Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

TACONOVA - moderní technologie pro vytápěcí, klimatizační a sanitární aplikace

Firma Ostaco AG zve srdečně všechny zájemce k návštěvě své expozice, stánek č. 621, hala E, na veletrhu Aqua-therm Praha ve dnech 25. až 29. listopadu 2003.

Kvalita - spolehlivost - dlouhá životnost - vysoká užitná hodnota

V loňském roce se značka TACONOVA švýcarského výrobce Ostaco AG poprvé představila odborné veřejnosti na veletrhu Aqua-therm. Na základě neustále narůstající poptávky na naše produkty budeme na letošním veletrhu opět presentovat naši vyvažovací, směšovací, odvzdušňovací a regulační techniku pro vytápění, klimatizaci a zdravotechniku spolu s novinkami v oblasti regulace a kontroly solárních soustav a podlahového topení.



Seřizovací ventily a průtokoměry TACONOVA
1. Vyvažování průtokových systémů

Snadné a rychlé vyvažování průtokových okruhů a regulaci stoupaček umožňují naše seřizovací ventily Setter Rondo, Setter Inline a Setter Bypass s přímou indikací velikosti průtoku, nevyžadující tudíž dodatečnou diagnostiku a výpočty jako je tomu v případě vyvažování na principu diferenčních tlaků.

Armatury obsahují regulační prvek a měřicí zařízení, pracující na principu plováku či clony, unášené protékajícím médiem. Hodnota průtoku se přímo zobrazuje vizuálně na kalibrované stupnici v litrech za minutu.

Jejich dalšími nespornými přednostmi je možnost instalace v libovolné poloze a nízké náklady na vyvažování soustavy. Pro prostou indikaci průtoku doplňujeme sortiment průtokoměrem Flometer. Základní parametry armatur jsou uvedeny v tabulce 1.


Typ DN Rozsah průtoku
Flometer 15 0,6 - 2,4 až 2 - 8 l/min
Setter Rondo, přímé i rohové provedení 15 0,6 - 8 l/min
Setter Inline 15, 20 0,3 - 1,5 až 8 - 30 l/min
Setter Inline PF, přírubové provedení
pro připojení k oběhovému čerpadlu
20 1,5 - 7 až 8 - 28 l/min
Setter Bypass SD 15-50 2 - 8 až 50 - 200 l/min
Setter Bypass, přírubové provedení 65, 80 a 100 60 - 325 až 100 - 650 l/min
Tabulka 1: Základní parametry seřizovacích ventilů a průtokoměrů TACONOVA

Ve standardním provedení jsou seřizovací ventily Setter učeny pro provozní podmínky do teploty 100 °C a tlaku 10 barů. Typy Inline, Inline PF a Bypass SD jsou rovněž k dispozici pro solární aplikace v náročnějších provozních podmínkách do teploty 130 °C a tlaku 8 barů. Garantovaná přesnost měření průtoku je ±10% u typů Rondo a Inline, typy Bypass jsou konstruovány pro zvýšenou přesnost měření ±5% nastavené hodnoty.



Směšovací ventily TACONOVA
2. Směšování teplé a studené vody

Termostatické směšovací ventily typu Universal a Compact s velmi rychlou regulační odezvou na změny teploty vody na vstupech, bezpečnostní pojistkou proti opaření při výpadku studené vody a vnitřní povrchovou úpravou proti kalcifikaci zajišťují konstantní teplotu užitkové vody na výstupu.

Uplatňují se v aplikacích s důrazem na bezpečnost spotřebitele (mateřské školky, zdravotnická zařízení atd), ale i při regulaci teploty vody například v bazénech, akváriích a podlahových topeních.

V souvislosti s vyhláškou o zavedení bezdotykových bateriích ve veřejných zařízeních představují rovněž nákladově i provozně efektivní řešení pro jejich provozovatele. Základní parametry jsou uvedeny v tabulce 2.


