Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní komentář - Jaká sazba DPH bude po 1. květnu 2004 pro stavební a projektové práce

Dnem 1. května 2004 by měl nabýt účinnosti nový zákon, který nahradí stávající zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty. Vládní návrh nového zákona je od 5. listopadu loňského roku projednáván v parlamentu. Ve čtvrtek 26. února ho ve třetím čtení schválila Poslanecká sněmovna, včetně několika set pozměňovacích návrhů. Tento počet mimo jiné svědčí i o tom, že vládní návrh obsahuje velké množství špatně zpracovaných nebo kontroverzních ustanovení.

Pravděpodobně nejvýznamnější změnou doprovázející vstup České republiky do Evropské unie je pro podnikatele rozsáhlá změna systému uplatňování DPH. Dnem 1. května 2004 by měl nabýt účinnosti nový zákon, který nahradí stávající zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty. Vládní návrh nového zákona je od 5. listopadu loňského roku projednáván v parlamentu. Ve čtvrtek 26. února ho ve třetím čtení schválila Poslanecká sněmovna, včetně několika set pozměňovacích návrhů. Velké množství pozměňovacích návrhů svědčí o dvou věcech. Jednak o tom, že nový zákon o DPH není nejvýznamnější změnou v souvislosti se vstupem ČR do EU pouze pro podnikatele, ale také pro všechny občany České republiky. Svědčí ale také o tom, že vládní návrh obsahuje velké množství špatně zpracovaných nebo kontroverzních ustanovení. Dovolte mi zamyslet se nad jedním ustanovením vládního návrhu, které považuji za vysloveně nemravné. I když ho poslanci z návrhu zákona ve čtvrtek vyškrtli, ukazuje nám, jakým směrem se ubírá myšlení státních úředníků, kteří vládní návrh zákona připravovali.

Asi všichni občané naší země přijímali s pozitivním pocitem halasnou sebechválu vlády, že se jí v rámci negociačních jednání o přistoupení k EU, podařilo vyjednat výjimku, podle které může být do 31.12.2007 uplatňována snížená sazba DPH u dodávek bytových domů, včetně prací spojených s jejich výstavbou, rekonstrukcemi, modernizací, rozšířením, stavebními úpravami a opravami a údržbou. U všech ostatních stavebních prací bude od 1.5.2004 uplatňována základní sazba DPH v navrhované výši 19 %.

V souladu s dojednanou výjimkou byl do vládního návrhu nového zákona o DPH začleněn § 48 odst. 2. V tomto odstavci je však současně z uplatnění snížené sazby stanovena výjimka při dodání výrobků, strojů a zařízení, které se stavebními pracemi do bytového domu, rodinného domu nebo bytu zabudují nebo zamontují a jsou pevnou součástí domu, ale jsou ve smyslu zákona o daních z příjmů zařazeny do jiné odpisové skupiny, než samotná stavba. Podle důvodové zprávy přitom není odvolávka na zákon o daních z příjmů záměrně zařazena do tohoto paragrafu, ale do úplně jiného paragrafu, s odůvodněním, že § 48 bude v souvislosti s uplynutím dojednané dočasné výjimky ze zákona vypuštěn a nahrazen obecným pravidlem pro uplatňování snížené sazby daně pro výstavbu a dodání sociálních bytů.

Výjimka z uplatnění snížené sazby pro dodávky výrobků, strojů a zařízení, které se stavebními pracemi do bytového domu, rodinného domu nebo bytu zabudují nebo zamontují a jsou pevnou součástí domu, ale jsou ve smyslu zákona o daních z příjmů zařazeny do jiné odpisové skupiny, než samotná stavba, je v důvodové zprávě zdůvodněna pouze tím, že je to v souladu s tzv. Šestou směrnicí ES (77/388/EHS), která se týká DPH. Tím je prý dosaženo slučitelnosti s předpisy ES. Navíc je ve vládním návrhu celý § 48 podtržen. Podtržení upozorňuje poslance na ta ustanovení, která by neměli měnit, protože by to mohlo narušit slučitelnost s předpisy ES. Zdůvodnění, že tento postup je v souladu s Šestou směrnicí ES je zřejmě čistě účelové. Skutečným důvodem je patrně očekávaný větší tok peněz pro státní rozpočet i za cenu podstatného zdražení bytové výstavby.

