Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2004

sobota 27.11.2004



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info,
on-line redakce: hala F, stánek č. 308, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Závěrečná zpráva z veletrhu bude zveřejněna na TZB-info, kde jsou umístěny i jednotlivé tiskové zprávy z předchozích dnů.


Aktuality na stáncích dnes

Jednoduché, ale geniální
SCHIEDEL, a. s.
Hala J, stánek 053

Jednu ze šesti udělených Zlatých medailí získala firma Schiedel za svůj unikátní komínový systém Kerastar. Systém tvoří kombinace vnitřní keramické tenkostěnné vložky a vnějšího nerezového opláštění. Životnost keramiky je pro odvod spalin výrazně vyšší než životnost nerezu, proto se komíny běžně dělají keramické. Jsou ale případy, kdy se tradiční keramický komín nedá použít: např. jde-li o dodatečnou instalaci třeba krbu, může být klasický komín příliš těžký. Nebo si prostě investor či architekt přejí mít komín s avantgardním vzhledem leštěného nerezu, který by ladil s interiérem. Až dosud se v podobných případech používaly pouze celonerezové systémy, které ale mají jeden zásadní problém: jejich životnost je (při běžném užívání) pouze zhruba 15 let. Nový systém ale spojuje výhody obou materiálů: lehkost a atraktivní vzhled nerezu s dlouhou životností keramiky. Mezi ocelovým pláštěm a jádrem z keramiky je navíc vloženo 6 cm minerální izolace, takže komín má nízkou povrchovou teplotu a nehrozí tudíž možnost úrazů popálením. A cena? Desetimetrový komín vyjde na 50 - 60 000 Kč, záleží na průměru (bez DPH).


Foto: Ing. Jiří Vrba, vedoucí technického oddělení firmy Schiedel, ukazuje zlatou medaili za třísložkový komínový systém Kerastar

Jeden místo dvou
DANFOSS, s. r. o.
Hala A, stánek 149

Firma Danfoss získala na Aqua-thermu Čestné uznání za svůj automatický regulátor průtoku AB-QM. Jde o výhodné řešení pro všechny, kdo chtějí udržet jakoukoli chladicí nebo otopnou soustavu v dobře seřízeném stavu. "AB-QM nahrazuje dva ventily: regulační ventil s pohonem a vyvažovací ventil," říká o novém výrobku prodejní inženýr Danfossu Martin Nemejta. Jde o horkou novinku vyvinutou v Dánsku, která se u nás na veletrhu poprvé objevila právě na Aqua-thermu. Výhodou jsou nižší náklady na pořízení, protože místo dvou ventilů stačí instalovat pouze jeden. A protože není nutné ruční sestavování ventilu, jsou minimální také náklady na montáž a údržbu. Ventil se navíc snadno nastavuje, protože přehledná stupně významně usnadňuje nastavení průtoku. A kde se nový ventil nejvíce uplatní? "Nelze ho použít v klasické otopné soustavě s radiátory v rodinném domku. Hlavní oblastí budou administrativní budovy se vzduchotechnikou," říká Martin Nemejta.


Foto: Zástupci firmy Danfoss Ing. Milan Langer a Martin Nemejta
s oceněným ventilem AB-QM


Texty tematicky doplňující dnešní doprovodný program
a vybraná témata, která se na veletrhu prezentují:

Jak má vypadat zdroj podzemní vody pro zásobování pitnou vodou?,
výňatek z článku RNDr. Martina Gutha, který byl publikován na TZB-info, publikováno 17.7.2004

Základní právní aspekty zřizování zdrojů podzemní vody
Zdroj podzemní vody (studna či vrt) je dle současných právních norem vodohospodářské dílo, jehož zřízení podléhá určitým legislativním postupům.
V zásadě jsou možné dva přístupy: realizace studny jako předem povolené vodohospodářské stavby nebo realizace studny jako průzkumného díla.

Shrnutí
Zřizování zdrojů podzemní vody vyžaduje dle současných právních norem dodržení řady kroků a postupů. Realizace studní a vrtů představuje geologické práce se zásahem do pozemku. Takové práce je nutné projektovat, ohlašovat a evidovat. V určitých případech se k nim vyjadřují i okresní úřady. Práce řídí a je za ně odpovědná osoba s osvědčením odborné způsobilosti, tzv. odpovědný řešitel.

Pro schválení odběru podzemní vody (stavební řízení) je nutný hydrogeologický posudek. Součástí hydrogeologického posudku (zprávy, projektu) je popis konstrukčního řešení studny nebo trubní studny (vrtu), hydrogeologické posouzení studny ve vztahu k možným (anebo prokázaným) zdrojům znečištění a k okolním studnám. V posudku jsou rovněž navrženy provozní parametry studny, posouzeny jakostní parametry podzemní vody a další.

Nevhodným konstrukčním řešením studní a vrtů se podstatně zkracuje jejich životnost a vzrůstají náklady na jejich provoz. V mnohých případech není možný odběr podzemní vody už po několika letech provozu jímacího objektu.


Krby a kachlová kamna,
redakce TZB-info, Ing. Renata Straková

Změny energetické politiky podněcují zájem o vytápění dřevem. Vedle kotlů pro spalování dřeva se nabízí také krbová a kachlová kamna a jejich používání pozoruhodně narůstá. Počet v České republice vyrobených krbových kamen představuje každoročně neustálý nárůst. V celkové nabídce představují kachlová kamna spíše luxusní zboží. Požadavky na kachlová kamna, používaná jako hlavní zdroj tepla, budou zajisté odlišné od kamen dekorativních, postavených v trvale obývaném domě s ústředním topením, kde kamna slouží spíše jako luxusní doplněk. Popis vlastností kachlových kamen a přehled krbů na tuzemském trhu na internetovém portálu TZB-info Vám poskytne ucelené informace o této problematice a usnadní hledání potřebných informací.


Peletky,
redakce TZB-info, Ing. Milan Bechyně

Peletky jsou nejušlechtilejším druhem biomasy. Pro své přednosti, kterými jsou konstantní výhřevnost, minimální obsah popela, pohodlné skladování a možnost automatizace dodávek paliva do kotle jsou stále vyhledávanějším zdroje obnovitelné energie především v Rakousku, Německu a severských zemích. Vzhledem k rostoucí nabídce kotlů a krbových kamen od českých i zahraničních výrobců na našem trhu se začíná tento perspektivní zdroj obnovitelné energie prosazovat i u nás. Při dalším předpokládaném růstu cen zemního plynu a topného oleje lze předpokládat, že se stanou jejich konkurenty díky relativně stálé ceně také s ohledem na skutečnost, že jako obnovitelná energie nebudou podléhat připravované ekologické dani.

Souhrnné informace o peletkách naleznete na portálu TZB-info v rubrice Peletky.

 
 
Reklama