Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinka od firmy Junkers - nejmenší plynové závěsné kotle na světě*

Firma Junkers se v průběhu let stala společností udávající krok a trendy v mnoha oblastech techniky pro vytápění a ohřev vody. Příkladem toho je i novinka připravená pro letošní rok. Je to plynový závěsný kotel Novastar druhé generace s novým intuitivním konceptem obsluhy. Kotel této generace je díky svým jedinečným rozměrům (700 x 400 x 295 mm) ve své výkonové řadě v komínovém a turbo provedení nejmenším plynovým závěsným kotlem na světě!

Kotel s označením ZW 23-1 KE/AE s průtokovým ohřevem teplé vody je dodáván ve verzi 23 kW. V komínovém provedení pak také ve verzi ZW 18-1 KE (18 kW), která je vhodná hlavně pro výměnu starších dosluhujících spotřebičů s průměrem odtahu spalin 110mm. Pro provoz s novinkou, nepřímo ohřívaným zásobníkem ST 120-1Z o objemu 117 l, poslouží kotel s označením ZS 23-1 KE/AE. Rozměry kotle Novastar v milimetrech pro výšku 700, šířku 400 a hloubku 295, váha 28 kg (komín) a 33 kg (turbo) nastartovaly snahy o úspory místa instalace, materiálu při výrobě a hlavně času při manipulaci a montáži kotle.

Kotel umožňuje univerzální varianty připojení pro snadnou a rychlou montáž. Vývody kotle jsou nově v horizontální poloze a jsou vzdáleny 100 mm od zadní hrany kotle. V případě požadavku na instalaci pod omítku je možné pokračovat z horizontálních vývodů rovnou do zdi.

Pod krytem kotle nalezneme komplet prvků zčásti zaměnitelný s předešlými verzemi kotlů. Měděný šnekový výměník dominuje celkovému prvnímu pohledu na kotel. Ostatní části se ztrácejí za ovládací deskou, v níž je umístěna řídicí elektronika. Po jednoduchém vysunutí jednotky se objeví kompaktní hydroblok, jehož součástí je deskový výměník, čerpadlo s odvzdušněním, trojcestný ventil, snímač průtoku, dopouštěcí ventil, pojistný 3 bar ventil a čidlo NTC výstupu teplé vody.


Konstrukce kotle

Kompaktní hydroblok s deskovým výměníkem


Uvolnění dvou šroubků na zadní straně přístroje

Demontáž skříňky elektroniky

Jednoduchý přístup ke svorkovnici

Za povšimnutí jistě stojí sekundární deskový výměník TV se 14 nerezovými deskami, který svou velikostí přesahuje předchozí provedení. Komfort průtoku vody při 10 litrech za minutu získal dle normy EN 13203 dvě hvězdičky. K vylepšení rychlosti nátopu systému a snížení hlučnosti napomáhá čerpadlo Grundfos se třemi volitelnými rychlostmi a automatickým odvzdušněním. K vyjmutí a vyčištění kulisy nebo motoru čerpadla postačí pouze šroubovák na povolení aretace a vyjmutí pojistky stabilizující polohu čerpadla. Toto zjednodušení podstatně ulehčí servisní činnost na tomto novém provedení.


Schéma

Provozní stav, tedy přepínání mezi vytápěním a přípravou teplé vody, zajišťuje trojcestný ventil pomocí třípolohového motorku, který je ovládán 230 V z řídicí elektroniky. Povel k přestavení polohy ventilu vychází od snímače průtoku vody umístěného na vstupu vody do hydraulického bloku. Provedení snímače je zcela nové a jeho vývoj vycházel z možných potíží s tlakově různými systémy a s kvalitou vody rozdílných vodovodních řadů. Ostatní prvky doplňující komplet hydrobloku ve standardu zajišťují bezpečný provoz kotle.

Kotel je plně elektronický, takže o zapálení a kontrolu plamene se starají elektrody. Veškeré informace jako je teplota výměníku, tlak vody, nastavení požadavků a případné poruchy je možné nalézt na čelní ploše ovládacího panelu. Výkonové nastavení plynové armatury a nastavení topného výkonu od 7 do 18/23 kW umožňuje vstup do servisní úrovně elektronické desky přes servisní a zároveň deblokační tlačítko. Ovladači určenými k nastavení teploty vytápění a ohřevu vody se pak nastaví konkrétní požadavek daného topného systému, použitého komínu, tlaku plynu, tlaku vody atd.

I prostorovou regulaci je možné dopojit do kotle bez složitého rozkládání řídicí elektroniky. Regulátory vhodné k řízení kotle Novastar pracují na bázi dvoubodové regulace a v nabídce Junkers jsou označeny pod názvy TR 12 a TRZ 12-2.

Čím se kotel Novastar dále vyznačuje, je design ovládacího panelu. Je již zaběhlým standardem, že jsou pro uživatele zřetelně znázorněny polohy ovladačů při nastavení teploty pro jednotlivé druhy provozu. Není však běžnou praxí, že součástí názorných ovladačů jsou i reliéfní symboly umožňující handicapovaným lidem (občané s poruchou zraku, starší spoluobčané apod.) používat kotel a podle potřeby měnit teplotu topného okruhu nebo teplé vody.

Posledním zastavením bude odkouření. Kotel Novastar v turbo provedení využije možnosti všech nabízených typů koaxiálního odkouření v rozměrech 80/110, což jsou jak verze AZ nebo ACZ. Stejně tak je možné použití děleného odkouření v průměrech 80/80 umožňující realizaci i větších vzdáleností odtahů spalin. Co je zajímavé, že není u rozměrů 80/110 nutné používat přechodových redukcí. I zde je podpořena snaha o úsporu místa.

* vztaženo na výkon v komínovém a turbo provedení.


Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers
logo Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers

Tepelná čerpadla, klimatizace, plynové kondenzační kotle, atmosférické kotle, elektrokotle, plynové průtokové ohřívače, zásobníky TUV, regulace, solární systémy.