Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Reakce na diskusi k článku "Jak porovnat ceny tepelných čerpadel"

Původní článek Jak porovnat ceny tepelných čerpadel byl úvahou autora ohledně instalací tepelných čerpadel a vyvolal diskusi, která byla po dohodě redakce a společnosti Mach dočasně nepřístupná. Dnešní komentář se vrací k jednotlivým názorům v původní diskusi, která je v závěru článku znovu zveřejněna a otevřena. Věříme, že jsme nezklamali důvěru čtenářů a děkujeme všem za pochopení.

Předem se omlouvám všem jménem firmy TC MACH, s.r.o. (ale hlavně jménem svým), kteří byli námi (mnou) uraženi, především panu Kocinovi a panu Žeravíkovi. Jsem osobně velmi ráda, že se nakonec obnovila diskuse kolem našich článků. Zdá se, že jsme si s portálem TZB-info trochu nerozuměli. Nyní je vše vysvětleno a diskuse opět otevřena. Pravdou zůstává, že jsme diskusi kolem našich článků NESLEDOVALI a tudíž ani nevěděli, co se zde odvíjí. Až do minulého pátku.

Článek "(NE)Známá tepelná čerpadla" není PR článkem. Jedná se o úvahu pisatele ohledně instalací tepelných čerpadel, jejich vhodnosti či nevhodnosti. Kromě mého překlepu ohledně typů kompresoru, vzniklého při konečné úpravě článku (za upozornění na překlep jsem panu Žeravíkovi děkovala), tam žádné další nesrovnalosti nejsou. Pokud ANO, a napíšete nám je, tak si je rádi obhájíme.

Článek Jak porovnat ceny tepelných čerpadel je JEN A POUZE O POROVNÁNÍ CEN TEPELNÝCH ČERPADEL JEDNOTLIVÝCH TYPŮ DLE PRIMÁRNÍHO ZDROJE. Nejedná se o žádné porovnávání tepelných čerpadel jednotlivých výrobců. Čtenáře navíc pouze upozorňuje na skutečnost, že při instalaci je nutné brát tepelné čerpadlo jako celek, ke kterému je nutné doinstalovat nádrž, bivalence, regulaci atd. Dále se snaží upozornit na fakt, že i když je prodejní firmou udáván výkon TČ např. 14 kW, je nutné zjistit při jaké teplotě primáru TČ daných 14 kW dosahuje (zda při +5°C nebo při -10°C). Jaký je při dané teplotě topný faktor? AUTOR SE POUZE SNAŽIL UKÁZAT, JAK NASTAVIT PŘI VÝBĚRU TČ VŠEM DODAVATELŮM STEJNOU LAŤKU A POROVNÁVAT SROVNATELNÉ. Fakt, že pro ukázku byla v článku použita tepelná čerpadla MACH, však nevidím jako problém. A diskuze o cenách. Trh je vždy o nabídce a poptávce. Vzhledem k tomu, že každá firma si provádí průzkum trhu (tedy i my), můžu s klidem říci: "Naše ceny se nikterak neliší od jiných firem prodávající tepelná čerpadla." Teď nemyslím klimatizační jednotky - ty jsou cenou někde jinde. K zamaskování malého výkonu firmy používají automaticky připínaný elektrokotel. TČ se odstavuje už při venkovní teplotě +5°C a elektrokotel pak topí ostošest. Uživatelé těchto TČ říkají: "Jo, na podzim byla v domě zima a TČ ho nevytopilo, ale když začalo mrznout, tak už tam bylo teplo." Tepelná čerpadla MACH topí zaručeně do venkovní teploty -15°C do radiátorů a do -20°C do podlahovky. Proto prostě musí být dražší.

Částečně musím i souhlasit s panem Říčkou, který tvrdí, že tepelná čerpadla jsou v některých případech neefektivní a vyhozené peníze. V případě nízkoenergetických domů s tepelnými ztrátami kolem 7 kW a níže našim zákazníkům tvrdíme ať si raději pořídí elektrokotel. Investice do tepelného čerpadla je za této situace nenávratná, s tím naprosto souhlasím. Proto nechápu SFŽP, proč nastavil takováto kritéria pro dotace. Každopádně naše firma nyní nikomu žádné dotace neslibuje. K dotacím se vždy vyjadřujeme se slovy: "Raději s nimi nepočítejte. My Vám rádi pomůžeme s jejich vyřízením. No, a pokud vyjdou, bude to pouze dobré přilepšení."

Naše firma se vždy snažila reagovat na připomínky okolí. Výsledkem jsou vylepšení tepelných čerpadel MACH. Když projektanti topení přijdou s názorem, že se tepelná čerpadla nehodí ve spojení s fan-coily, ale zákazník chce fan-coil i TČ. Pan Mach se zamyslí a vyvine dvoustupňové tepelné čerpadlo. Zákazníka vyjde druhý stupeň na TČ levněji než těch 8 předimenzovaných fan-coilů s ventilátorem. Na požadavky jednoho nejmenovaného architekta a jeho zákazníků bylo vyvinuto tepelné čerpadlo pro vnitřní provedení, kdy celá kotelna domu se vzduchovým TČ se nachází na cca 2 m2 v nerezové skříni, včetně výparníku.Toto tepelné čerpadlo bylo oceněno i cenou GRAND PRIX FRIGOTHERM 2004.

Vysvětlení odtávání okolním vzduchem už raději napíši k druhému článku. Doufám, že jsem v dostatečné míře odpověděla na všechny dotazy, a pokud ještě nějaké vyvstanou, tak na ně ráda odpovím.

S přátelským pozdravem
Barbora Machová

Poznámka redakce:
Obsah diskuze připojené k tomuto článku je převzat z původní diskuze u článku Jak porovnat ceny tepelných čerpadel, kde byly příspěvky odstraněny.