Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Budoucnost tepelných čerpadel je v samosprávě a administrativních budovách

Tepelná čerpadla se podle některých stávají hitem doby, podle jiných nepřekročí stín nálepky "alternativní zdroj energie". Ať bude jejich budoucnost jakákoliv, je zřejmé, že na západ od našich hranic se výrazně prosazují. Kde je ale jejich místo v českých podmínkách? To se v rozhovoru pro portál TZB-info snaží přiblížit Karel Kodiš ze společnosti G-TERM, který se využitím tepelných čerpadel zabývá více než deset let.


Také letos nebude společnost G-TERM chybět na pražském veletrhu Aqua-therm.
Expozici firmy najdete v hale J, stánek č. 44.


TZB-info: Kde vidíte v budoucnu největší uplatnění tepelných čerpadel?

Kodiš: Využití tepelných čerpadel je v našich podmínkách především otázkou ceny. Při podpoře státu, případně využití fondů EU, lze očekávat nárůst počtu instalací hlavně v samosprávě, tedy obcích a krajích. Ty budou v blízké době investovat do obnovy vytápění škol, nemocnic, ústavů a podobných zařízení. Zde se určitě naskýtá šance.
Další velký prostor, kde se budou tepelná čerpadla uplatňovat, vidím v budovách, které kombinují vytápění a chlazení. Tepelná čerpadla jsou schopna v jednom systému chladit i topit. Výrazně se tak snižují investiční i provozní náklady. To je výhodné především pro moderní administrativní budovy, které již běžně klimatizaci využívají.

TZB-info: Co průmysl, je i zde nějaký prostor pro využití tepelných čerpadel?

Kodiš: Jejich použití v průmyslu je závislé především na vlastnických vztazích. Majitel a provozovatel v jedné osobě má jiné zájmy než provozovatel v nájmu. Pokud je někdo v nájmu, nemá zájem o větší investice. Naopak pro majitele budovy, který v ní i podniká, může být investice do tepelného čerpadla zajímavá. Dlouhodobě přináší výraznou provozní úsporu. I v průmyslu máme zkušenosti s instalacemi, kde tepelné čerpadlo zajišťuje vytápění i chlazení.


Tepelná čerpadla G-TERM vytápějí základní a střední školu,
internát a tělocvičnu v Neveklově na Benešovsku.

TZB-info: Boom nyní zažívá bytová výstavba a výstavba rodinných domů prostřednictvím developerských firem. Týká se to především okrajů velkých měst. Myslíte si, že si zde mohou tepelná čerpadla najít své místo?

Kodiš: Je to obdobná situace jako u průmyslu. Při rozšíření developerského způsobu výstavby jsou zájmy investora (developerská společnost) a provozovatele (lidé, kteří kupují) zřetelně odděleny. Tento stav příliš nenahrává aplikaci nákladnější, byť provozně levnější technologie.

TZB-info: Světem hýbou technologické novinky. Dají se očekávat nějaké výraznější změny také u tepelných čerpadel? Jakých částí těchto zařízení by se mohly týkat?

Kodiš: Technologické změny lze předpokládat ve zvýšení kvality kompresorů scroll. Dá se očekávat i větší využití elektronicky řízených expanzních ventilů, případně instalace fázových výměníků. Poměrně velké rezervy vidím v regulaci tepelných čerpadel a navazujících topných systémů. Určité mezery jsou zatím i ve vývoji chladiv. Zásadní technologické změny ale zatím nelze očekávat. Pro vyšší výkony jsou ale zajímavá tepelná čerpadla poháněná plynovými motory.

TZB-info: Na portálu TZB-info se velmi diskutovalo o oprávněnosti nových požadavků pro tepelná čerpadla země/voda a voda/voda, zejména hydrogeologického průzkumu. Jaký je Váš názor na tuto problematiku?

Kodiš: Požadavky na hydrogeologický průzkum jsou dle mého názoru na místě. Předpokladem je jednoznačný požadavek na předkládané podklady a informování ze strany příslušných úředníků. Jinak se z dobré věci stane podklad pro neřešitelné papírové války.

TZB-info: Vraťtme se k úvodu našeho rozhovoru - hit doby nebo "jen" alternativní zdroj - jak vidíte tepelná čerpadla v porovnání s jinými alternativmími zdroji?

Kodiš: Označení hit doby souvisí jen s mírou informovanosti, cenou energií a investičními náklady. Tepelná čerpadla jsou jedním z mnoha alternativních zdrojů a nepředstavují v žádném případě definitivní řešení problému vytápění. Jsou optimálně využitelná pouze za určitých podmínek.

TZB-info: Mohou při rozhodování o aplikaci tepelných čerpadel ve Vámi uváděných školách, nemocnicích, ústavech a podobných zařízeních hrát roli energetické audity a plánované zvýšení cen energií?

Kodiš: Podle našich zkušeností již dnes uvažují některé obce o přechodu na tepelná čerpadla právě z důvodu očekávaného trvalejšího růstu cen paliv. Důležitým předpokladem pro využití tepelných čerpadel v obcích je ale také to, aby byly technické podmínky dotací v reálných mezích a celý systém byl dostatečně transparentní.

TZB-info: Jak uvádíte, jedná se o instalace s podporou státu, případně s využitím fondů EU - jak umí například Vaše společnost v tomto zájemcům pomoci?

Kodiš: Především technickou podporou a zpracováním potřebných podkladů.

TZB-info: Děkujeme za rozhovor.

 
 
Reklama