Typ DN Rozsah regulace Průtok smíchané vody
Universal (a) 20
 
25
 
30 - 70 °C
20 - 40 °C
30 - 70 °C
20 - 40 °C
39 l/min
 
61 l/min
 
Universal (b) 20
25
30 - 70 °C 22 l/min
Compact (c) 15 30 - 70 °C 25 l/min
Tabulka 2: Základní parametry termostatických směšovacích ventilů TACONOVA
(a) pro zásobníkové ohřívače, (b) pro průtokové ohřívače,
(c) s vestavěnými zpětnými klapkami v provedení z poniklované mosazi


3. Odvzdušnění průtokových soustav


Odvzdušňovací technika TACONOVA

Sortiment odvzdušňovacích armatur nabízí komplexní řešení průběžného automatického odvzdušňování celé soustavy. Odvzdušňovací ventily Vent zajišťují automatické odvzdušňování otopných těles či rozdělovačů podlahového topení a jejich hlavními přednostmi jsou vysoká spolehlivost, robustní konstrukce, umožňující navíc díky vestavěné zpětné klapce běžnou údržbu a čištění bez nutnosti vypouštět soustavu a estetické provedení v poniklované mosazi.

Pro efektivní odvzdušnění ohřívačů vody a stoupaček slouží naše mosazné plovákové ventily Hy-Vent s velkou odvzdušňovací kapacitou a možností připojení 1/8" a 3/8", nebo přes zpětnou klapku 3/8" a 1".

Pro separaci vzduchu v horizontálních potrubích jsou v kombinaci s plovákovými odvzdušňovači určeny odlučovače vzduchu Airscoop v širokém sortimentu velikostí.

Pro kotlová zařízení do výkonu 50 kW doporučujeme použití multifunkční kombiarmatury Tri-Bloc, která slučuje v jediné prostorově úsporné jednotce s rychlou a jednoduchou montáží funkci odvzdušnění, pojistného ventilu na 2,5 a 3 bary, monitorování tlaku a připojení na expanzní nádobu.

Základní parametry odvzdušňovacích armatur TACONOVA jsou uvedeny v tabulce 3.


Typ DN Připojení
Vent 6
8
10
15
1/8"
1/4"
3/8"
1/2"
Hy-Vent 6 a 10 1/8" a 3/8"
nebo se zpětnými klapkami 3/8" a 1/2"
Airscoop 20-80
závitové 100
3/4"-3"
příruba 8 x 18
Tri-Bloc 25 1"
Tabulka 3: Základní parametry odvzdušňovacích armatur TACONOVA


4. Tepelná regulace


Regulační technika TACONOVA

Kontrolu teploty a tudíž individuálního komfortu ve vytápěných a chlazených prostorách zajišťuje naše regulační technika. Elektrotermické hlavice NOVADRIVE (verze "bez proudu otevřeno" i "bez proudu uzavřeno" s napájením 24V i 230V) v atraktivním a účelném provedení jsou nepostradatelným prvkem kontroly provozu topných okruhů a jejich hlavními přednostmi jsou rychlý bajonetový uzávěr, visuální kontrola polohy ventilu, vysoká uzavírací síla (90 N) a kompatibilita s většinou sériově vyráběných značek termostatických ventilů.

Pro pohodlí a automatizaci ovládání hlavic doporučujeme ze čtyř modelů našich jednoduchých i programovatelných prostorových termostatů a propojovací modulové skříně pro propojení až 6 termostatů a 12 hlavic.

Vhodným doplňujícím prvkem je modul čerpadlové logiky, jenž koriguje automaticky výkon čerpadla v závislosti na požadované teplotě v jednotlivých zónách. Pro uzavírání zón a přepínání mezi nimi doporučujeme motorické ventily (MV) a motorické kulové kohouty (MKK). Jejich základní parametry jsou uvedeny v tabulce 4.


