Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stacionární kondenzační jednotka Cerasmartmodul

Kondenzační kotle na bázi kondenzujících vodních par s vysokým stupněm účinnosti - v porovnání s konvenčním principem spalování plynu - mají řadu předností a dosahují vynikajícího komfortu přípravy a dodávky teplé vody. Ani v této oblasti se však vývoj nezastavil. Jedním z důkazů je kompaktní stacionární jednotka plynového kondenzačního kotle s vrstveným zásobníkem teplé vody, kterou firma Junkers uvádí na trh pod názvem Cerasmartmodul.


Zveme Vás k návštěvě naší expozice

na jubilejním 10. ročníku
veletrhu Aqua-therm Praha 2003

v pravém křídle Průmyslového paláce

v hale F, číslo 323.


Z praxe známé a doposud nejvíce instalované zásobníky s nepřímým ohřevem teplé vody ve spojení s plynovým kotlem mají až na speciální konstrukční vyjímky jednu topnou spirálu. Tyto zásobníky pracují tak, že studená voda vstupuje do spodního prostoru zásobníku. Topná spirála, která plní funkci vnitřního sekundárního výměníku a je umístěna ve spodní části zásobníku, přenáší teplo z topného okruhu pro ohřev vody. Ohřátá voda vlivem přirozeného proudění stoupá vzhůru. V horním prostoru zásobníku je výstupní hrdlo pro odběr již ohřáté vody.


Konvenční ohřev zásobníku       Vrstvený zásobník Cerasmartmodulu

Junkers nyní přichází se zásobníkem bez topné spirály. Toto revoluční konstrukční řešení je umožněno spojením v podstatě klasického kombinovaného plynového kondenzačního kotle, kde je teplá voda ohřívána přímo na principu průtokového ohřevu v sekundárním deskovém výměníku a akumulačním zásobníkem teplé vody, kde je ohřátá voda k dispozici v dostatečně velké zásobě. Ohřátá teplá voda se zde vrství již od počátku shora a od tohoto principu je odvozen i název zásobníku - zásobník s vrstveným ukládáním teplé vody.

Jednotka Cerasmartmodul vychází z verze kotle Cerasmart o čemž již název napovídá. Tyto sestavy, složeny v jeden kompaktní celek se zásobníkem teplé vody o objemu 83 litrů, nesou označení ZBS nabízejí dvě výkonové řady 3 - 16 kW a 7 - 22 kW. Velmi důležitou roli v provozu hraje právě připojený zásobník, který obrazně řečeno slouží kotli jako podstavec, tedy kotel na zásobníku stojí. Touto pozicí je vytvořen celistvý prvek o výšce 1400 mm, šířce 550 mm a hloubce 580 mm. Jednotné připojení systému z pravé nebo levé strany (technika Cross-Matrix) popřípadě z vrchu, tzn. vertikální připojení, zjednodušuje pracnost instalatéra, snižuje materiálové náklady na tvorbu dopojení a hlavně umožňuje variabilitu umístění samotné sestavy.



Vyvedení připojení vlevo

Vyvedení připojení vpravo

Vyvedení připojení nahoru
(viz. spec. příslušenství)
Cross-Matrix připojovací technika
Přestavba připojení zleva doprava proběhne v několika málo minutách


Jak tato jednotka Cerasmartmodul pracuje?

Kondenzační kotel přináší největší úspory při nízkých pracovních teplotách. Při připojení optimálně navržené topné soustavy s nízkými pracovními teplotami, využitím dodatečného tepla ve spalinách, lze uspořit oproti klasickým standardním kotlům až 15 % nákladů za topnou sezónu. To je již známé, a v praxi ověřené. Ale u doposud používaného spojení kondenzačního kotle v jednotce se zásobníkem teplé vody s topnou spirálou, pracoval kotel v nepříznivém poměru vysokých nabíjecích teplot zásobníku. Žádoucí snížení nabíjecí teploty z běžných 80°C pod potřebnou hranici 60°C nebylo možné, protože se neúměrně prodloužil čas nabíjení zásobníku a snížila se maximální teplota ohřáté teplé vody.


Cerasmartmodul
ZBS 3-16 A 23, ZBS 7-22 A 23
Použití přímého ohřevu teplé vody v kondenzačním kotli tuto mezní teplotu naopak požaduje. Při připojení akumulačního zásobníku pro takto ohřátou vodu pak dostáváme sestavu kondenzačního kotle se zásobníkem s vrstveným ukládáním (ohřevem) teplé vody, která prezentuje ideální sestavu zdroje tepla nejen z pohledu ještě úspornějšího provozu, ale i z pohledu vyšších technických parametrů.

