Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Drobný příspěvek k problematice: Kondenzační kotle v tradičních otopných soustavách

Firma Gruppo Imar se již od roku 1988 zabývá výrobou kotlů malých výkonů s maximálním využitím energie vzniklé spalováním plynu. V roce 1990 uvedla na trh kotel CSP SYSTÉM. Litinový kotel CSP s hořákem PREMIX ve své době dokázal vysoké hodnoty účinnosti spalování s velmi stabilními hodnotami emisí.

Na základě původního kotle CSP se podařilo v roce 1999 vyrobit dvoukomorový systém kondenzačního kotle CSP TOP.


Litinový kotel CSP

CSP SYSTEM: hořák PREMIX s předsměšováním

Ideální řešení tradičních otopných soustav

Schématicky je na obr. 3 popsané proudění topné vody o max. výstupní teplotě až 85°C. Po předání tepla se topná voda vrací pomocí teplotně řízeného oběhového čerpadla (rozsah otáček 100-25%) do předřazeného slitinového výměníku. Zde se znovu (a již podruhé) ochlazují spaliny a předehřívá se vratná topná voda. Poté vstupuje opět do litinové vysokoteplotní části spalovací komory kotle.


Obr. 3 - CSP SYSTEM TOP / PAB

S touto konstrukcí dvou oddělených výměníků je kondenzační kotel TOP schopný docílit rozdílu mezi výstupní a vratnou topnou vodou až ΔT 40°C.

Výše uvedené parametry opravňují kotel CSP TOP osadit do všech existujících topných soustav a nabídnout tím špičkové parametry vysokých účinností a velmi nízké spotřeby bez úprav a dodatečných výdajů. Tím se celkově zlevní a zrychlí pořízení kondenzačního kotle a přiblíží se návratnost vynaložených investic.


Velmi zajímavé řešení moderních systémů (viz obr. 4)

Kombinace tradičních radiátorů a podlahového systému nabízí velmi zajímavé uplatnění pro jednu z variant kotle CSP TOP. Jedná se o kompletně vybavený kondenzační kotel osazený všemi komponenty nutnými pro dvě teplotně odlišné a nezávislé zóny včetně přípravy TUV v externím zásobníku.

Pro vysokoteplotní radiátorový okruh je rozsah teplot 45-85°C a nízkoteplotní podlahový okruh v rozsahu 25-50°C. Značná úspora montážního času, jednoduché a rychlé oživení dvouzónového systému, spolu s dokonalou funkcí řídicí elektroniky a nízkými provozními náklady jsou zásadními argumenty pro použití kotle CSP TOP verze NB/BT.


Obr. 4 - CSP SYSTEM TOP MODULO serie NB BT

Řešení s kotlem TOP NB/BT je dokonalejší pro:
  • komplexní a kompletní vybavení kotle s vestavěnými veškerými regulačními prvky pro ošetření dvou odlišných zón
  • výrazněji vyšší celoroční účinnost
  • v oblasti radiátorů značnou úsporu na ploše těles
  • jednoduchou a rychlou instalaci
  • výslednou dokonalou funkci se zárukou samotného výrobce agregátu
Praktický význam teplotně řízeného oběhového čerpadla v rozsahu otáček 100-25% je patrný dle obrázku 5. Moderní dvouzónový systém s radiátorovým okruhem 70/55°C a podlahový režim 50/30°C. Na obrázku A je použitý kondenzační kotel s tradičním oběhovým čerpadlem bez řízených otáček.


Obr. 5a - Tradiční řešení kombinovaného kotle a dvou topných zón

Obrázek B ukazuje funkci řízeného čerpadla a jeho zásadní vliv na teplotu vratné vody a tím na účinnost kotle a množství kondenzátu. Rozdíl v účinnosti kotle je značný. Zajímavostí je i veliký rozdíl ve spotřebě elektrické energie obou čerpadel.


Obr. 5b - CSP SYSTEM TOP NB-BT

 
 
Reklama