Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Využít Slunce? Vezměme si příklad z Rakouska

Rozhovor s Edvardem Sequensem ze Sdružení pro záchranu prostředí Calla a Ludvíkem Trnkou z Ekologického institutu Veronica u příležitosti "solárního dne" na konferenci TZB-2003 o česko-rakouském projektu na podporu rozvoje solárně-termických zařízení Sluneční síť.

O jaký projekt jde?
Sequens:
Projekt Sluneční síť je společný česko-rakouský projekt, který v České republice prakticky funguje již třetím rokem a je mimo jiné podporován též Evropskou unií. Jeho smyslem je přenést dobré zkušenosti se solárním ohřevem a s celou problematikou k tomu se vztahující do našich podmínek a napomoci rozvoji tohoto oboru. Za prvé informujeme laickou veřejnost o celé této záležitosti formou letáků a přednášek. Za druhé: pro odborníky pořádáme přednášky, workshopy a různé semináře.

Jak velký zájem je o tento projekt mezi veřejností?
Sequens: Mohu říci, že zatím nabídka informací nepokrývá poptávku, což se nám naposledy ukázalo v Olomouci 6. listopadu tohoto roku na konferenci Slunce 2003, kde přišlo tolik lidí, že se téměř do sálu nevešli.

Jak si to vysvětlujete?
Sequens: Chtěl bych říci, že spoléhat se na solární energetiku, že by nám zajistila veškerou energii, se současnými technologiemi nelze, ale je třeba myslet na budoucnost a na tu právě lidé myslí.

Trnka: Solární technika je udržitelná nejenom tehdy, když bude hodně rozšířená, ale také když se naše spotřeba elektrické energie sníží. Tyto trendy musí jít vedle sebe. Na konkrétních instalacích se snažíme buď odbornou nebo laickou veřejnost informovat o tom, co solární zařízení mohou veřejnosti přinést.

Sequens: Rozšíření slunečních kolektorů ve světě je velmi diferenciované. Například Řecko má největší podíl kolektorů na hlavu, naproti tomu Itálie nedosahuje takových statistik, ve Španělsku nebo ve Francii téměř kolektory nejsou. My máme to štěstí, že sousedíme s Rakouskem, kde solární boom je skutečně obrovský, plochy pro využití sluneční energie je dost a klima je podobné jako u nás. Podobně je na tom Německo. V obou zemích radikálně roste využití obnovitelných zdrojů energie. Je dobré, že využívání sluneční energie náš stát podporuje prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. A nejenom stát. Například Litoměřice mají vlastní program na podporu solárních kolektorů. Každému stavebníkovi, který se rozhodne kolektory instalovat, poskytne toto město desetitisícový finanční příspěvek. Tyto programy se připravují na krajských úrovních v rámci energetických koncepcí. Chtěl bych na závěr říci, že v naší republice máme v této věci opravdu zpoždění způsobené dlouhodobými deformovanými nízkými cenami energií během devadesátých let.

za TZB-info se ptal: Alexander Lukeš
 
 
Reklama