Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česká značka Licon na dánském trhu

O tom, že se české značky radiátorů s úspěchem uplatňují po celé Evropě, není pochyb. Nedávno založená společnost Licon Heat s.r.o., která svou produktovou řadou otopných konvektorů Licon navázala na tradici radiátorů Likov, také vsadila na razantní proexportní obchodní politiku. Nutno podotknout, že je z čeho vycházet. Podkladem pro tento článek jsou dva projekty, které se svým významem staly snad nejsledovanějšími stavbami v Dánsku a ve kterých našly své místo právě výrobky značky Likov a Licon.

Prvním ze zmiňovaných projektů je finišující stavba Státní Dánské opery. Impozantní budova s nápadným tvarem střešní konstrukce, jež jako štít zakrývá majestátní čelní prosklenou stěnu. Opera je situována na zpevněném břehu průplavového kanálu přímo naproti sídlu Dánské královny a není bez zajímavosti, že se jedná o dar dánského podnikatele, majitele nadnárodní společnosti Maersk, královně. Tento pán musí svou zemi opravdu milovat, protože rozpočet stavby je cca 9 mld.!! Kč. Královna dostane tuto impozantní stavbu za symbolickou jednu dánskou korunu. Díky své ceně a důležitosti je tento projekt mediálně velmi sledován a dokonce vychází bulletin o průběhu stavebních prací.

Vrátíme-li se ale k technickému zařízení, pak lze říci, že si v tomto komplexu našly své místo snad všechny typy radiátorů a konvektorů a technologové mnoha společností se zapotili u vyvíjení speciálních tvarů radiátorů. Společnost Likov je zde zastoupena několika sty kusů konvektorových výměníků, které ohřívají střešní prosklené plochy a zabraňují orosení. Důraz byl kladen zejména na perfektní kvalitu provedení a zvláštností je i netradiční bílé provedení výměníků. Důvodem pro zvolení bílé barvy bylo zakomponování topných prvků do výklenků ve stěně umístěných zhruba dva metry nad hlavami návštěvníků. Rád bych podotkl, že se podle mého názoru jedná o velmi elegantní řešení, které esteticky nenarušuje interiér, ačkoliv jsou konvektory Likov přímo na očích.

Celý proces výroby konvektorů, včetně objednání, trval pouze několik málo týdnů. Vzhledem k rychlému postupu prací, zejména pokládání mramorových podlah, totiž nebylo možné překročit předem domluvený termín dodání. V opačném případě se naše společnost vystavovala vysokým sankcím ze strany investora. Nicméně vše bylo vyrobeno a dodáno včas a v požadované kvalitě. Nedávno jsem měl možnost prohlédnout si výsledek a mohu říci, že se za naše produkty opravdu nemusíme stydět.

Druhou stavbou, ve které našly své místo výrobky značky Likov a nově i konvektory Licon, je mohutný komplex budov, ve kterém bude po jejich úplném dokončení sídlit ředitelství Dánského rádia a televize. Kromě administrativní části je zde zakomponován i koncertní sál a další kulturní prostory.

Svým významem se jedná o neméně důležitý projekt, než je Státní Dánská Opera. Stavba má dokonce své vlastní webové stránky (www.dr.dk/drbyen), na kterých, mimo dalších zajímavých informací, můžete prostřednictvím kamer sledovat vývoj prací takzvaně on-line. Vzhledem k velmi přísnému zabezpečení celého staveniště (každý z více než pěti set pracovníků je prověřen bezpečnostní agenturou) nemá obyčejný smrtelník možnost vstoupit přímo "mezi ploty".

Pro ty, kteří se chtějí seznámit s budoucím vzhledem celého komplexu, byla proto v přilehlých administrativních prostorách vybudována výstavní síň. Zde si návštěvník může prohlédnout například konkurenční projekty, které nebyly schváleny, nebo se může celým komplexem virtuálně projít ve věrném počítačovém modelu.

Česká značka Likov je zde zastoupena topnými podlahovými kanály a opět zde byl bezprecedentní požadavek na naprosto přesně načasované a velmi kvalitní zpracování celé dodávky. Oproti stavbě Opery však byla celá tato záležitost poměrně zdlouhavá a naše společnost se zde potýkala s neustále se měnícími požadavky ze strany investora. Bylo zhotoveno a odesláno snad několik desítek vzorků otopných kanálů a krycích mřížek, než bylo vše konečně odsouhlaseno a výroba mohla začít. Přes opravdu "šibeniční" termín se nakonec podařilo dodávku odeslat včas a v současné době jsou konvektory Licon již připojeny do otopného systému.

Většina českých topenářských firem byla a je více či méně orientována z důvodu tradice na východní trhy. Vzhledem ke vstupu Česka do Evropské unie ale bude exportních příležitostí přibývat a je jen na nás, jak tyto možnosti využijeme.

Předchozí odstavce měly mít pouze informativní charakter o exportních možnostech a úspěších tradiční české značky. Už nyní ale společnost Licon Heat s.r.o. připravuje další projekty ve spolupráci se zahraničními partnery, o kterých vás snad budu moci informovat jindy.

 
 
Reklama