Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ocenění GRAND-PRIX za nejlepší výrobek na veletrhu FOR-ARCH 2004 (II)

V dnešním článku představujeme další oceněný výrobek veletrhu FOR ARCH - teplovodní podlahový konvektor T 60 firmy MINIB, s.r.o.

Podlahový konvektor T 60

Podlahový konvektor T 60 je jedním z dlouhé řady špičkových a uznávaných topných těles společnosti MINIB. Toto těleso, jež získalo cenu Grand Prix For Arch 2004, se těší výrazné oblibě architektů, profesních projektantů i realizačních firem. Tento fakt je dán především stavební výškou tohoto tělesa, jež činí 63 mm a je tak na trhu ojedinělá. K této přednosti je potřeba přičíst i kvalitní tepelný výkon, jež činí na 1 m tělesa 800 W.

Mimořádně důležitým aspektem provedení a vybavení tohoto tělesa a nejen jeho je přechod na stejnosměrné 12 V DC motory namísto dosud užívaných 12 V AC motorů střídavých. Hlavním důvodem je extrémně nízká spotřeba elektrické energie při provozu ventilátorů s 12 V DC motory. Při aplikaci ventilátorů s 12 V DC stejnosměrnými motory dochází ke snížení zdánlivého příkonu S (VA) přibližně o 75% a ke snížení činného příkonu P (W) konvektoru o více než 65%. Toto vše snižuje jak provozní náklady, tak i investiční náklady při instalaci konvektoru (menší transformátory, atd.).


Jako další argument lze uvést podstatně snazší regulaci 12 V DC motorů, jež vede ke zvětšování uživatelského komfortu při provozu konvektorů. Jako příklad lze uvést využití automatické IQ regulace MINIB s elektronickým termostatem - THO 108. Tento termostat má týdenní program s pěti pásmy v každém dni, je samonapájecí s naprosto nehlučným spínáním. Vždy jeden z použitých konvektorů MINIB je osazen modulem mikroprocesorového řízení REGMINIB. Řídicí mikroprocesorová jednotka zajišťuje plynulé nastavení optimální rychlosti otáčení ventilátorů.

Zapojení je doplněno o ovládací panel, který má ovládací prvek pro plynulé nastavení maximálních otáček ventilátorů, přepínače pro volbu provozního režimu topné soustavy. Dále je zde umístěn elektronický obvod pro vyhodnocování signálu z bezkontaktního termostatu a čidlo osvětlení s vyhodnocovacím obvodem, které slouží pro přepínání režimu den/noc.


Zvláště pro tyto skutečnosti bývá konvektor T 60 označován odborníky jako "technologický bonbonek".

 
 
Reklama