Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Firma Vaillant představuje ...

V květnu letošního roku seznámila firma Vaillant český trh s obměněným a rozšířeným sortimentem stacionárních kotlů a zásobníků teplé užitkové vody. Původní řady jednostupňových a dvoustupňových kotlů byly nahrazeny typovou řadou atmoVIT a atmoVIT exclusiv.

U nových kotlů byla kompletně přepracována elektrická a obslužná část. K částečným změnám došlo ve spalovacím prostoru. Kotle atmoVIT mají jednostupňovou plynovou armaturu a atmoVIT exclusiv se vyznačují možností dvoustupňového provozu. Toto provedení zabezpečuje zvýšenou účinnost a tím ekonomičtější provoz. Konstrukční část umožňuje provoz na první stupeň (50% jmenovitého výkonu) a při zvýšených požadavcích na dodávku tepelné energie na druhý stupeň - jmenovitý výkon.

Oba typy mají jednoduché ovládání. Na ovládacím panelu lze nastavit teplotu topného systému a také teplotu teplé užitkové vody v zásobníkovém ohřívači. To je další výhoda, neboť kotle obsahují již z výroby možnost regulace nepřímotopného zásobníku. Tím rovněž dochází k úspoře počátečních investic.


kotel atmoVIT

Díky Systému Pro E je elektrické připojení kotle pro servisního technika jednoduché. Jedná se o tvarově a barevně rozlišené konektory, které zamezují nesprávnému připojení elektrických prvků topné soustavy.

Kotle jsou šetrné k životnímu prostředí, neboť hořáky jsou osazeny speciálními keramickými tyčinkami snižujícími obsah škodlivin ve spalinách. Samozřejmostí je provoz jak na zemní plyn, tak na kapalný plyn propan. Obě typové řady se dodávají na náš trh v rozsahu výkonu od 20 do 48 kW, čímž jsou uspokojeny standardní požadavky zákazníků. Ke kotlům lze připojit veškerou regulační techniku ze stávajícího sortimentu firmy Vaillant, a to jak prostorové termostaty, tak ekvitermní regulaci. Firma Vaillant pamatovala i tentokrát na design kotlů, čehož dokladem je i udělení titulu DesignPlus na mezinárodním veletrhu ISH ve Frankfurtu nad Mohanem v březnu letošního roku.

Další změnou prošly nepřímotopné zásobníky TUV Vaillant uniSTOR. Jsou vyráběny od objemu 120 l do 500 l ve dvojím konstrukčním provedení - válcové a hranaté. Uživatel, který vyžaduje shodný design zásobníku s kotlem, může nyní použít hranaté provedení pod označením VIH Q (pro stacionární kotle) nebo VIH CQ (pro závěsné kotle). Jejich součástí je LED - dioda, která zobrazuje provozní stav hořčíkové anody (hořčíková anoda zvyšuje korozivzdornost vnitřního prostoru zásobníku). V normálním stavu svítí LED - dioda zeleně, v případě, že je anodu třeba zkontrolovat a následně vyměnit, svítí červeně.


kotel ecoCOMPACT

kotel ecoTEC
Nepřehlédnutelnou novinkou v sortimentu firmy Vaillant je stacionární kondenzační kotel VSC 196-C 150 ecoCOMPACT. Kotel představuje ideální spojení kotle o výkonu 20 kW a vestavěného speciálního zásobníku o objemu 100 l v jeden celek vyznačující se nadčasovým designem. Dokladem toho jsou četná ocenění mj. udělení ceny Design Award 2001 v Německu. Topná část kotle má shodné provedení jako závěsný kondenzační kotel Vaillant VU 196 ecoTEC, ale provedení zásobníku je odlišné od standardních konstrukcí. Součástí zásobníku je sekundární výměník, ve kterém se ohřívá užitková voda. Ta je speciálním čerpadlem po vrstvách ukládána do zásobníku. Výhodou této konstrukce je rychlejší ohřev TUV oproti standardnímu systému. Výkon stolitrového zásobníku je srovnatelný s výkonem zásobníku o objemu 150 l. Výrazně menší rozměry (výška:1,35 m) umožňují umístit kotel do menších prostorů, např. předsíní, půdních vestaveb atd. Instalace kotle je vzhledem ke spojení kotle a zásobníku v jeden celek výrazně jednodušší oproti klasické sestavě kotle a samostatného zásobníku.

