Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O veletrh AQUA-THERM Nitra byl letos enormní zájem

Odborníci i laická veřejnost, kteří se každoročně sjíždějí na nitranský veletrh Aqua-therm, oceňují především skutečnost, že tato akce je přehlídkou toho nejlepšího a nejprogresivnějšího v oborech technických zařízení budov a že každým rokem lze zaznamenat výrazný posun v technologiích těchto zařízení.

Šestý ročník mezinárodního odborného veletrhu Aqua therm Nitra, který se konal ve veletržním areálu Agrokomplexu ve dnech 3. - 6. února 2004, potvrdil své poslání. Stal se celostátní záležitostí, platformou, na níž se scházejí obchodníci a specialisté z celého Slovenska.

Generální partner veletrhu Slovenský plynárenský průmysl, a.s., který se na této akci prezentoval poprvé vloni, potvrdil svou letošní účastí, že jeho rozhodnutí bylo správné a prozíravé, neboť "Nitra" má ohlas a je smysluplnou akcí s dosahem i mimo území Slovenska. Renomé tohoto veletrhu se bude v příštích letech díky vstupu Slovenska do Evropské unie ještě zvyšovat, na druhé straně vystavovatelům logicky přibude konkurence.

Veletrhu se zúčastnili vystavovatelé ze Slovenské republiky (96), České republiky (10), Polska (1), SNR (1) a Itálie (1). V expozicích vystavovatelů bylo dále zastoupeno 53 především zahraničních značek a firem např. z Belgie, Francie, Rakouska, Švédska, Finska, Norska, Maďarska, Holandska, Japonska, Chorvatska atd.

Veletrh, který se v tomto roce kromě oboru vytápění zaměřil na klimatizaci a chlazení, překonal minulé ročníky. A to jak rozlohou výstavní plochy (2702 m2) a počtem vystavovatelů (109), tak též počtem návštěvníků (15.622) z řad odborníků a laiků.

Téměř každý pátý odborný návštěvník zavítal na veletrh víc než jednou, což svědčí o intenzivním jednání s vystavovateli. V řeči čísel je třeba dále uvést, že z průzkumu na vzorku 479 návštěvníků vyplynulo, že v 38,8 % se jednalo o samostatné podnikatele a v 24,7 % o řídicí pracovníky firem, kteří rozhodují či spolurozhodují o nákupech a investicích. S nabídkou produktů bylo spokojeno 82,3 % návštěvníků z řad odborníků a laiků. Podíl návštěvníků, kteří nebyli z Nitry, lze vyjádřit 65,6 %, podíl zahraničních návštěvníků 3,3 %.

Co se týče samotných exponátů, vystavovatelé z oboru vytápění nabídli návštěvníkům např. parní, horkovodní a teplovodní kotlové systémy pro využití v průmyslových a bytových objektech, komponenty pro podlahové vytápění, teplovzdušné ohřívače na opotřebovaný olej, naftu, P-B, elektrické termokabelové podlahové vytápění s inteligentní regulací, tenké vytápěcí rohože, krbové kachle s nízkou spotřebou a vysokou účinností topení neštípaným dřívím, ochranné systémy proti zamrznutí pro okapové žlaby, dopravní plochy a potrubí. Dále hliníkové radiátory, tepelná čerpadla, kotle plynové závěsné-kondenzační, nízkoteplotní, kotle plynové stacionární s výkonem od 3 kW do 9 MW, zásobníkové ohřívače, solární technika, kogenerační jednotky atd.

Z oboru klimatizace a ventilace byly prezentovány nejmodernější čističky vzduchu, klimatizační a vzduchotechnické jednotky, vzduchové clony, ventilátory radiální, kanálové, střešní, axiální. A též například široký sortiment zvlhčovačů včetně ultrazvukových do vzduchotechnických systémů, přístroje na odvlhčování staveb, pro technologické vysoušení objektů případně postižených vodním živlem.
Návštěvníci se též mohli seznámit s novinkami v komínových systémech, v izolační technice a taktéž v sortimentu měřicích přístrojů.

Máme-li hovořit o nejlepších exponátech veletrhu, které jsou tradičně oceněny zlatou medailí a čestným uznáním, porota rozhodla následovně:

Zlatá medaile AQUA-THERM NITRA 2004

  • Kondenzační plynový kotel GEMINOX THRi 1-10C
    PROCOM, s.r.o., Bratislava
  • Stacionární litinový kotel GRIZZLY 65 (85, 100, 130) KLO EKO
    PROTHERM, s.r.o., Skalica
  • Elektronická ventilová soustava testo 560
    K-TEST, s.r.o., Košice

Čestné uznání AQUA-THERM NITRA 2004:

  • Malé větrací zařízení MVZ 300A
    VLADIMÍR VAŇO, Bratislava

Jako každoročně proběhl na veletrhu také odborný doprovodný program, který se stal neoddělitelnou, sofistikovanou součástí přehlídky. Prostřednictvím přednášek, seminářů a výměny názorů přinesl nové a inspirující podněty k problematice TZB. Rozhodně zaujala témata "Nové technologie a zařízení ve vytápění šetřící energií" (pořadatel: Cech vytápění a tepelné techniky), "Aktuální problémy ve výrobě tepla" (pořadatel: Slovenský svaz výrobců tepla), anebo velmi potřebné téma k diskuzi "Normy a směrnice pro hodnocení energetické náročnosti větraní a klimatizace před vstupem do EU" (pořadatel: Slovenská společnost pro techniku prostředí). Lze očekávat, že poznatky z těchto seminářů, přednášek a diskuzí budou zúročeny, neboť obor TZB přichází do silného evropského konkurenčního prostředí, bez jehož působení by neprodělal očekávaný vývoj.

Sprievodný program veľtrhu Aqua-therm Nitra 2004

Miesto konania: AGROINŠTITÚT Nitra, Akademická ulica č. 4

streda 4. februára
  1. "Nové technológie a zariadenia vo vykurovaní šetriace energiou"
    usporiadateľ: Cech vykurovania a tepelnej techniky
    Miesto a čas: Štúdio, 10.00 - 13.00 hod
  2. "Liberalizácia v energetike a energetická legislatíva"
    usporiadateľ: Slovenská energetická agentúra
    Miesto a čas: Kongresová sála, 9.00 - 13.00 hod
  3. "Prevádzka kondenzačných kotlov"
    usporiadateľ: Slovenská spoločnosť pre techniku prostredia
    Miesto a čas: Zelený salónik, 9.00 - 12.00 hod
štvrtok 5. februára
  1. "Aktuálne problémy vo výrobe tepla"
    usporiadateľ: Slovenský zväz výrobcov tepla
    Miesto a čas: Koliba, 10.00 - 13.00 hod
  2. "Diskusia k pripravovanej STN EN 806 - 2 technické podmienky na zhotovenie vodovodných potrubí na pitnú vodu v budovách - časť 2: Navrhovanie"
    usporiadateľ: Slovenská spoločnosť pre techniku prostredia
    Miesto a čas: Štúdio, 9.00 - 12.00 hod
piatok 6. februára
  1. "Normy a smernice pre hodnotenie energetickej náročnosti vetrania a klimatizácie pred vstupom do EÚ"
    usporiadateľ: Slovenská spoločnosť pre techniku prostredia
    Miesto a čas: Štúdio, 9.00 - 12.00 hod

Příští, již sedmý ročník Aqua-thermu Nitra se koná ve dnech 8. - 11. 2. 2005.

 
 
Reklama