Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hungarian Copper Promotion Centre informuje: Měď snižuje riziko onemocnění legionářskou nemocí

Nové studie, uskutečněné Holandským institutem pro výzkum kvality pitné vody KIWA, ukazují, že použití měděných trubek snižuje růst a rozmnožování bakterií, které způsobují Legionářskou nemoc.

Při výzkumu simulovaného použití systémů pro rozvod teplé vody po dobu jednoho roku studie analyzovala rozmnožování bakterie Legionella pneumophilla, zodpovědné v 90 % případů za onemocnění Legionářskou nemocí. Experimenty ukázaly, že koncentrace Legionelly ve vodě dopravované měděnými trubkami byla 10 krát menší než ve trubkách ze síťovaného polyethylenu (PEX).

Jako preventivní opatření k zamezení rozmnožování bakterií kladou studie KIWA zvláštní důraz na stálém udržování teploty teplé vody na hodnotě 60 °C (nebo vyšší, v závislosti na legislativě).

U studené vody je to pak na teplotě pod 25 °C (nebo nižší, v závislosti na legislativě). Obě tyto teploty mají být udržovány až do místa odběru (výtoku). V případě kontaminace potrubí se jako jeden z nejvýhodnějších způsobů vyčištění potrubí jeví jeho vypláchnutí vodou o dostatečně vysoké teplotě.

Studie pak jasně ukazuje, že uvedený postup vykazuje největší snížení počtu bakterií, pokud se použije v kombinaci s měděným potrubím. Mimořádně dobrá odolnost mědi vůči vysokým teplotám vody je tak další důležitou výhodou v boji proti houževnaté Legionelle.

Legionářská nemoc je způsobena infekcí bakterií typu Legionella. Původcem onemocnění je bakterie, nacházející se ve vodním prostředí, zvláště pak v sanitárních zařízeních, které produkují vodní tříšť a mlhovinu (sprchy, sauny atd). Rozmnožování uvedených bakterií podporují tři faktory: rozsah teploty vody mezi 25 až 45 °C, přítomnost organických příměsí a sedimentů a stagnace vody. Legionářská nemoc způsobuje především infekci plic. Její benigní (lehká) forma je podobná chřipce a odezní bez léčby během 2 až 5 dnů, často dříve, než je Legionářská nemoc rozpoznána. Těžká forma onemocnění Legionellou postihuje osoby se sníženou imunitou (silní kuřáci, lidé s chronickým plicním onemocněním, starší lidé, atd.). Inkubační doba probíhá od 2 do 18 dní. Počáteční symptomy připomínají chřipku, poté se objeví horečka (39,5 °C), pacient začíná pociťovat závratě a zakouší bolesti břicha (nevolnost, zvracení). Mohou nastat dvě závažné komplikace: selhání dýchacího systému a akutní selhání ledvin. V 10 % případů je Legionářská nemoc smrtelná; v ostatních případech se mohou projevit její pozdní následky do pěti let od nákazy.

Baktericidní a mechanické vlastnosti mědi objasňují, proč je běžně využívána na výrobu trubek, mincí, dveřních klik, a za zmínku stojí také její použití u kuchyňských zařízení a u medicínských přístrojů. Další nedávné studie provedené rozdílnými mikrobiologickými výzkumy objasnily její pozitivní roli v boji proti Listerii, E.coli 0151 a Staphylococcu, třem dalším nebezpečným (patogenním) bakteriím.

Výsledky studií KIWA byly publikovány v Nizozemsku v květnu a v červnu letošního roku v časopise Intech a 30. května v časopise H2O.

Zpracováno podle materiálů European Copper Institute vydaných v říjnu 2003.

Kontakt:
Ing. Mojmír Kelča, partner HCPC
Copper Courses
Jírovcova 16, 623 00 Brno
tel./fax: 547 382 984
tel.: 604 415 788
e-mail: mojmir.kelca@worldonline.cz
www.hcpcinfo.org

 
 
Reklama