Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

František Holec: Aqua-therm Praha se rychle přizpůsobuje dění v Evropě

Co pro Vás znamená jubilejní desátý ročník tohoto veletrhu?
Pro náš svaz, Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení, je Aqua-therm nejdůležitější mezinárodní odborný veletrh ve zmíněném oboru. Tato akce má u našich členů obrovský ohlas. Během akce jsou prezentovány největší novinky. Veletrh se velmi rychle přizpůsobuje dění v našem oboru, jak v Evropě tak i u nás. Například poskytování komplexní služby pro zákazníka, ale především pro montážní a servisní organizace, je ze strany výrobců, dovozců, velkoobchodníků již takřka samozřejmostí.

Má laik šanci si na veletrhu vybrat z tak široké nabídky produktů, zejména z topenářské technologie?
Náš zákazník již není v pozici laika. Dokáže si vyžádat několik nabídek od různých firem a pak se ještě informuje ze stránek TZB-info (www.tzb-info.cz). Má-li pochybnosti, kontaktuje nás.

Přesto: není příliš "zavalen" reklamními slogany a manipulován zájmy vystavovatelů?
Zákazník vybírá převážně komplexní služby a požaduje ucelenou nabídku.

Kde má však záruku, že jím vybraný výrobek bude z konkurenčního hlediska tím nejlepším?
Náš svaz provozuje dvanáct poradenských středisek na revitalizaci bytových domů a díky nim získá velmi vyčerpávající informace. Tuto službu hodně využívají především bytová družstva. Leckdy dokážeme i poradit kde získat finance na investice do projektů týkajících se úspor energie.

Jedním z témat doprovodného programu veletrhu Aqua-therm Praha bude i legislativa v oboru topenářství. Dá se říci, že naše normy jsou již v plném souladu s normami EU? A pokud ne, proč?
Nyní jsou naše normy harmonizované, avšak tato pozice nebude platit v příštím roce, neboť Evropská unie vytváří nové normy v oboru stavebnictví a ty po našem vstupu do Unie budeme muset převzít a harmonizovat během šesti měsíců. Také uvedení směrnice EU 91/2002 o energetické náročnosti budov bude pro nás znamenat řadu změn a proto jedním z hlavních bodů jednání III. Mezinárodní konference Východ má být jednání ze zástupci Německého cechu instalatérů. Obsahem tohoto jednání je společný postup při zavádění směrnice do praxe. Konference se mají zúčastnit zástupci devíti zemí východní Evropy.

 
 
Reklama