Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topné folie ECOFILM - další rozšíření nabídky

Topné folie Ecofilm jsou ideální způsob vytápění pro laminátové plovoucí podlahy nebo jako stropní vytápění ve spojení se sádrokartonovými konstrukcemi. Tloušťka folie je pouze 0,4 mm. Lze ji proto velmi snadno instalovat do skladby podlahy nebo stropu, bez jakéhokoliv navýšení tloušťky této konstrukce.

Folie může být instalována v celé ploše, nebo pouze v místech, kde uživatel požaduje temperovat podlahu (před kuchyňskou linkou, před sedací soupravou v pokoji apod.). Folie může plnit funkci komfortní teplé podlahy nebo i hlavního zdroje tepla v místnosti. Vše je závislé pouze na technických parametrech objektu a požadavcích uživatele. Trvalé zvyšování poptávky po topných foliích ECOFILM vedlo k rozšíření stávající nabídky o několik novinek.


Stropní folie ECOFILM

Topné folie ECOFILM C jsou určeny jako stropní vytápění pod sádrokartonové podhledy. Vhodné jsou v podstatě do jakéhokoliv objektu - novostaveb i pro rekonstrukce. Stávající výkonové řady C 620, 614 a C 420, 414 jsou nyní rozšířeny o novou řadu - C 520 a C 514. Tyto nové folie jsou ve stejném výkonu jako stávající (140 a 200 W/m2), jejich celková šířka je však 500 mm (aktivní 400 mm). Tím přesně odpovídají doporučené rozteči nosných prvků sádrokartonových konstrukcí a je možné je instalovat přímo na tyto nosníky bez nutnosti dalších úprav konstrukce. Použití těchto folií bylo konzultováno také s hlavními techniky nejvýznamnějších dodavatelů sádrokartonových systémů - firem KNAUF a RIGIPS. Zástupci obou firem shodně konstatovali, že folie ECOFILM lze kombinovat s jejich systémy a použití topné folie není důvodem ke ztrátě záruky na sádrokartonový systém. Obě firmy tuto skutečnost také na dotaz potvrdí.


Podlahové folie ECOFILM

Druhou novinkou je rozšíření nabídky topných podlahových folií o nový typ ECOFILM F 608/55 (80 W/m2) a ECOFILM F 606/55 (60 W/m2). Tyto folie se od stávajících liší větší aktivní topnou šířkou a odlišným rozestupem jednotlivých topných pásků folie.


Stávající F 608 (606)

Nová F 608/55 (606/55)

Nové folie mají při celkové šířce 600 mm větší aktivní topnou šířku - 550 mm a menší netopné okraje - pouze 25 mm. Je tím lépe využita plocha folie a protože cena za běžný metr zůstala zachována, cena za 1 m2 topné plochy vychází výhodněji.

Větší rozestup topných pásků přináší další výhody. Topné folie lze krátit každých 15 mm a přitom se vždy izolují pouze v místě měděných sběrnic. U původních folií bylo při krácení mimo střižné místo nutné izolovat hranu v celé šířce folie. Jiný rastr topných pásků také umožnil použít nový způsob připojování vodičů ke sběrnicím folií.


Detail pájeného spoje s lepenou krytkou

Jedná se o profesionální pájený spoj, který zaručuje dokonalé propojení vodiče se sběrnicí. Plastová krytka, spojená pomocí tavného lepidla, je na vnitřní straně opatřena rýhováním, které slouží jako ochrana proti vytržení kabelu. Je tím vytvořeno velmi pevné, vodotěsné spojení. Nový typ folie v kombinaci s novým spojem navíc umožnil rozšířit nabídku firmy FENIX o další novinku - sady topné folie pro svépomocnou instalaci ECOFILM Set.


ECOFILM Set - Sady pro svépomocnou instalaci

Pokládka topných folií ECOFILM F pod laminátové plovoucí podlahy je velmi snadná a zvládne ji téměř každý. Určitým úskalím však může být připojení konektorů k měděným sběrnicím. Ne každý vlastní potřebné vybavení, nebo má možnost si jej někde zapůjčit. Proto firma FENIX rozšířila svůj sortiment o sady ECOFILM Set.


Ecofilm Set s příslušenstvím

Sada obsahuje jeden pás folie F 608/55 nebo 606/55 různých délek. Například sada ECOFILM Set 80 - 4/176 obsahuje pás folie s plošným příkonem 80 W/m2, 4 m dlouhý, o celkovém příkonu 176 W. Sady se prodávají v délkách 2, 3, 4, 5, 6, 8 a 10 m. Pás je již opatřen připojovacími vodiči, dlouhými 5 m a tím odpadá nutnost provádět spoje na stavbě.




Místnost s vytápěnou plochou 3x4 m je možné řešit např. 7 sadami s třímetrovou folií. Připojovací vodiče od každého pásu vedeme do krabice, kde je připojíme na svorkovnici. Ze svorkovnice pak pokračuje již jen jeden dvoužilový kabel do termostatu.


Součástí sady jsou také izolační pásky, takže pás je možné zkrátit na potřebnou délku a zaizolovat střižné hrany. Potřebujete-li např. folii dlouhou 3,7 m, koupíte si sadu se čtyřmetrovou folií, zkrátíte ji a zaizolujete přiloženou páskou. Protože folie lze krátit každých 15 mm, je možné z nabízených sad vytvořit jakoukoliv požadovanou délku.

Sady jsou určeny především pro uživatele, kteří z jakéhokoliv důvodu nechtějí být odkázáni na odbornou montážní firmu a upřednostňují svépomocný způsob instalace, nebo pro firmy, které se zabývají např. pokládkou plovoucích podlah a topné folie chtějí nabízet jako doplněk svého sortimentu. Získávají tak přístup k foliím s profesionálně provedeným napojením bez nutnosti oslovovat další firmu.

Další informace můžete získat na stránkách firmy FENIX (www.fenixgroup.cz).


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...