Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Desková otopná tělesa RADIK HYGIENE

Společnost KORADO uvedla na začátku roku 2004 na trh desková otopná tělesa určená do prostředí s vysokými požadavky na hygienu a čistotu pod obchodním názvem RADIK HYGIENE a RADIK HYGIENE VK.

Nabízeny jsou dva modely, tři typy (10, 20S a 30) ve čtyřech výškách (303, 503, 603 a 903 mm) a ve třinácti délkách (404, 504, 604, 704, 804, 904, 1004, 1104, 1204, 1404, 1604, 1804, 2004 mm), tj. celkem 312 variant.

Model RADIK HYGIENE (obr. 1) je deskové otopné těleso v provedení KLASIK, které umožňuje levé nebo pravé boční připojení na rozvod otopné soustavy s nuceným nebo samotížným oběhem.
Model RADIK HYGIENE VK (obr. 2) je deskové otopné těleso v provedení VENTIL KOMPAKT, které umožňuje pravé spodní připojení s roztečí 50 mm na rozvod otopné soustavy s nuceným oběhem.


Obr. 1 - RADIK HYGIENE

Obr. 2 - RADIK HYGIENE VK

Oba modely jsou upraveny pro instalaci a provoz v místnostech s vysokými požadavky na hygienu a čistotu. V čem spočívají tyto úpravy:
  • všechny typy jsou bez přídavné plochy
  • všechny typy jsou bez bočních krytů a horní krycí mřížky
  • u všech typů je přední otopná deska včetně obvodových švových svarů zakryta speciální hladkou čelní deskou
  • švové svary u ostatních otopných desek (u typu 20S a 30) jsou zakryty speciální hladkou lištou
  • u typu 20S je větší vzdálenost mezi otopnými deskami (hloubka tělesa B = 100 mm) ve srovnání s klasickým řešením typu 20 (hloubka B = 66 mm)


Také při upevnění otopného tělesa RADIK v provedení HYGIENE jsou respektovány požadavky na snadnou dostupnost všech částí otopného tělesa i jeho nejbližšího okolí z důvodu pravidelného čištění, mytí a úklidu:
  • je zohledněna možnost upevnění otopného tělesa na stěnu (ze zadní strany desky jsou navařeny dvě, popř. tři horní a dolní příchytky), aby prostor pod ním byl volný bez jakýchkoliv překážek a připraven k snadnému úklidu

  • do základní výbavy je zahrnut potřebný počet navrtávacích konzol typu 18/120 (viz katalog KORAMONT), které umožňují upevnit otopné těleso běžně 65 mm od stěny

  • navrtávací konzola 18/120 umožňuje upevnit otopné těleso až 80 mm od stěny, ale v tomto případě je nutné i u dolních příchytek použít konzoly, nikoliv jen opěrky

Desková otopná tělesa RADIK v provedení HYGIENE jsou určena pro použití ve zdravotnických zařízeních a dalších provozech, v kterých jsou kladeny vysoké nároky na hygienu a čistotu. Při mytí a čištění se používají různé čisticí a desinfekční prostředky a povrch otopného tělesa musí být dostatečně odolný, aby i dlouhodobě tuto mimořádnou zátěž zvládl.

Z tohoto důvodu byla tělesa podrobena zkouškám ve speciální akreditované zkušebně a výsledkem několikaměsíčních zkoušek je získání hygienického atestu (obr. 3). Z protokolu vyplývá, že při zkouškách byly použity preparáty Ultrasol F (účinná látka Quat + aldehyd) 1%, AHD2000 (účinná látka: alkohol), trichlorol (Chloramin T) 0,75%, Wofasteril (peroxosloučenina) 0,5%. Obecně je nutno dodržet, aby čisticí a desinfekční prostředky byly ředitelné vodou, nesmí působit abrazivně, ani být silněji alkalické nebo kyselé, tj. chemicky agresivní.


Obr. 3 - Hygienický atest RADIK HYGIENE, RADIK HYGIENE VK

Rádi Vám zašleme katalog, ve kterém jsou uvedeny podrobnější údaje včetně cen. Zavolejte na bezplatnou informační linku 800 111 506, pište na e-mailovou adresu info@korado.cz a žádejte katalogy nebo návštěvu našeho obchodního zástupce. Podklady také naleznete na internetových stránkách www.korado.cz.

Celý sortiment RADIK HYGIENE je zařazen do firemního výpočetního programu KORADO pro návrh otopných těles RADIK a KORALUX. Nutným předpokladem úspěšného stažení je provedení registrace. Uživatelům, kteří se zaregistrovali již dříve a prováděli stahování dřívějších verzí programu, stačí, když se jen přihlásí svým e-mailem a následně mohou provést stažení. Výpočetní program lze po vyžádání poslat také běžnou poštou na CD.


KORADO, a.s.
logo KORADO, a.s.

Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles. Naší filozofií je nabídnout kompletní systémové řešení pro vytápění, chlazení i větrání a uspokojit požadavky i těch ...