Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

IV. International Slovak Biomass Forum

Pod tímto názvem se konalo 9. - 10.2.2004 již čtvrté setkání zájemců o využívání biomasy, a to nejen ze Slovenska. Setkání pravidelně organizuje Energetické centrum Bratislava, letos proběhlo v hotelu DANUBE v Bratislavě a konalo se ve spolupráci s bratislavskou kanceláří Rozvojového programu OSN zastoupeného p. Rastislavem Vrbenským a ústředními orgány vlády SR.

Organizačně byla organizátory konference dobře připravena i zvládnuta.

Jaké informace jste mohli získat?

První den byl rozdělen do dvou bloků, v úvodním dopoledním nazvaném Strategie, politika, legislativní nástroje a realizace vystoupili zástupci ústředních orgánů SR.
V odpoledním bloku, rozděleném do tří sekcí - Zdroje biomasy a produkce paliva, Technologie spalování a kotlových systémů, Využívání biomasy - praktické příklady a druhý den konference - Výzkum a vývoj v praxi - krátkodobý časový horizont, Financování projekktů v biomase, vystupovali zástupci ze zemí udávajících tón v problematice biomasy v rámci EU (Rakousko, Německo, Dánsko, Švédsko), ale i zástupci Polska, Maďarska, Slovenska a také zástupce Evropské komise, pan Pedro Torres.

Česká republika oficiálně zastoupena nebyla - bez komentáře.

Každé z těchto témat bylo dále členěno do bloku 5 - 6 příspěvků, které byly přednášeny v jednotlivých sekcích.

Protože předpokládám, že organizátoři zveřejní důležité informace na webových stranách www.ecbratislava.sk (mohl jsem se zúčastnit pouze prvního dne), pokusím se předložit své zhodnocení získaných informací.

  1. S ohledem na globální klimatické změny, zvýšení soběstačnosti v zásobování energiemi, zajištění trvale udržitelného rozvoje, rozvoje konkurenceschopnosti a zajištění své bezpečnosti EU plně podporuje urychlení využívání biomasy v členských zemích. Za tímto účelem vytvořila schéma dalšího postupu vpřed - velice zjednodušeně - příslušné schválené Směrnice EU v těchto oblastech jsou závazné i pro národní vlády, které jsou povinny vytvářet národní podpůrné projekty a pravidelně vyhodnocovat a předkládat Evropské komisi, Radě i Parlamentu zprávy o plnění těchto směrnic (od 4.5.2004 se plně týká i ČR).
    EU má zájem přímo i nepřímo i prostřednictvím nevládních organizací podporovat oblast rozvoje OZE.
    Na období 2003 - 2006 byl vypracován program The Intelligent Energy - Europe programme, představující objem 200 mil. euro v sekcích SAVE (úspory), ALTENER (OZE), STEER (energetické aspekty v dopravě), a COOPENER - blíže viz www.managenergy.net

  2. Lídři v rozvoji využívání biomasy Rakousko, Finsko, Švédsko, Dánsko z mého pohledu uplatnili v rámci rozvoje své představy o rozvoji bioenergetiky.
    Zatímco pro skandinávské země a Dánsko jsou typické průmyslové způsoby těžby fytomasy a jejího využívání, centrální systémy CZT i v mimoměstských oblastech, rakouský model je mi mnohem bližší. Jednak neomezuje právo jednotlivce rozhodnout svobodně o výběru způsobu zásobování teplem. Za druhé bylo vytvořeno zcela nové, progresivní odvětví fytoenergetiky. To nyní prožívá obrovský boom pro drobné a střední podnikatele, vytvořilo řadu nových pracovních příležitostí a podle mého názoru je šetrné pro životní prostředí. Promyšlený, ucelený a časově stabilní program rozvoje OZE u našich sousedů musí budit obdiv u každého nezaujatého pozorovatele. Je to pozoruhodné skloubení podpory malých a drobných podnikatelů výrazně zvyšující tvorbu HDP v Rakousku.

    Co třeba říci na záměr Rakouska, které chce v r. 2025 z OZE zajistit 50% všech energií, nyní 23%, a v r. 2075 počítá se 100% zajištěním energií z vlastních zdrojů!!!
    Prodej kotlů na peletky dosáhl za r. 2002 18.000 ks, v r. 2003 pravděpodobně překročí počet 20.000 ks moderních kotlíků na peletky .
    Produkce peletek dosáhla v Rakousku objemu 210.000 t/rok, vlastní spotřeba činí 120.000 t/rok, zbytek se vyváží do Německa a Itálie.

    Rakousko přijalo řadu legislativních opatření pro podporu rozvoje bioenergetiky. Od výhodných tarifů - rakouská vláda garantuje zvýhodněné ceny výkupu el. energie z OZE (mimo vodních elektráren), a to max. 16.5 c/kWh, a to s ohledem na výkon zdroje, zvýhodněni jsou malí výrobci - do 100 kW cena 16.5 c/kWh - až po záměr snížení daní u biopaliv v dopravě - pravděpodobně bude snížení daní u biopaliv v dopravě platné pro celou EU.

