laboutky a Suchánka, které vydala STP Praha v roce 2001.

Rozsah publikace ve vazbě V1 je 60 stran (text 5 stran, tabulky 55 stran), formát A4.
Cena publikace činí 149,- Kč.

 
 
Reklama