Zásobník teplé vody je propojen s kotlovou částí přes deskový výměník. Deskový výměník s 33 plochými nerezovými lamelami se stará o vysoce účinný ohřev vody a zásobník pomocí čerpadla akumuluje připravený požadavek. Akumulaci zásobníku podporuje speciální nerezové čerpadlo určené pro pitnou vodu. Čerpadlo do zásobníku ohřátou vodu vrství do chvíle, kdy čidlo NTC zaznamená dosažení požadované teploty a čerpadlo se vypne. Stejným způsobem čerpadlo sepne zjistí-li čidlo NTC pokles teploty ve vrstveném zásobníku o 5 °C. Tento pokles teploty může vzniknout nezávislým odběrem naakumulované vody. Může zde tedy probíhat nezávisle vrstvení TV v zásobníku a odběr TV na principu průtokového ohřevu najednou. Tato možnost odběru vody pomocí vrstveného zásobníku zaručí uživateli vysoký komfort při déle trvajícím odběru teplé vody a kotli zaručí podmínky pro provoz v úsporném kondenzačním režimu a to neustále po celou dobu přípravy a odběru vody. Stupeň využití kondenzačního režimu se v ročním vyúčtování podstatně zvýší! Pro uživatele to znamená, že efektivněji využil spalného tepla plynu a méně peněz utratil za nastavený komfort.

Nutno dodat, že použitím komponentů z kotle Cerasmart (částečně i Cerapur) se nijak nezvýšila náročnost na servisní organizace, které svědomitě hájí servisní čest. Spalovací komora ze slitiny AL-Si-Mg , nerezový hořák, ventilátor s proměnnými otáčkami pro regulaci výkonu, dále NTC čidlo pro sledování náběhové teploty, NTC čidlo pro sledování teploty spalin, zapalovací a ionizační elektrody to vše v jedné oddělené komoře. Ostatní díly jimiž jsou trojcestný motorický ventil na 24 V, expanzní nádoba 18 litrů s automatickým odvzdušněním, oběhové čerpadlo se třemi rychlostmi a elektronická deska, která řídí provoz a kontroluje funkce - deska Bosch Heatronic doplňují zbylou část prvků zajišťujících spolehlivý provoz sestavy. Vše v praxi ověřené a proto znovu použité.


Co vše tedy přináší uživateli jednotka Cerasmartmodul?

Díky kondenzační technice a technologii vrstveného ohřevu vody ušetří provozovatel zařízení mimo jiné i energii a tím i provozní náklady, a to i při přípravě teplé vody. Díky tomu, že kondenzační jednotka Cerasmartmodul využívá i spalné teplo, dosahuje účinnost kotle až 109%. Efektivita ohřevu TV ve vrstveném zásobníku je tedy značně vyšší právě díky využití principu kondenzační techniky přímo pro ohřev TV. Na rozdíl od konvenčních spotřebičů je pro tentýž komfort TV zapotřebí menšího objemu zásobníku.

Ve srovnání se standardním zásobníkem teplé vody se zásobník s vrstveným ukládáním vyznačuje vyšším výkonem a množstvím ohřáté TV a má podstatně kratší ohřev celého objemu zásobníku. V praxi to znamená, že zde použitý zásobník s vrstveným ukládáním teplé vody o jmenovitém objemu 83 litrů, se chová jako standardní zásobník s objemem 115 litrů a rozdíl v nabíjecím čase je snížení průměrné doby ohřevu ze 30 na 20 minut.

Další důležitý parametr potěší majitele starších domů, kteří se rozhodnou pro modernizaci svého topného systému a budou se potýkat s problémem umístění - zejména nízkou stavební výškou. Základní výška sestavy je pouhých 141 cm a při využití celé široké nabídky příslušenství pro odtah spalin, včetně odděleného vedení spalin a přívodu vzduchu, je možno umístit jednotku Junkers Cerasmartmodul i do nízkých sklepů s problematickým odvodem spalin.

Pro modernizaci malých bytových jednotek a pro výstavbu nových domů s malou tepelnou ztrátou jsou určeny varianty sestav s výkonem pro topný okruh již od 3 kW.

Technické údaje Jednotky ZBS 3-16 MA ZBS 7-22 MA
Jmenovitý výkon (40/30°C) kW 16,1 21,8
Rozsah plynulé regulace (40/30°C) kW 4,3-16,1 7,3-21,8
Normovaná účinnost (40/30°C) % 109 109
Expanzní nádoba l 18 18
Připojení TO Ć R 1/2 R 1/2
Připojení plynu Ć R 3/4 R 3/4
Elektrický příkon W 49 - 85 51 - 91
Elektrické krytí IP X4D X4D
Výkonové číslo zásobníku   NL=1,6 NL=2,1
Spaliny - obsah NOx mg/kWh 20 20
Spaliny - obsah CO mg/kWh 10 10
Rozměry (výška/šířka/hloubka) mm 1400/550/580 1400/550/580
Hmotnost kg 107 107
Hlučnost dB(A) 33 35


Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers
logo Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers

Tepelná čerpadla, klimatizace, plynové kondenzační kotle, atmosférické kotle, elektrokotle, plynové průtokové ohřívače, zásobníky TUV, regulace, solární systémy.