    Bohatý dotační program stimuluje jednotlivce, skupiny, municipality, aby tento sektor dále rozvíjeli. Podpora se plně týká i výstavby bioplynových stanic v zemi.

    Abych se ale také vrátil ke Skandinávii, finská technologie dobývání fytomasy v představení pana Jána Ilavského, společnost Metla, Finsko, je pozoruhodná. Potenciál Finska ve fytomase je odhadován 45 mil. m3/rok, po vyhodnocení variant bylo rozhodnuto o využívání 5 mil. m3 fytomasy v plánu pro r. 2005, jako snesitelné zátěže pro životní prostředí.

    U Dánska mě zarazilo sdělení, že stát legislativně znemožňuje odpojení ze systému CZT, pokud je energie vyráběna z OZE (biomasy), i kdyby individuálně vyrobené teplo bylo podstatně levnější, lepší část sdělení zástupce Dánska spočívá v tom, že se jedná o časově limitovaný úsek.

  3. A co Slovensko, Maďarsko, Polsko? Pokud bych měl udělat pomyslný žebříček, vyhrálo by Slovensko se slušným náskokem před Polskem, poslední by bylo s velkou ztrátou Maďarsko. Maďarsko prezentovalo jediný projekt v jižní části Balatonu zaměřený na sběr rákosu, jeho spalováni v kotelně a rozvodu CZT do několika obcí.

    Sympatický polský zástupce předvedl dva projekty na využití biomasy jako náhrady za koks, dotované z prostředků EU, OSN. Jednalo se o pilotní projekt OTWOCH - lokální výtopna a městečko Frombork - opět místní výtopna.

    Slovensko se prezentovalo řadou vystoupení, nejvíce zaujala práce Lesnického výskumného ústavu ve Zvolenu, pana Eduarda Majera - "Využívanie biomasy v obciach na strednom Slovensku", a to proto, že byla doplněna celou řadou tabulek s cennými informacemi použitelnými určitě i pro zájemce o biomasu z ČR.

  4. A co Česká republika? Nejdříve musíme poděkovat společnosti BOSS Ingineering s.r.o. z Bučovic. Ta v soutěži kategorie Nejlepší projektová idea se svým návrhem projektu "Použití dřevoplynu pro výrobu elektrické energie a vytápění v obci Šléglov" vyhrála Cenu ABEX/ISBF 2004. Jedná se o originální návrh řešení využití OZE, které by mohlo zaujmout. Připravuje se pilotní, demonstrační projekt pro vlastní realizaci v obci Šléglov - uvidíme.
    Z českých společností dále byla přítomna firma PONAST z Valašského Meziříčí - výrobce moderních peletových kotlíků, která se prezentovala v předsálí konference.


Prostřední osoba jednatel společnosti Boss, Ing. Pavel Omelka

Závěr:
Vezmeme-li v úvahu nezájem našich státních zástupců o toto setkání, loňské zvýšení DPH na biopaliva, tepelná čerpadla, solární zařízení atd., neexistující státní energetickou koncepci ČR tři měsíce před vstupem ČR do EU, pak by Česká republika měla dostat tlustě podtrženou pětku. V plné nahotě se tak projevuje skutečný, reálný stav naší společnosti. Je k pláči, že zatímco Rakousko je tahounem v této oblasti, tak naše země spjatá mnoha pouty právě k Rakousku zaujala naprosto opačný postoj. (Chabou náplastí nám může být obdobný stav na Slovensku.)

Jsem přesvědčen, že je u nás obrovský lidský i technický potenciál, je tady řada vynikajících odborníků a doposud řada možností. Nikdo jiný než stát zastoupený politickou reprezentací však nemůže umožnit plné využití tohoto potenciálu. Škoda, že naši politici nenesou osobní hmotnou zodpovědnost za škody, které sami způsobí. Z výše uvedeného pochopitelně vyplývá i můj názor k energetické koncepci ČR. Plně podporuji postoj MŽP ČR zastoupeného ministrem Ambrozkem. Kdo chce vidět, jak to dělají v Rakousku na vlastní oči, může navštívit 5. - 7.3.2004 rakouský Wells - Veletrh obnovitelných energií a udělat si vlastní názor.

Určitě bylo přínosem zúčastnit se takového setkání, řadu cenných informací lze uplatnit podnikatelsky i zájmově. Přednášející vystupovali sympaticky s maximální snahou o předání informací posluchačům, diskuse byly věcné a stručné. Časový harmonogram vystoupení byl dodržován a naši slovenští přátelé zaslouží uznání za toto setkání.

Pokud budu moci, na vaše dotazy rád odpovím.

 
 
Reklama