Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Společnost LICON spustila novou výrobní linku

Přestože se na současném trhu v oblasti radiátorů pohybuje celá řada výrobců, pouze několik málo z nich se může pochlubit tak dlouhou historií, jakou za sebou mají radiátory značky Likov.

V mnohých domácnostech tato tělesa stále plní svou funkci a jejich spokojení majitelé se k nim vrací při rekonstrukcích a přestavbách bytů či domů. V první polovině tohoto roku však i tato tradiční česká značka našla svého nového majitele a výrobce. Tak, jak již bylo avizováno na stránkách portálu TZB-info a i v dalších periodikách, od května tohoto roku převzala výrobu radiátorů Likov nová společnost LICON HEAT s.r.o. a tato topná tělesa tak převzala její jméno - LICON.

V současné době se společnost LICON prezentuje jako konsolidovaná firma s moderní výrobní technologií a progresivní obchodní politikou. Právě v těchto dnech byla dokončena kompletní obměna výrobní technologie. Již dnes, kdy se nové stroje teprve zabíhají, se ukazuje, že to je krok správným směrem. Výrobky jsou vyráběny s velkou přesností a kvalitou zpracování. Moderní plechotvářecí stroje (viz obr. 1) prokazují vysokou produktivitu a variabilitu možností, což umožňuje další rozšíření sortimentu otopných těles.



Obr. 1

Obr. 2

Samostatnou kapitolou je nový výměník tepla. Při jeho vývoji jsme se snažili zapracovat do jeho konstrukce veškeré nové poznatky z oboru. Hlavním rysem výměníků LICON je horizontální zvlnění (rozšíření přestupní plochy) ve směru proudění vzduchu (viz obr. 2). To má za následek lepší předání tepla - vzduch je více nucen k turbulenci a tím předá více tepla. U většiny konkurenčních výrobců je zvlnění lamel vertikální ve směru proudění vzduchu. Přímé porovnávací zkoušky s jiným konkurenčním typem výměníku zatím nebyly provedeny, proto nelze říci přesné procento nárůstu tepelného výkonu. Dalším velkým plusem pro výměník LICON je délka krčku, který obepíná trubku po celém obvodu a délce. Tím je zaručeno dokonalé a trvalé spojení i přenos tepla z trubky na lamelu.

První zkoušky tepelného výkonu byly provedeny ve zkušební laboratoři TZB při Centru stavebního inženýrství v Praze podle zkušební normy ČSN EN 442-2. V porovnávacím měření starých výměníků Likov a nových výměníků Licon se ukázal nárůst tepelného výkonu ve prospěch nového typu v rozmezí 10 až 19% v závislosti na typu. V současné době probíhají zkoušky podlahových konvektorů, otopných lavic OL a nástěnných těles OK.

Dalším důležitým článkem v celém výrobním toku je povrchová úprava otopných těles. V srpnu letošního roku jsme uvedli do provozu novou linku na práškové lakování (viz obr. 3). Linka umožňuje lakovat díly do 3 m délky a samozřejmostí je i dokonalá povrchová předúprava před vlastním lakováním. V budoucnosti počítáme i s nabídkou různých barevných odstínů otopných těles dle přání zákazníka. Technologicky posledním a též neméně důležitým krokem je balení výrobků. Za tímto účelem byla zakoupena balicí linka (viz obr. 4). Výrobky jsou nyní baleny do smršťovací fólie, která je odolná proti vrypům a jinému mechanickému poškození. Hrany balených výrobků jsou chráněny tvrdým kartónovým překladem.



Obr. 3

Obr. 4

Celý sortiment LICON najdete v TZB-katalogu výrobků - značka LICON


KORADO, a.s.
logo KORADO, a.s.

Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles. Naší filozofií je nabídnout kompletní systémové řešení pro vytápění, chlazení i větrání a uspokojit požadavky i těch ...