Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úspěšná spolupráce Horního Rakouska a Jihočeského kraje v oblasti úspor energií a obnovitelných zdrojů energie

Informace k tiskové konferenci, které se zúčastnili zemský rada Rudi Anschober, předseda Energy Centre České Budějovice, Ing. Ladislav Fňouka, zástupce RNDr. Jana Zahradníka, hejtmana Jihočeského kraje a Mag. Walter Wöss, jednatel Energy Centre České Budějovice dne 9. září 2004 v 12.00 hod. v Hotelu Malý pivovar, České Budějovice na téma: Energy Centre České Budějovice - úspěšná spolupráce Horního Rakouska a Jihočeského kraje v oblasti úspor energií a obnovitelných zdrojů energie.

S rozšířením Evropské unie se rozbíhá spolupráce v mnoha odvětvích mezi sousedními státy, starými a novými členy Evropské unie. Spolupráce v oblasti podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie existuje mezi Horním Rakouskem a Jihočeským krajem již řadu let. Energy Centre České Budějovice je vynikajícím příkladem toho, jak může vypadat úspěšná spolupráce mezi těmito přeshraničními regiony. Hlavním cílem je přitom efektivní využívání energií a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie v jižních Čechách a zvýšení informovanosti široké i odborné veřejnosti, veřejné správy a dalších cílových skupin.

Představenstvo ECČB tvoří mj. zemský rada pro energetiku spolkové země Horní Rakousko Rudi Anschober, hejtman Jihočeského kraje RNDr. Jan Zahradník a primátor města České Budějovice doc. Dr. Miroslav Tetter.

Anschober: "Problémy s ochranou životního prostředí a energetikou nelze řešit pouze v jednom regionu, tyto problémy se musejí řešit na přeshraniční úrovni. Čím efektivněji se v Horním Rakousku a Jihočeském kraji využívají energie a čím vyšší je zde podíl obnovitelných zdrojů energie, tím lepší to má dopad na životní prostředí a kvalitu života v obou regionech. Proto se budeme snažit naši spolupráci v ECČB zintenzívnit a rozšířit, aby intenzívní informační kampaní, kooperací podniků a společnou inovací vzrostly co možná nejzřetelněji úspory energií a podíl obnovitelných zdrojů energie."


Ve spolupráci Jihočeského kraje a Horního Rakouska vyšla publikace Úspory energií
(zleva: Mgr. Ivana Klobušníková, ECČB, zemský rada Horního Rakouska,
Rudi Anschober a Ing. Ladislav Fňouka, Jihočeský kraj).

Ekologická elektřina a obnovitelné zdroje energie v České republice

V Jihočeském kraji stejně jako v celé České republice jsou v současné době pouze přibližně 1,5 až 2% celkové primární spotřeby energií kryty obnovitelnými zdroji energií (v Horním Rakousku již 32%). Při výrobě elektřiny se obnovitelné zdroje energie využívají jen z cca 2% (v Horním Rakousku se na výrobě elektrické energie podílejí bioplyn / větrná energie / geotermika a fotovoltaika více než 2 %, včetně malých vodních elektráren (do 10 MW) tento podíl činí cca 8 %). Naproti tomu na české energetické scéně hrají důležitou roli fosilní zdroje energie.

Česká republika si stanovila cíl - do roku 2010 má být 6% spotřeby energií a 8% spotřeby elektřiny kryto z obnovitelných zdrojů energií.
Státní energetická koncepce České republiky, která byla dne 10.3.2004 schválena českou vládou, stanoví následující strukturu primárních zdrojů energie (jako cíl do roku 2005):

  • pevná paliva: 42 - 44 %
  • plynná paliva: 20 - 22 %
  • kapalná paliva: 15 - 16 %
  • jaderná energie: 16 - 17 %
  • obnovitelné zdroje energie: 5 - 6 %.

Jihočeský kraj

V Jihočeském kraji žije cca 620.000 obyvatel na ploše o rozloze 10.000 km2 (ve 43 městech a 580 obcích). V průměru s 62 obyvateli na jeden kilometr čtvereční má Jihočeský kraj nejmenší hustotu zalidnění v České republice. Třetinu území zaujímají lesy. Krajinný ráz regionu podmiňuje již tradičně rozvoj zemědělství s převažující rostlinnou výrobou a na něj navazující potravinářský průmysl. Jižní Čechy jsou jedním z turisticky nejatraktivnějších regionů v České republice, a proto zde turismus a cestovní ruch (jejichž rozvoj je kromě jiného samozřejmě podpořen také zdravým životním prostředím) hrají významnou roli.

Jižní Čechy nejsou v oblasti výroby energií soběstačné, kromě biomasy a vodní energie se všechny ostatní primární zdroje energie (uhlí, zemní plyn, topný olej, jaderné palivo, elektřina) do jižních Čech importují. Současná struktura spotřeby primárních zdrojů energie v Jihočeském kraji je následující (data byla převzata z energetické koncepce Jihočeského kraje):

  • pevná paliva: 53%
  • zemní plyn: 24%
  • elektřina: 18%
  • kapalná paliva: 5%.


