Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tradiční nabídka z Viadrusu je opět bohatší

Závod VIADRUS, který je významným českým výrobcem litinové topenářské techniky a odlitků, se v posledních třech letech viditelně soustředil na rozšiřování nabídky, růst technických parametrů a užitných vlastností svého tradičního sortimentu, tedy celé škály kotlů a radiátorů.

Základní nabídku sortimentu tzv. "malých kotlů" se značkou VIADRUS, které jsou určeny pro skupinu majitelů domů, domků, chat, chalup i větších objektů, tvoří litinové kotle pro spalování tuhých paliv do 62 kW, biomasy a pelet do výkonu 24, resp. 48 kW, kotle pro spalování zemního plynu ve výkonovém rozsahu 8-50 kW, kotle pro spalování LTO ve výkonovém rozsahu do 80 kW a nástěnné kotle klasické i kondenzační.


G 42 (ECO) Garde

V posledních dvou letech se jako stěžejní skupina výrobků postupně profilovaly kotle s obchodním označením U 26 "Hercules" a G 42 (ECO) "Garde". Zatímco U 26 pokračuje v tradici dlouhodobě osvědčených litinových kotlů pro spalování tuhých paliv, další kotel patří k nejpopulárnějším a nejúčinnějším kotlům na plyn.

Závod uvedl na trh v kategorii malých kotlů řadu novinek - závěsné kotle CLEO s průtokovým ohřevem TUV, CLEO s ohřevem vody v nepřímotopném 60 l zásobníku a kondenzační stacionární kotel CLAUDIUS s výkonem od 3,5 do 49,5 kW. Tyto kotle rozšiřují nabídku závodu VIADRUS, z níž si pohodlně vybere snad každý.

Například známý univerzální litinový kotel na tuhá paliva U 26 "Hercules" je schopen spalovat koks, černé uhlí i dřevo. Při garantované vysoké životnosti litinového výměníku si uživatel může být jist širokým rozsahem výkonu, jaký mu výrobce nabídne v závislosti na počtu článků (výkon se může pohybovat od 8 kW do 62 kW).

Dalšími kotli na pevná paliva jsou Hercules ECO a HECULES BIO, které vychází z konstrukce oblíbeného kotle U 22 a nabízí spalování dřevních pelet, resp. dřevního odpadu (piliny/hobliny, štěpka) s účinností nad 80%, automatický provoz řízený pokojovým termostatem a zásobník s mechanickým přísunem paliva až na 80 hodin plného nepřetržitého provozu.

Sortimentní nabídka zahrnuje kotle také o vyšších výkonech. Kotle s atmosférickým hořákem pro spalování zemního plynu ve výkonovém rozsahu 49-250 kW, kotle pro spalování lehkých topných olejů ve výkonovém rozsahu 80-750 kW a mobilní kotelny s výkonem do 1 100 kW s možností spalování zemního plynu a LTO.


G 90-100
s atmosf. hořákem

V kategorii kotlů s atmosférickým hořákem do 120 kW, které slouží pro vytápění budov jako jsou školy, dílny, střední podnikatelské provozovny apod., je z produktů závodu VIADRUS největší zájem o litinový plynový kotel s označením G 90. U zákazníků uspěl především díky moderní kombinaci litinového kotlového tělesa s progresivním nízkoemisním hořákem a spolehlivou automatikou. Dvě varianty řešení plynové větve - s dvojicí ventilů Honeywell nebo s plynovým multiblokem Dungs - dávají uživateli dostatečně svobodnou možnost volby. Zatímco první varianta příznivě ovlivňuje cenu otopného zařízení, druhé řešení umožňuje použít zařízení na automatickou kontrolu těsnosti. Samozřejmostí u obou alternativ je přitom nízký obsah emisí ve spalinách, tedy statut "Ekologicky šetrného výrobku", a rovněž pojistka zpětného toku spalin. Hlavní část kotle tvoří litinové článkové těleso s dlouhou životností. Konstrukce konvekčních ploch článků umožňuje snadné čištění kotlového tělesa přes snímatelné čisticí víko přerušovače tahu. Plynový přívod je možné připojit z pravé i levé strany, takže kotle lze montovat do dvojic a není potřeba počítat s velkou plochou kotelny. Ke kotli G 90 navíc výrobce může dodat programovatelnou ekvitermní regulaci ALBATROS A1 - A4, která pak řeší přednostní ohřev teplé užitkové vody a kaskádní provoz několika kotlů.

Další výkonovou kategorii kotlů s atmosférickým hořákem zastupuje VIADRUS G 100 Gladiátor. Svým rozsahem od 112 do 250 kW je určen i pro větší objekty. Použití plynového multibloku Dungs s automatickou kontrolou těsnosti umožňuje instalaci zařízení do nejmodernějších kotelen. Výrobce navíc může kotel dodat v rozloženém stavu, takže zákazník nebude mít potíže s jeho instalací. Atmosférický hořák kotle je složen z nízkoemisních trubic Furigas. Také kotel G 100 Gladiátor lze montovat do dvojic, aby uživatel ušetřil plochu kotelny. Izolace zdravotně nezávadným minerálním materiálem a pojistka vypnutí při nedostatečném odtahu spalin garantují - stejně jako v případě kotle G 90 - bezpečnost provozu. Shodná je i možnost nechat na Gladiátor namontovat programovatelnou ekvitermní regulaci ALBATROS pro zvýšení provozního pohodlí.


G 300-700

Sortiment velkých kotlů závodu VIADRUS dále tvoří litinové kotle s tlakovým hořákem VIADRUS G 300 a VIADRUS G 700, které se pohybují ve výkonovém rozsahu 103 až 310, resp. 330 až 750 kW. Oba výrobky patří do kategorie jednořadových litinových článkových kotlů s přetlakovou spalovací komorou a jsou určeny pro ústřední vytápění plynnými a kapalnými palivy.
Hodí se zejména tam, kde se požaduje vysoká hospodárnost provozu, komunikace s nadřazeným regulačním a řídicím systémem, ekologický provoz a dlouhá životnost.


Bohemia

Pro kotle G 300 a G 700 připravil Závod VIADRUS ovládací elektropanel osazený OS 06, který je umístěn na kotli a zahrnuje veškeré komponenty nutné pro bezpečný a spolehlivý provoz kotelny i kotlů v ručním i automatickém provozním režimu s možností programování denního nebo týdenního režimu. Umožňuje základní i ekvitermní regulaci.
Součástí je rovněž jednotka poruchové signalizace a ochrany, která slouží k zabezpečení kotelny při vzniku havarijního stavu.

K tradičnímu sortimentu v nabídce závodu VIADRUS patří litinové radiátory. Ty vyrábí závod ve čtyřech základních řadách pod označením KALOR, KALOR 3, TERMO a BOHEMIA.

V letošním roce bude nabídka rozšířena o typ STYL s novým progresivním designem.

Litinové radiátory jsou umístěny v mnoha objektech, například na Pražském hradě, ve Slezském divadle Opava, Domě kultury v Ostravě-Zábřehu nebo Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě, v nové Sazka Aréně nebo v obchodním centru v Poznani.




 
 
Reklama