Typ DN Provozní mód Uzavírací čas Otevírací čas
MV 2 cestný 15-20 otev./zav. max. 4 s max. 10 s
MV 3 cestný 15-20 přepínací max. 6 s max. 20 s
MKK 2 cestný 15-100 otev./zav. max. 45 s (≤ DN 50), 60 s (≥ DN 60)
MKK 3 cestný 15-80 přepínací max. 90 s (≤ DN 50), 120 s (DN 80)
Tabulka 4: Základní parametry MV a MKK TACONOVA


5. Rozvaděče podlahového vytápění


Rozvaděč podlahového vytápění TACOSYS

Příznivcům podlahového vytápění doporučujeme stavebnicovou soupravu rozvaděčů TACOSYS pro 2 - 12 topných zón. Základní potrubí z nerez oceli lze dle požadavků spotřebitele vybavit na zpátečce unikátními seřizovacími ventily TOPMETER pro vyvažování a měření průtoku v jednotlivých zónách.

Rozdělovač je připevněn na montážních konzolích z houževnatého plastu, který eliminuje nežádoucí hlučnost a vibrace.

Požadovaný teplotní režim ve vytápěných prostorách lze na sběrači ovládat regulačními ventily osazenými na přání zákazníka buďto snadno ovladatelnými ručními regulátory inovativní konstrukce, nebo elektrotermickými hlavicemi NOVADRIVE pro automatickou regulaci ve spojení s prostorovými termostaty.

Základní modul je navíc vybaven odvzdušňovacími ventily VENT, vypouštěcími a napouštěcími kohouty a kulovými uzávěry.


6. Solární technika


Solární stanice TACOSOL

Naší novinkou na trhu alternativního vytápění je integrovaná kontrolní stanice TACOSOL pro solární soustavy. Tato prostorově úsporná komplexní jednotka vybavená oběhovým čerpadlem Grundfos zajišťuje vyvážení, nastavení a měření průtoku v soustavě pomocí seřizovacího ventilu Setter Inline PF (viz výše) kalibrovaného na glykolovou směs.

Dalšími součástmi jsou automatická odvzdušňovací jednotka udržující zařízení prosté vzduchu, víceúčelový trojcestný kulový kohout se zpětnou klapkou, podstatně usnadňující napouštění a vypouštění soustavy a případnou údržbu čerpadla, pojistný ventil a manometr a teploměry pro monitorování teploty a tlaku v soustavě.

Celá jednotka je uložena v izolačním pouzdře z trvanlivého pěnového plastu. V závislosti na požadované kapacitě soustavy nabízíme verze pro rozsah průtoku 1,5 - 6 l/min, 4 - 16 l/min a 8 - 28 l/min. K dispozici je kromě kompletní stanice rovněž pouze zpáteční větev.

Konstrukce a použité materiály umožňují provoz až do teplot 160 °C (vstupní větev) a 130 °C (zpátečka). K solární stanici lze od nás zakoupit i elektronické ovládání a příslušné přípojky.


V současnosti jsou pro Vás produkty TACONOVA k dispozici v síti čtyř odborných velkoobchodů - Schulte, Cesaro, Inpo Trading - Jaroslav Dorda a Unitherm KV, kde Vám jistě rádi vyjdou vstříc. V rámci technické podpory pořádáme ve vybraných městech pro zájemce z řad projektantů a montážních specialistů odborné semináře ve spolupráci s dalšími renomovanými firmami v oblasti TZB, cyklus seminářů chystáme i pro příští rok a budeme o nich včas informovat. Užší kontakt se zákazníky zajišťujeme dále v průběhu roku pravidelnými předváděcími akcemi na pobočkách našich velkoobchodních partnerů.

Podrobnější informace a ceníky našich produktů jsou k dispozici ke stažení na našich internetových stránkách www.ostaco.cz. Rovněž je rádi zájemcům zašleme poštou. Neváhejte se na nás kdykoliv obrátit na níže uvedené adrese:

Dr. Miloš Hoff, prodejní manažer ČR
Ostaco, s.r.o.

prodejní kancelář
Nad Rokoskou 33
182 00 Praha 8
GSM: 603 514 592, Tel./fax: 284 686 435
e-mail: sales@ostaco.cz


Taconova Group AG
logo Taconova Group AG

Dovozce techniky Taconova Group AG - hydraulické vyvažovaní, rozdělovače a termoregulace, směšování, separace plynů, měření průtoku, solární ohřev, zónové ventily, kulové servokohouty, předávací stanice na nabíjení zásobníků a přípravu teplé vody.