Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

RAUBASIC - alternativní systém pro instalaci rozvodů vody a vytápění

RAUBASIC je relativně nový alternativní program firmy REHAU pro domovní instalace sanity a vytápění. Tento systém je prodáván na našem trhu cca 3 roky a řada úspěšných aplikací potvrdila jeho opodstatněnost a místo na trhu. Dobrý poměr mezi cenou a kvalitou je předpokladem pro uplatnění systému RAUBASIC především v objektech, kde je prioritou investora cena.

Systém RAUBASIC se vyrábí v rozměrech trubek 16x2,0 mm, 20x2,0 mm a 25x2,3 mm. Trubky jsou silanově zesítěné, jedná se tedy o polyetylén PE - Xb a odpovídají EN 12318. Vyrábějí se jak v provedení pro vytápění - vybavené závěrnou vrstvou nepropouštějící kyslík, tak v provedení pro domovní rozvody pitné vody. Tyto trubky jsou vybaveny všemi potřebnými atesty a certifikáty včetně výluhových atestů. Trubky díky svému hladkému povrchu mají menší tlakové ztráty. Pružnost potrubí umožňuje jednoduchou a rychlou instalaci. Trubní rozvody z trubek RAUBASIC nepřenáší hluk, mají nízkou tepelnou vodivost a jsou samozřejmě toxicky a fyziologicky nezávadné.

RAUBASIC je komplexní systém, který je tvořen tvarovkami z mosazi, nerezovými garniturami a objímkami z ušlechtilé oceli. Spojování se uskutečňuje pomocí originálního ručního lisovacího nářadí REHAU (viz postup níže).

RAUBASIC se vyznačuje těmito výhodami:

  • trvale těsné spojení
  • jednoduchá manipulace se všemi systémovými komponenty
  • lehké lisovací nářadí
  • velmi rychlé vytvoření spoje
  • po vytvoření spoje je možné okamžité zatížení tlakem a teplotou
  • netvoří se usazeniny
  • není možný vznik koroze
  • konec trubek není nutný při montáži kalibrovat ani jinak přizpůsobovat
  • při montáži není potřeba elektrická energie
  • technologie nepotřebuje otevřený plamen nebo technologickou prodlevu po lepení
  • proti systémům z polypropylenu je větší průměr trubky

Rozvody teplé a studené vody

Trubky RAUBASIC PE - Xb bez závěrné vrstvy se používají k instalaci systémů rozvodů pitné vody podle normy DIN 2000. Trubky jsou naprosto hygienické nezávadné. Dokladem je Certifikát ITC Zlín 02 1004 V/AO.

Oblast použití je dána skutečností, že RAUBASIC je 6barový systém. Provozní tlaky a teploty jsou dány tedy limity: 95° C/0,4 MPa nebo 20° C/1,25 MPa. Tyto hodnoty plně vyhovují všem běžným požadavkům a umožňují provozní nasazení systému RAUBASIC ve všech standardních případech.

Rychlá a snadná montáž, nízká cena umožňuje použití tohoto systému i jako alternativu k systémům z PP.


Rozvody ústředního vytápění

Zde se samozřejmě používají trubky RAUBASIC v provedení se závěrnou vrstvou proti pronikání kyslíku dle DIN 4726. Rozměry trubek 16 - 25 mm umožňují realizovat v podstatě ucelené provozní soubory vytápění, tedy od zdroje tepla až po otopné těleso. Bohatý sortiment tvarovek zajišťuje možnost provedení jakéhokoliv napojení otopného tělesa.


Zhotovování spojů

Minimální teplota, při které je možno pracovat se systémem RAUBASIC press, je 0 °C. Po vytvoření spoje je možné okamžité zatížení tlakem.


Obr. 1 - RAUBASIC trubku zkrátit pomocí
nůžek na odpovídající délku.
Obr. 2 - Úplné nasunutí objímky z ušlechtilé
oceli na konec trubky. Kontrolní otvory
objímky musejí být úplně zakryty.
 
Obr. 3 - Tvarovku RAUBASIC press
zastrčit do konce trubky až po zarážku.
Obr. 4 - Nasadit RAUBASIC press-nářadí kolmo na doraz
(vnější obrubu) objímky z ušlechtilé oceli a ramena nářadí stisknout
úplně k sobě. Pouze při plném slisování se ramena nářadí otevřou.


REHAU s.r.o.
logo REHAU s.r.o.

Firma REHAU nabízí prémiová řešení na bázi polymerů. Pro oblast TZB dodáváme podlahové a stěnové vytápění/chlazení – trubky a technika spojování, systémové desky, regulace, rozdělovače; rozvody studené a teplé vody - instalace pitné vody, odhlučněná ...