Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Petr Mádr: Vysoká odbornost je tím, co nejvíce ovlivňuje úspěch našich akcí

TZB-info: STP patří bezpochyby mezi nejaktivnější subjekty odborného vzdělávání projektantů techniky prostředí budov. Akce jsou hodnoceny z hlediska účasti, odborné úrovně, ale i organizace a ta je úkolem sekretariátu, který vedete. Stojíte tak v pozadí všech konferencí, seminářů a kurzů - co je z vašeho pohledu nejdůležitější pro úspěch akce?

Petr Mádr: Sekretariát STP je skutečně pouze organizačním, technickým a ekonomickým zázemím pro všechny naše odborné aktivity. Slouží tak současně jako konferenční servis, vydavatelství, informační, propagační a ekonomický servis.
Za to, že je o naše odborné akce, publikace a časopis takový zájem, vděčíme jejich vysoké odborné úrovni. Každá z činností STP má svého odborného garanta, kterého jmenuje příslušná odborná sekce STP. Odbornými garanty jsou nejlepší odborníci z oboru technika prostředí budov, ať již z vysokých škol, výzkumných pracovišť a z odborné praxe. Vysoká odbornost je tedy tím, co nejvíce ovlivňuje úspěch našich akcí.

TZB-info: Vaše společnost pořádá odborné a firemní akce z oboru TZB již dlouhou dobu. Jak dlouho stojíte v pozadí právě Vy?

Petr Mádr: Od vzniku Společnosti pro techniku prostředí v roce 1990.

TZB-info: Co se za tu dobu změnilo?

Petr Mádr: U odborných akcí se zájem postupně přesouvá od zpočátku převažujících seminářů ke konferencím a kurzům. Místo placených seminářů zaujímají stále více účastníky bezplatné firemní semináře připravované většinou na vysoké odborné úrovni s těžištěm v teoretických přednáškách. Navíc tyto semináře vycházejí vstříc svým účastníkům, neboť jsou obvykle pořádány v řadě měst po celé republice.
Konference zůstaly vyhledávaným místem pro setkávání projektantů, provozovatelů, výrobců, dodavatelů a dalších odborníků. A kurzy jsou jako součást celoživotního vzdělávání nenahraditelné.
V publikační činnosti jsme ukončili každoroční vydávání "Katalogu z oboru technika prostředí", jehož funkci plně nahradil portál TZB-info.
Od roku 1999 vydáváme edici "Sešit projektanta", jejíž publikace systematicky zpracovávají jednotlivé oblasti projektování v oboru technika prostředí budov.

TZB-info: Kanceláře STP jsou na Novotného lávce ve vyšším patře, ale ovlivnily nějak činnost STP loňské povodně?

Petr Mádr: V době loňské srpnové povodně vystoupila hladina Vltavy do úrovně 50 cm pod stropem v přízemí budovy na Novotného lávce. My jsme budovu na více než týden opustili a díky počítačům, internetu a mobilním telefonům pokračovali v práci doma. Naše kanceláře jsou naštěstí ve 4. patře a tudíž vysoko nad vodou. Takže po asi měsíci bez výtahů, s kolísavým elektrickým proudem dodávaným mobilním generátorem a za stálého hučení vysoušecích zařízení, jsme se vrátili ke standardním podmínkám práce.
Budovy jsou bývalé mlýny stojící po rekonstrukci v 80. letech minulého století na železobetonových pilotech pevně zapuštěných do dna Vltavy a tudíž se neobjevily ani žádné problémy se statikou. Škody na budovách na Novotného lávce, které překročily 15 milionů Kč, byly uhrazeny plně pojišťovnou.

TZB-info: Jak se Vám osvědčila užší spolupráce s časopisem VVI - např. posílání pozvánek, začlenění zpravodaje? Jaký je ohlas členské základny?

Petr Mádr: Od roku 2003 jsme přestali vydávat samostatně Informační zpravodaj a začlenili jsme jej do časopisu "Vytápění, větrání, instalace", který teď posíláme všem členům STP. Věříme, že je pro čtenáře časopisu a Informačního zpravodaje jednodušší, když veškeré informace z STP - jak odborné, tak organizační - najde v jednom časopisu. Časopis vychází 5x za rok a pokud to termínově vychází, vkládáme do něj i pozvánky na odborné akce.
Každá změna samozřejmě najde své kritiky, ale ohlas ze strany našich členů je v převážné míře kladný. Váží si skutečnosti, že za roční členský příspěvek 470,- Kč dostávají 5x časopis VVI a navíc využívají slev účastnických poplatků na našich odborných akcích.

TZB-info: Co připravujete v nejbližší době?

Petr Mádr: Protože všechny akce jsou zveřejněné v kalendáři TZB-info včetně on-line přihlášek, zmíním jenom nejvýznamnější naši akci roku 2004, kterou je "16. Konference Klimatizace a větrání 2004" připravovaná na 3. a 4. února 2004. Jako obvykle bude součástí konference výstavka, společenské setkání a nově i ocenění výrobků vyhodnocených v soutěži. Odborným garantem konference je Ing. Jiří Frýba.
V současné době připravujeme do tisku Sešit projektanta z oboru vytápění č. 10 "Měření tepla, indikace a rozdělování úhrady za vytápění a ohřev TUV". Sešit by měl vyjít v listopadu 2003. Odborným garantem publikace je Ing. Jiří Cikhart, DrSc.

TZB-info: TZB-info je mediálním partnerem STP, kromě propagace odborných akcí nyní připravujeme propagaci publikací STP v nové sekci "literatura". Jak vidíte další možnosti spolupráce?

Petr Mádr: Spolupráce s portálem TZB-info si velice vážíme. V současné době se okolo 30 % účastníků našich odborných akcí hlásí on-line přihláškou z Kalendáře akcí na TZB-info.
Budoucnost vidím ve zlevnění a hromadném rozšíření časově neomezeného přístupu k internetu pro každého tak, aby nemusel počítat čas strávený na portálu TZB-info, kde najde v budoucnu vedle programu akcí, katalogu firem a dalších zajímavých informací i přehled publikací s on-line objednávkou.
Budoucnost je i v publikování vybraných příspěvků z konferencí na portálu TZB-info a v pořádání společných odborných akcí, jejichž přednášky nebo závěry zveřejní portál TZB-info. Nejbližší takovou akcí je Konference TZB-2003 jako doprovodná akce veletrhu Aqua-therm 2003, která je pro účastníky zdarma a bude se konat ve dnech 26. až 28. listopadu 2003 na pražském Výstavišti v Holešovicích.

TZB-info - Milan Bechyně: Děkuji za rozhovor.

 
 
Reklama