Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

130. výročí založení školy a 50 let oboru TZB na SPŠ Stavební ve Valašském Meziříčí

Střední průmyslová škola stavební si ve dnech 9.-11. prosince 2004 připomněla, že před 130 lety vznikla její předchůdkyně - první odborná škola na Valašsku. V rámci programu oslav byly uspořádány Dny otevřených dveří nejen pro veřejnost ale i pro žáky 9. tříd základních škol.


Evidence a přivítání hostů

Shromáždění pedagogů a absolventů


Projev ředitele školy Ing. Pavla Dittela

Součástí programu byla rovněž výstava prací pedagogů, absolventů a nynějších studentů. Dále byla uspořádána výstava firem spojená s přednáškami s odbornou tematikou. Závěrečný den byl věnován slavnostnímu shromáždění pedagogů a absolventů, který vyvrcholil společenským večírkem.


Kulturní program byl obohacen tanečním vystoupením

Setkání učitelů a absolventů

SPŠS si také připomněla další významné výročí. Před padesáti lety bylo studium na ní jako na jedné z prvních škol u nás rozšířeno o obor technická zařízení budov. V průběhu těchto let škola vychovala řadu významných odborníků, se kterými se můžeme setkávat po celé republice i v zahraničí. V dnešní době se obor rovněž prezentuje bohatou spoluprací s odbornými firmami, které na škole pořádají přednášky a umožňují žákům exkurze. Ve spolupráci s řadou těchto firem tak mohli studenti dostat krásný dárek v podobě nových laboratoří.


Otevření nových laboratoří

Vybavení laboratoří ocenili bývalí studenti


Zájem o moderní instalace projevila řada hostů

V nich si mohou doslova vyzkoušet vše, co jinak znají pouze z učebnic a výkladů svých kantorů. Zejména se jedná o hydronické vyvažování, podlahové topení, přípravu teplé vody, měření spotřeby tepla, přečerpávání odpadních vod, vzduchotechnická zařízení apod. Není divu, že zájem o studium na této škole je značný. Její zaměstnanci usilovně pracují na dalším zdokonalování odborných učeben a jejich vybavení moderní technikou, aby slavná minulost pokračovala neméně bohatě též v současnosti.

V dílnách si mohou studenti vyzkoušet své dovednosti na mnoha příkladech zapojení: