Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla v České republice

Podle přehledu zpracovaného odborem Kompresorů, chladicích zařízení a hydraulických strojů Strojní fakulty ČVUT v Praze bylo do roku 2002 v ČR instalováno nejméně 1483 ks tepelných čerpadel s celkovým instalovaným výkonem 18 563 kW.

Většina společností zabývajících se v České republice výrobou, dovozem a prodejem tepelných čerpadel je u nás sdružena v rámci Svazu chladicí a klimatizační techniky v sekci Tepelná čerpadla. V rámci této sekce bylo koncem roku 2002 rozhodnuto zpracovat přehled dosud na náš trh dodaných tepelných čerpadel. Po vzájemné dohodě se přípravy a zpracování dotazníků ujal odbor Kompresorů, chladicích zařízení a hydraulických strojů Strojní fakulty ČVUT v Praze, kde byly tyto práce zahrnuty do řešení projektu podpořeného Grantovou agenturou České republiky pod číslem 101/02/0714 s názvem Tepelná čerpadla.

Pro účely této evidence byla tepelná čerpadla rozdělena do dvou skupin, přičemž dělící hranicí byl topný výkon 100 kW. Pro tepelná čerpadla nad 100 kW byl zpracován podrobný dotazníkový list zahrnující jak vlastní tepelné čerpadlo, tak i jeho instalaci do energetického systému. U tepelných čerpadel topného výkonu do 100 kW byly sledovány pouze souborné údaje.

Tento stručný článek si klade za cíl seznámit technickou veřejnost se soubornými údaji získanými z evidence tepelných čerpadel topného výkonu do 100 kW, u nichž byl průzkum zaměřen na zjištění počtu instalovaných tepelných čerpadel, instalovaný topný výkon a používané zdroje nízkopotenciálního tepla. Zjišťoval se jak stav na konci roku 2002, tak i počty instalací v letech 1993 až 2002. Je bohužel smutnou skutečností, že údaje o svých tepelných čerpadlech byly ochotny sdělit pouze následující společnosti, a to:

NIBE Industrier AB, PZP KOMPLET a.s., Stiebel Eltron s.r.o., Tepelná čerpadla IVT s.r.o.

Protože tyto společnosti patří mezi nejvýznamnější na našem trhu, představují jimi poskytnuté údaje významný zdroj statistických informací. Na dále uvedené počty lze tedy pohlížet jako na minimální s tím, že skutečné hodnoty budou pravděpodobně o cca 10 až 20 % vyšší.

Celkový počet instalovaných tepelných čerpadel od výše uvedených společností ke konci roku 2002 a jejich topný výkon jsou uvedeny v tab. 1.


Typ tepelného čerpadla Počet
kusů
Instalovaný výkon
v kW
Vzduch - vzduch 78 894
Vzduch - voda 402 5 202
Voda - voda 55 75
Nemrznoucí látka - voda 944 11 721
Chladivo - voda 3 36
Ostatní 1 5
Celkem 1 483 18 563
Tab. 1 - Počty tepelných čerpadel a topný výkon - konec roku 2002

Jak probíhala instalace tepelných čerpadel v průběhu minulých deseti let udává obr. 1, ročně instalovaný topný výkon obr. 2. Celkové počty instalovaných tepelných čerpadel jsou uvedeny v obr. 3, jejich topný výkon v obr. 4.


Obr. 1 Počty kusů tepelných čerpadel instalovaných v jednotlivých letech


Obr. 2 Výkon tepelných čerpadel instalovaných v jednotlivých letech


Obr. 3 Celkový počet provozovaných čerpadel


Obr. 4 Celkový výkon provozovaných čerpadel

Jaké zdroje nízkopotenciálního tepla používají tato tepelná čerpadla, je patrno z obr. 5.



Obr. 5 Zdroj nízkopotenciálního tepla (vztaženo na počet tepelných čerpadel)

1 - vnější vzduch (27,33 %),
2 - odpadní vzduch (5,06 %),
3 - povrchovou vodu (0,27 %),
4 - spodní vodu (2,63 %),
5 - termální vodu (0,13 %),
6 - odpadní vodu (1,01 %),
7 - zemi (63,56 %).




Použité zdroje:
Statistické údaje poskytnuté firmami - NIBE Industrier AB, PZP KOMPLET a.s., Stiebel Eltron s.r.o. a Tepelná čerpadla IVT s.r.o.

 
 
Reklama