Současná struktura spotřeby primárních zdrojů


Struktura pevných paliv v Jihočeském kraji

Potenciál úspor energií v Jihočeském kraji, popř. v České republice je značný. Vyžaduje investice, moderní technologie, ale také zvýšení povědomí a osvětu.


Energie v jihočeských domácnostech (vytápění a ohřev vody)

Energy Centre České Budějovice, platforma pro spolupráci mezi Horním Rakouskem a Jihočeským krajem v oblasti úspor energií a obnovitelných zdrojů energie, se zaměřuje především na bezplatné energetické poradenství, vzdělávání a práci s veřejností. Bylo založeno před šesti lety. Vedle energetického poradenství pro domácnosti, města, obce a firmy realizuje užitečné projekty jak na regionální, tak na přeshraniční úrovni a na úrovni Evropské unie.

Díky dobré spolupráci s Krajským úřadem Jihočeského kraje byla dne 9.9.2004 vydána např. publikace "Úspory energií" určená pro jihočeskou veřejnost. Tato brožura o rozsahu více než 30 stránek informuje o možných opatřeních vedoucích k úsporám energií (výstavba nízkoenergetických domů, energeticky úsporné vytápění a ohřev vody, osvětlení, snížení spotřeby elektřiny, vody atd., možnosti využívání obnovitelných zdrojů energie...). V brožuře jsou také obsaženy informace a kontakty na možné zdroje financování energeticky úsporných opatření (Česká energetická agentura, Státní fond životního prostředí, program PANEL pro opravy a regeneraci panelových domů, Energy Performance Contracting). Dále jsou představeny konkrétní úspěšné projekty (nízkoenergetický dům, využití solární energie pro ohřev vody a přitápění rodinného domu atd.). Hejtman Jihočeského kraje, RNDr. Jan Zahradník: "Důraz na snižování spotřeby energií a využívání obnovitelných zdrojů je plně v souladu s Územní energetickou koncepcí Jihočeského kraje. Tato publikace vás seznámí s možnými úsporami energií, které v konečném důsledku znamenají i úspory finanční." Brožuru rozešle Krajský úřad Jihočeského kraje všem jihočeským městským a obecním úřadům a dále je bezplatně nabízena v ECČB (k vyzvednutí osobně v poradenském středisku ECČB nebo lze vyžádat v ECČB její zaslání poštou.)

Jako další příklad přeshraniční spolupráce v tomto roce lze zmínit akci "Export tour", kterou zorganizovalo Energy Centre České Budějovice ve spolupráci s Hornorakouským svazem pro úsporu energií (OÖ Energiesparverband). Akci tvořil seminář v Českých Budějovicích a exkurze po jižních Čechách. Cílovou skupinou byli členové Hornorakouského Ökoenergieclusteru (tj. firmy vyrábějící a dodávající zařízení, která efektivně vyrábějí a využívají energii) a jihočeští zájemci o hospodářskou spolupráci. Cílem této akce bylo informovat o českém trhu, především o technologiích na zpracování biomasy a solárních technologiích (právní rámec, atestace, podmínky pro import kotlů na biomasu a solárních kolektorů a dotace) a navázat kontakty mezi hornorakouskými výrobci a českými firmami. Účastníci exkurze navštívili dva rodinné domy (solární kolektory a tepelné čerpadlo versus vytápění uhlím) a obecní úřad v Hartmanicích (nízkoenergetický dům vytápěný peletami, kotel 25 kW). Akce se zúčastnilo přibližně 50 zájemců z Horního Rakouska a jižních Čech.

Energy Centre České Budějovice v období leden až srpen 2004:

  • vykonalo 406 energetických konzultací,
  • zorganizovalo 7 seminářů a workshopů a 4 exkurze,
  • vydalo 7 publikací a
  • prezentovalo se na 5 výstavách a veletrzích, kde nabízelo energetické poradenství a brožury.

Na rok 2005 jsou již naplánovány následující zajímavé projekty:

  • energetické poradenské kurzy určené pro české zaměstnance veřejné správy, stavební úřady, zástupce firem a další zájemce (ve spolupráci s Českou energetickou agenturou, s Hornorakouským svazem pro úspory energií, Hornorakouskou akademií pro životní prostředí, Hornorakouským sdružením pro ochranu klimatu a dalšími partnery)
  • "Obnovitelné zdroje energie a odpadové hospodářství v obcích" - program dalšího vzdělávání a poradenství pro starosty (ve spolupráci se Svazem měst a obcí Jihočeského kraje)
  • Výstava Úspory energií a obnovitelné zdroje energie spojená s bohatým doprovodným programem (27.-29.1.2005, Praha, Výstaviště v Holešovicích).
 
 
Reklama