Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla MACH opět zářila

Tepelné čerpadlo MACH V ZS 26 kompakt 300 získalo cenu Grand Prix Frigotherm 2004. Po loňském ocenění tepelného čerpadla MACH V ZS 45 kompakt 700 se tedy opět rozrostla sbírka ocenění firmy TC MACH, s.r.o. z Moravského Krumlova.

Patentově chráněné tepelné čerpadlo MACH kompakt představuje jednoduché řešení pro vytápění rodinného domu. Základem TČ MACH je měděná akumulační nádrž, ve které se využívá teplotního gradientu vody. Vývody pro TUV, radiátory, podlahový systém nebo bazén jsou v přesně stanovených výškách. Do akumulační nádrže tepelného čerpadla lze napojit i solární systém, který může tepelnému čerpadlu vypomáhat s ohřevem topné a teplé užitkové vody. Předehřev TUV je realizován přehřátými párami vyvedenými do horní části akumulační nádrže. Tyto páry dosahují teploty až 80 °C. Prostorové nároky tepelného čerpadla jsou minimální a díky použitému nerezovému opláštění ho lze i vhodně vkomponovat do interiéru domu.

Tepelná čerpadla MACH typu vzduch-voda používají pomaloběžné ventilátory vlastního vývoje s velmi malou hlučností. Jako první na trhu tepelná čerpadla MACH používají přetlakové provedení výparníků. Pro odtávání výparníků je použito nejprve přehřátých par a pak následně elektrického odtávání. Měděné elektrické topné tyče výparníku jsou umístěny v měděné trubce a ta v otvoru výparníku, čímž je dosaženo maximálního předávání tepla z topných tyčí na lamely výparníku.

Dalším krokem vpřed je progresivní řízení dvou stupňů bivalence. Provoz do velmi nízkých venkovních teplot je zajištěn chladícími SCROLL kompresory firmy Copeland. Pro podlahové vytápění je provoz tepelného čerpadla ekonomický ještě do venkovní teploty –20 °C, pro radiátorový otopný systém do -15 °C. Kompresor je napojen na chladící okruh přes uzavírací armatury, které umožňují jeho snadnou výměnu.

Maximální životnost tepelných čerpadel je dána odlišným řešením od běžných standardů a využitím ušlechtilých materiálů jako je nerez a měď. Jedná se o tepelná čerpadla vyráběná na míru - na jméno (nejedná se o sériovou výrobu). Tímto přístupem je dosaženo 100 % přizpůsobení objektu.

Ocenění:
GRAND PRIX FRIGOTHERM 2004
GRAND PRIX FRIGOTHERM 2003
Spokojený zákazník 2002


Tepelná čerpadla MACH, s.r.o.
logo Tepelná čerpadla MACH, s.r.o.

Vývoj, výroba a instalace patentově chráněných tepelných čerpadel MACH. Další oblastí působení jsou speciální aplikace v technologických procesech s odpadním teplem.