Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinka od PROTHERMu

Firma PROTHERM opět potvrzuje, že je "dravcem mezi kotli", a přichází na trh s novou verzí závěsného plynového kotle. Nová řada kotlů Leopard, která navazuje na úspěšnou řadu původních závěsných kotlů Leopard určených pro širokou veřejnost, dokazuje, že je možno získat kvalitu za rozumnou cenu.

Úkol pro zkušený tým vývojářů byl jasný - zvýšit technickou hodnotu kotle při zachování příznivé ceny. Splnění tohoto obtížného zadání umožnilo zapojení firmy PROTHERM do skupiny Vaillant - Hepworth. Vývojáři měli k dispozici špičkové komponenty, kterými mohli rozšířit a zlepšit technické parametry stávající řady kotlů Leopard.

A v čem je kotel Leopard nový? Není sice nejmenší jako některé konkurenční výrobky, ale o to je jednodušší a přístupnější pro instalaci a pravidelný servis, který je základem dlouhé životnosti kotle.

Plynový ventil s krokovým motorem - je revoluční novinkou, která umožňuje přesnou a plynulou modulaci výkonu kotle při min. příkonu elektrické energie.
Ve spojení s turbínkou na měření průtoku teplé vody se tak regulace kotle dostává na úroveň nejmodernějších zařízení v oblasti vytápění.

Snímač průtoku teplé vody - na rozdíl od staršího typu kotle je použita "turbínka" na snímání průtoku. Turbínka generuje impulsy, jejichž frekvence je úměrná průtoku. Oproti původně použitému dvoustavovému snímači, který nebyl schopen rozlišit velikost průtoku, lze pomocí turbínky odečítat průtok teplé vody v celém rozsahu odběru.

Regulace teploty teplé vody je tak mnohem rychlejší a přesnější. Lze totiž začít modulovat výkon kotle ještě před dosažením relativně pomalé změny hodnoty na teplotním čidle. Při skokových změnách průtoku teplé vody tak uživatel nepociťuje výkyvy teploty, zároveň nedochází k přehřívání teplé vody a následnému zanášení výměníku. Dosažení komfortu přípravy teplé vody potvrzují dvě hvězdičky a dva kohoutky - označení, které kotel získal dle EN 13203.

Kvalitu regulace teplé vody a odolnost zanášení výměníku potvrzuje i 200 tisíc kotlů řady Thematek (které jsou vybaveny stejným systémem regulace a u nás jsou známé pod obchodním názvem Rys), které byly za poslední čtyři roky vyrobeny ve výrobním závodě PROTHERMu. Kotle jsou nainstalovány po celé Evropě a pracují k plné spokojenosti zákazníků.

Hydraulická skupina - je jednoduchá a spolehlivá. Mosazný blok zaručuje neomezenou životnost a minimalizuje možnost netěsností. Ve srovnání se starším řešením je skupina doplněna o automatický by-pass zamezující přehřátí kotle při malých průtocích otopné vody. Dopouštěcí ventil pro doplňování vody do otopné soustavy je samozřejmostí.

Čerpadlo - bylo použito čerpadlo WILO NFSL Premium s vyšší efektivností provozu a přepínačem pro nastavení 3 rychlostí otáček. Lze tak nastavit nejvhodnější charakteristiku pro danou topnou soustavu, omezit případnou hlučnost systému a docílit úspor energie (až o 40W nižší příkon čerpadla). Servisní firmy jistě přivítají možnost nastavení doběhu čerpadla.

Řízení kotle - na rozdíl od starší verze kotle Leopard je použita řídicí deska s integrovanou zapalovací automatikou. Řídicí deska je přizpůsobena pro doplnění o modul ekvitermní regulace a lze také připojit servisní zařízení pro detailní odečítání stavů mikroprocesorového řízení ze sběrnice H2Bus.

