Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Alpské horské chaty s ekologickými dodávkami vody a elektrické energie

Dodávky vody do chaty s roční kapacitou 6000 lidí tvoří výlučně sněhová a dešťová voda, přečištěná odpadní voda je připravena pro splachování WC, teplárna napájená rostlinným olejem využívá motorový generátor, jehož odpadní teplo se znovu používá k výrobě teplé vody a vyhřívání budovy. Dvacet procent elektrické energie zajišťují solární moduly.

Horská chata Ingolstädter Haus Německého alpského svazu, která se nachází na náhorní plošině Steinernes Meer ve výšce 2119 m n.m. v oblasti Berchtesgadener rakouských Alp vybudovala v letech 1928-29 ingolstadtská pobočka Německého alpského svazu. Společnost Siemens, divize Technologie budov, vybavila chatu novými systémy pro dodávky vody a elektrické energie a novou biologickou čistírnou odpadních vod. Zlepšila se tak kvalita odpadních vod, která nyní vyhovuje zákonným požadavkům, a byl zdokonalen systém dodávek vody. Nová místní teplárna je vytápěna rostlinným olejem. Další dodávky elektrické energie zabezpečují solární buňky.


Horská chata Ingolstädter Haus

Nové systémy instalované v Ingolstädter Haus vycházejí z celkové koncepce koordinace veškerých technických součástí. Tato koncepce zohledňuje extrémní podmínky v prostředí vysokých krasových hor. Dodávky vody do chaty například tvoří výlučně sněhová a dešťová voda, což představuje velkou výzvu, neboť zařízení chaty každoročně využívá k přenocování na 6000 lidí a další přicházejí přes den jako turisté. Součástí řešení je pokročilá, energeticky úsporná čistírna vody a velké nádrže. Čistotu vody garantuje celá řada filtrů, které využívají například křemenné kamínky a aktivovaný uhlík, nebo zařízení na odstranění UV zárodků. Kapacita nádrže byla zvýšena ze 30 kubických metrů na 95 kubických metrů.

Za účelem zajištění co nejmenší spotřeby čerstvé vody v kanalizaci se odpadní voda čistí a shromažďuje ve zvláštním kontejneru. V případě nedostatku vody ji lze znovu využít ke splachování záchodů. Zbytek čisté vody může prosáknout ven a zbývající pevná hmota se kompostuje. Bez této procedury by došlo k vyplýtvání většiny vzácné a vysoce čisté čerstvé vody do odpadu, což by ohrozilo průběžné dodávky vody. Nový systém nahradil zastaralý způsob čištění odpadních vod.

Původní dieselový generátor o výkonu 24 kW nahradila místní teplárna napájená rostlinným olejem o výkonu 28 kW a tepelném výkonu 48 kW. Teplárna využívá motorový generátor, jehož odpadní teplo se znovu používá k výrobě teplé vody a vyhřívání budovy a dále tak zlepšuje celkovou efektivitu. Vyhřívá i sušárnu. Teplárna poskytuje hlavní dodávky elektřiny do chaty a vyrábí zhruba 80 % elektrické energie. Zbylých 20 % zajišťují solární moduly s akumulátory a nezbytnými nabíječkami a měniči.

Do zařízení, jako je například vzduchový výtah na přepravu zboží nebo pračky, které v chatě spotřebují 70 % elektřiny, je elektrická energie přiváděna přímo z místní teplárny. Menší spotřebiče, osvětlení, zásuvky a čerpadla na čištění vody a přívod čerstvé vody, které spotřebují asi 30 % elektřiny, většinou napájejí akumulátory a solární moduly. Pro zachování přívodu energie musel starý dieselový generátor pracovat zhruba deset hodin denně. Místní elektrárně, kterou napájí výlučně řepkový olej lisovaný za studena, stačí být v provozu pouze pět nebo šest hodin denně.

Náklady na projekt "mezi nebem a zemí" činily 1,1 mil. eur. Ingolstadtská pobočka Německého alpského svazu přispěla zhruba deseti procenty a zbývající část hradilo rakouské federální ministerstvo zemědělství a lesního hospodářství, oblastní salcburská vláda, německá ekologická nadace Deutsche Bundesstiftung Umwelt, bavorské Ministerstvo rozvoje a životního prostředí, Německý alpský svaz a město Ingolstadt.

Nový systém dodávek elektrické energie a vody do Ingolstädter Haus patří mezi nejnovější projekty firmy Siemens tohoto druhu. Podobný projekt realizovala divize Technologie budov i na další chatě v majetku ingolstadtské pobočky - Riemannhaus, která se nachází na náhorní plošině Steinernes Meer ve výšce 2177 m n.m. Stejná koncepce byla s úspěchem použita i v případě Welser Hütte v horách Salzkammergut vlastněné Rakouským alpským svazem. Firma Siemens letos dále modernizuje bezpečnostní systémy na několika dalších horských chatách, které vybavila nejnovějšími protipožárními a zabezpečovacími světelnými systémy.

 
 
Reklama