Na 4. mezinárodním veletrhu TZB SHK 2003 v Brně byl Zlatou medailí oceněn zástupce nové generace závěsných kondenzačních kotlů firmy Vaillant kotel ecoTEC VU 466-7. Jedná se o provedení pro vytápění o výkonu 46 kW, po připojení zásobníku je možná také příprava teplé užitkové vody. Největší předností kotle je jeho tepelný výkon při minimálních rozměrech typických pro kotle nižších výkonů - výška: 800 mm, šířka: 480 mm, hloubka: 450 mm.

Svými rozměry se kotel řadí na první místo mezi ostatními výrobci. Kotel má nerezové provedení spalovací kondenzační komory včetně hořáku. Tah potřebný ke spalovaní plynu je vytvářen ventilátorem, jehož otáčky se přizpůsobují aktuálnímu modulovanému výkonu. Tímto je zajištěna konstantní účinnost v celém výkonovém rozsahu. Normovaná účinnost kotle je až 106%. Ovládací panel kotle je z hlediska obsluhy velmi jednoduchý. Jeho součástí je tzv. Automatický diagnostický systém s přehledným displejem, na kterém jsou zobrazovány veškeré důležité informace o provozu, teplotách apod. Kotel umožňuje kondenzační režim i při ohřevu užitkové vody. Je možné časově nastavit natápění zásobníku na delší dobu s nižší teplotou topné vody, a tím lze získat kondenzační teplo i při ohřevu vody.

Nespornou předností kotle je nízký obsah NOx ve spalinách. Kotel je tedy nejen úsporný (cca o 15% nižší spotřeba než konvenční kotle), ale také šetrný k životnímu prostředí. Vzhledem k vysokému výkonu kotle jej lze použít pro větší obytné celky, provozovny, kotelny apod. Pro vytvoření tepelné pohody dle přání uživatele se doporučuje připojení prostorového termostatu nebo ekvitermní regulace.

Firma Vaillant vychází vstříc také zájemcům o využití alternativních zdrojů energie. Od července je dodáván na český trh kompletní solární systém pro přípravu teplé užitkové vody Solar Set 1. Sestava obsahuje dva solární panely, bivalentní třistalitrový zásobník, čerpadlovou skupinu, regulaci a ostatní nutné příslušenství. Speciální zásobník umožňuje přímé zapojení solárních panelů.

V zimních měsících, kdy je intenzita slunečního záření nižší, je nutný dodatečný ohřev plynovým kotlem. Z tohoto důvodu je zásobník vybaven dvěma topnými spirálami. Použitím moderních konstrukčních materiálů zejména u solárních kolektorů je dosaženo vysoké účinnosti celého zařízení. Při ohřevu TUV je využito 95% sluneční energie. Toto řešení nabízí uživateli úsporu až 60% nákladů. Solární systém představuje jeden z nejekologičtějších způsobů ohřevu TUV.

Další a podrobnější informace o výrobcích Vaillant najdete na www stránkách firmy.


Vaillant Group Czech s.r.o. (zn. VAILLANT)
logo Vaillant Group Czech s.r.o. (zn. VAILLANT)

Díky více než 145 letům zkušeností vám značka Vaillant poskytuje efektivní a ekologická řešení pro vytápění, ohřev teplé vody, chlazení a větrání. V našem produktovém portfoliu najdete kondenzační kotle, tepelná čerpadla, rekuperační jednotky, zásobníky, ...