Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Deklarace přijatá účastníky IV. Mezinárodní konference "VÝCHOD"

IV. Mezinárodní konference "VÝCHOD" se konala ve dnech 21. a 22. listopadu 2004 u příležitosti 11. ročníku mezinárodního odborného veletrhu Aqua-therm Praha.

Delegace svazů podnikatelů z oboru technických zařízení z České republiky, Slovenska, Polska, Ukrajiny a Francie si vyměnily zkušenosti a informace k těmto tématům:

1/ Etika vztahů mezi investory a dodavateli a mezi dodavateli navzájem s důrazem na vztahy mezi dodavateli ve stavebnictví, zejména mezi malými a středními podnikateli (MSP) a velkými nadnárodními společnostmi.

2/ Partnerství mezi podnikateli jako cesta k etickému podnikání v oboru.

Účastníci konference se shodli na následujících závěrech:
  • Vztahy mezi MSP a velkými nadnárodními společnostmi v oboru stavebnictví se v jejich zemích trvale zhoršují v neprospěch MSP.

  • Velké stavební společnosti neustále snižují počty svých vlastních zaměstnanců a na práci si najímají stále více MSP jako subdodavatele. Ti pracují v nespravedlivých podmínkách a dostávají nespravedlivou odměnu za svou práci.

  • Subdodavatelé mají výrazně nižší právní ochranu než zaměstnanci. Tato situace dopadá zejména na MSP, jejichž jedinou možností vstoupit do zakázky je často pouze v pozici subdodavatele.

  • Vyšší dodavatelé si "přisvojují" velkou část přidané hodnoty a zisku vytvořeného subdodavateli. Zisk subdodavatelů je tak nízký, že jim neumožňuje kvalitní rozvoj, a musí "přežívat" na hraně rentability.

  • Navíc vyšší dodavatelé platí subdodavatelům často velmi opožděně a "zadržují" části plateb subdodavatelům i po dobu mnoha let (performance bonds).
Účastníci konference vyzývají všechny organizace zastupující MSP ve stavebnictví v zemích EU, zejména UEAPME, CEETB, GCI-UICP, EBC:
  • Aby prosazovaly to, aby se do právních předpisů EU i členských států dostala tato ustanovení:
    • Veřejné stavební zakázky by měly být děleny na část stavební a část TZB. Dodavatelé TZB by měli být řádným dodavatelem TZB části díla a nikoliv subdodavatelem vyššího dodavatele.
    • U veřejných zakázek by měl dodavatel uvádět a dokládat podíly zakázky, které budou vykonány třetí stranou (subdodavateli).
    • Vyšší dodavatel by neměl mít právo žádat po subdodavateli přísnější podmínky, než má ve své smlouvě sám.
    • Vyšší dodavatel by měl mít zákonem stanovenou povinnost prokázat, že má vyrovnány své závazky vůči subdodavatelům.
    • Finanční záruky požadované od subdodavatelů (performance bonds) by měly být regulovány. Zejména by měly být stanoveny hranice těchto záruk, které by neměly přesahovat záruky uplatňované u výrobků. Záruka by měla začínat dnem uvedení zařízení do provozu.

  • Aby usilovaly o vytváření podpůrných fondů a programů pomáhajících MSP ve stavebnictví získávat finanční prostředky nezbytné pro jejich účast ve větších zakázkách, zejména prostředky na finanční záruky (performance bonds).

  • Aby usilovaly o vytváření integrovaných dodavatelských týmů a integrovaných dodavatelských řetězců skládajících se z MSP.

  • Aby aktivně prosazovaly zásady tzv. "udržitelné výstavby" a "životního cyklu stavby" a vzdělávaly a informovaly o těchto zásadách MSP.

  • Aby rozvíjely partnerství s ostatními podnikateli v oboru, zejména s výrobci a dodavateli energií a vody při poskytování tzv. energetických služeb. V tomto partnerství spatřují účastníci konference záruku spravedlivého a etického podnikání v našem oboru.

Účastníci IV. Mezinárodní konference "VÝCHOD" rozhodli, aby s touto deklarací byly seznámeny ve dnech 25. a 26.11.2004 zastupitelské orgány CEETB a GCI-UICP a jejich prostřednictvím i zastupitelské orgány UEAPME a EBC.

 
 
Reklama