Ovládání a signalizace - ovládací panel kotle dostal nový moderní design, nicméně byla zachována filozofie ovládání ostatních řad kotlů PROTHERM. To jistě ocení servisní a instalační firmy, které se nemusí pracně učit nový systém ovládání a nastavení parametrů kotle. A pokud uživatel založí návod a nemůže ho najít? I na takový detail je pamatováno - s kotlem je dodáván zjednodušený návod ve formě samolepicí tabulky, která se nalepí na kryt kotle. Jednoduché piktogramy vedou uživatele při nastavení parametrů kotle.

Podstatné je rozšíření počtu chybových hlášení z původních 5 na 10 stavů - servisní firma jednoduše identifikuje případnou závadu. Konečný uživatel kotle ocení indikaci poklesu tlaku vody v topném systému - lze tak zavčas dopustit topný systém, než dojde k automatickému zastavení kotle z důvodu nedostatku vody v otopném systému.

Připojovací rampa - je jednou z mnoha dalších novinek, kterou přivítají nejen budoucí uživatelé, ale i montážní firmy. Připojovací rampa umožňuje snadnou a rychlou instalaci kotle až jako poslední části otopné soustavy. Všechny řemeslné práce na budově lze tak provést předem, aniž by došlo ke znečištění nebo poškození kotle. Mnohé servisní firmy jistě potvrdí, že zbytky stavebního materiálu jako kousky cihel, malty či barvy jsou "běžnou" součástí kotlů před uvedením kotle do provozu.

Rampa je konstruována tak, že po připojení kotle se odstraní nosný plech ventilů, které jsou větší částí skryty v plášti kotle. Ve srovnání se starší variantou kotle je tak nainstalovaný kotel pohledově líbivější.

Příslušenství - je nedílnou součástí, na kterou je nutné při vývoji kotle pamatovat.

Protherm nabízí dostatečný výběr pokojových regulátorů, kterými lze dosáhnout nejen vyšší tepelné pohody, ale i značné úspory plynu. Obsáhlá nabídka programového vybavení těchto regulátorů dokáže pokrýt i náročnější požadavky uživatele.

Ne každá stavební dispozice objektu dovoluje instalaci kotle s klasickým odvodem spalin do komína. Proto je v nabídce i verze kotle s nuceným odtahem spalin ("TURBO"), ke kterému je možné dodat velké množství originálních variant potrubních tras. Téměř žádný stavební prvek objektu není překážkou pro bezpečné vyústění odtahu spalin.


Výbava a vlastnosti kotle

  • plynulá regulace výkonu
  • autodiagnostika
  • protimrazová ochrana kotle
  • ochrana čerpadla snižující možnost zablokování čerpadla
  • možnost umístění kotle v koupelnách nad vanou (el. krytí IP 45)
  • anticyklovací omezení
  • doběh čerpadla
  • zobrazení teploty OV, TV a diagnostických údajů na displeji
  • vestavěný dopouštěcí ventil pro doplňování otopného systému
  • vysoká účinnost a dynamická příprava
    teplé vody
  • jednoduchá a spolehlivá vnitřní vodoinstalace
  • snadný servisní přístup
  • systém kontroly odvodu spalin
  • elektronické snímání tlaku v otopném systému
  • ochrana proti přehřívání
  • nezávislé nastavení výkonu pro topení
    i pro ohřev TV
  • možnost připojení ekvitermní regulace

Proč právě Protherm?
Za firmu Protherm hovoří precizní přístup ke každému detailu našeho výrobku, přísný systém řízení výroby, široká prodejní a servisní síť firem, účinná podpora odborné veřejnosti. To vše jsou fakta, která vysvětlují, proč si kvalitní výrobky firmy Protherm získávají ve velké míře stále více a více spokojených zákazníků nejen u nás, ale i v zahraničí.


Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)
logo Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)

Společnost Protherm, která velmi sebevědomě vstoupila v roce 1992 na český trh se svým elektrokotlem, patří v současné době mezi přední české značky tepelné techniky. Díky zapojení do koncernu Vaillant Group exportuje Protherm své výrobky do mnoha zemí ...