Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál


Nezavírejte oči před legionelou


Ve svém příspěvku bych rád upozornil na aktuálnost problematiky legionely a naznačil přístup k jejímu řešení firmou KONCEPT EKOTECH s.r.o.

Náš pohled na uvedenou problematiku lze charakterizovat následujícími body:
  • minimalizace rizika
  • kompletní dezinfekce
  • záruka bezpečnosti
  • optimalizace spotřeby vody a energie
Minimalizace rizika znamená, že při návrhu nového systému rozvodu vody, případně při jeho rekonstrukci je třeba vždy nejprve provést důkladnou analýzu systému. Analýza systému spočívá:
  • ve volbě optimálního materiálu rozvodů a armatur
  • v analýze slabých míst (zkorodované armatury, slepé větve apod.)
  • v návrhu optimálního režimu čištění a údržby systému
Existuje celá řada technologických postupů, které lze v souvislosti s legionelou použít. Některé z nich jsou uvedeny např. zde. Nám se jeví jako zajímavá metoda termické desinfekce rozvodů vody. K desinfekci vody je třeba vodu vystavit po určitou dobu teplotě vyšší než 60 °C.

Zvýšení teploty vody v rozvodu nad 60 °C asi není problém dosáhnout, pokud jsou rozvody vody na tuto teplotu konstruovány. Otázkou však většinou zůstává, jak dosáhnout distribuce přehřáté vody až ke koncovému odběrovému místu + jak zabránit případnému opaření náhodného uživatele sprchy/umyvadla apod. Uvedený problém je však možno řešit použítím technologie s názvem Multisystém (Pulse).

Multisystém (Pulse) je systém pro kompletní řízení jak teploty v rozvodu, tak odběrových míst. Mimo jiné umožňuje, aby v případě, kdy dochází k termické desinfekci systému, nebylo možno aktivovat žádné z odběrových míst. Ukázky použití systému najdete na následujících obrázcích:


Obr. 1 - Cirkulační okruh

Jednotlivé prvky systému tvoří

Elektronický termostatický
ventil RADA 32 RMX

Multi řídicí jednotka Pulse



Multi ovladač
řídicí jednotky Pulse
Řídicí jednotka Rada 830


Převodník signálu Rada 840

Ukázka sprchového infra senzoru
Rada Pulse Senzor

Obr. 2 - Otevřený okruh



Termoskopický ventil Rada 425/320

Kromě bezpečnosti zajišťuje technologie Multisystém i:
  • monitoring funkce systému
  • dálkovou správu
  • úsporu až 70% nákladů na vodu a její ohřev
Pokud máte zájem o podrobnější informace o řešení problému s výskytem legionely v rozvodech vody, rádi Vás s nimi seznámíme, budete-li nás kontaktovat.

Na firemním CD-ROMu, který si můžete nechat zaslat na adrese vkohutova@koncept-ekotech.com, si můžete prohlédnout animace funkce výše uvedených okruhů a nákresy jednotlivých komponent systému.

 
 
Reklama