Bytové a rodinné domy jsou zařazeny do 5. odpisové skupiny s výjimkou budov ze dřeva a plastů, které jsou zařazeny do 4. odpisové skupiny. Uvedu několik příkladů výrobků, strojů a zařízení, které se stavebními pracemi do bytového domu, rodinného domu nebo bytu zabudují nebo zamontují a jsou pevnou součástí domu, ale jsou ve smyslu zákona o daních z příjmů zařazeny do 3. odpisové skupiny, tedy jiné odpisové skupiny, než samotná stavba:

  • Prefabrikované a stavební části a celky z betonu a železobetonu.
  • Kovové prefabrikované stavebnicové části a celky.
  • Ocelové nebo hliníkové konstrukce.
  • Kovové nádrže, zásobníky a kontejnery (s objemem nad 300 litrů).
  • Hydraulické a pneumatické pohony a motory.
  • Vzduchová čerpadla, kompresory a ventilátory.
  • Pece a hořáky.
  • Výtahy.
  • Výměníky tepla.
  • Klimatizační zařízení.
  • Elektrická rozvodná, řídicí a spínací zařízení.
  • Kotle pro ústřední topení, pokud nejsou nedílnou součástí stavebního díla.

Vládní návrh říká, že snížená sazba DPH se uplatní u dodávek bytových domů včetně stavebních a montážních prací spojených s jejich výstavbou, rekonstrukcí, modernizací a opravami. Podle výkladu Ing. Václava Bendy z MF, který byl publikován ve Stavebních listech č. 12-13/2003, se nebude snížená sazba DPH uplatňovat od 1.5.2004 u

  • výstavby inženýrských sítí,
  • činností spojených s přípravou a realizací staveb a zajištěním přípravné fáze výstavby, jako jsou průzkumné a projektové práce, geologické, geodetické a kartografické práce, včetně inženýrských prací,
a to i tehdy pokud budou tyto práce prováděny v rámci dodávky bytového domu, rodinného domu a bytu jako součásti těchto domů, protože se nejedná o stavební nebo montážní práce spojené s jejich výstavbou, rekonstrukcí, modernizací a opravami.

Přesto, že do 1.5.2004 zbývají jen dva měsíce, není v tomto okamžiku ještě zdaleka jasné, jak bude nový zákon o DPH vypadat. Protože ve vládním návrhu dochází k obrovskému počtu změn, lze předpokládat, že zákon, který bude nakonec schválen, bude obsahovat chyby a vyžádá si krátce po svém schválení ještě tzv. "technickou novelu" pro odstranění těchto chyb. Podnikatelé v oboru TZB mají možnost se seznámit s aktuálním stavem právních předpisů důležitých pro obor TZB 10 dní před připojením ČR k EU na konferenci "Technická zařízení budov ve 21. století" 21. dubna 2004 v Brně.

Výjimka vyjednaná v rámci negociačních jednání o přistoupení k EU však 31.12.2007 skončí. Znamená to, že od 1.1.2008 bude u všech stavebních prací, s výjimkou výstavby a dodání sociálních bytů, uplatňována pouze základní sazba DPH? To není ještě zdaleka jisté. Je třeba si jen uvědomit, že o zařazení do snížených sazeb DPH se od 1.5.2004 nebude už rozhodovat v Praze, ale v Bruselu. Je v bytostném zájmu českých podnikatelů, aby se aktivně zapojovali do činnosti evropských organizací zastupujících podnikatele a do jejich úsilí ovlivňovat evropské právní předpisy v zájmu jimi zastupovaných podnikatelů. Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení České republiky tak činí cestou svého členství v evropském svazu montážních firem technických zařízení CEETB a cestou členství HK ČR v evropské organizaci malých a středních podnikatelů a živnostníků UEAPME. Již několik let je v EU prováděn jakýsi "experiment", jehož každoroční prodloužení podléhá schválení. V rámci tohoto experimentu je vytvářen seznam služeb s vysokým obsahem lidské práce (LIS - Labour Intensive Services), pro které lze použít sníženou sazbu DPH. Ze stavebnictví se do tohoto seznamu podařilo v minulých létech prosadit stavební práce při rekonstrukcích a modernizacích obytných budov, nikoliv však při výstavbě nových budov. Evropská komise shromažďuje stanoviska a zkušenosti členských zemí EU týkající se vlivu sazeb DPH na objem výroby, zaměstnanost, šedou ekonomiku apod. Výsledky experimentu jsou využívány při tvorbě návrhu nové směrnice o DPH pro LIS. UEAPME a CEETB podporují snahu o vytvoření jednotné směrnice EU o DPH.

 
 
Reklama