Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní editorial - Novinky na TZB-info, které Vám možná unikly

Prázdniny a dovolené jsou pryč a mnozí z Vás jistě v tomto období nestíhali sledovat, co je na TZB-info nového. Navzdory dovoleným i vedrům se nám podařilo doplnit a zkvalitnit dvě velmi navštěvované sekce portálu.

průběh teplot ve stavební konstrukci Nejprve bych chtěl upozornit na novinky v sekci Tabulky a výpočty, kterou najdete na titulní straně v levém panelu mezi pomůckami. Podle datumů si zde můžete ověřit, že za období letních prázdnin se podařilo připravit tři nové interaktivní výpočty (Výpočet průtokového součinitele kv s grafem tlakových ztrát, Přepočet průtoku a rychlosti proudění v potrubí a Návrh a posouzení svodného kanalizačního potrubí). Všechny nové výpočty jsou opět zpracovány jako jednoduché pomůcky, které by měly usnadnit každodenní práci projektantů. Důraz je tedy kladen na snadnou obsluhu a maximální průhlednost výpočtu. Další aktualizovanou výpočtovou pomůckou, na kterou bych chtěl zvlášť upozornit, je Výpočet součinitele prostupu tepla U pro vícevrstvé konstrukce. Její zpracování bylo pro autora Ing. Zdeňka Reinberka i pro Ing. Miroslava Hořejšího, který celou sekci vytváří a rediguje, značně náročné. Díky aktivnímu přístupu recenzenta Ing. Jiřího Šály CSc. se ale podařilo vytvořit pomůcku, která je jednoduchá pro uživatele a plně odpovídá nejnovější normě ČSN 73 0540-2:2002 Tepelná ochrana budov. Součástí výpočtu je i grafické znázornění průběhu teplot v posuzované konstrukci (viz obrázek).

kalendář Druhou sekcí, která se zásluhou programátora Petra Babiše dočkala významného funkčního i grafického vylepšení, je Kalendář akcí. V záhlaví kalendáře najdete okénko pro plnotextové vyhledávání v budoucích akcích a zcela nový ovládací panel se základními kritérii pro výběr akcí. Další podmínky pro výběr se zobrazí po kliknutí na volbu "Podrobný výběr", takže lze vybírat akce i podle města, kraje, zaměření nebo pořadatele. Pomocí volby období lze vybírat i ze všech proběhlých akcí zpětně až do roku 2000. Pro usnadnění výběru jsou u podmínek, kde lze vybrat více možností, ikonky pro zaškrtnutí nebo zrušení všech možností. Každou možnost lze zaškrtnout také pouhým kliknutím na její popis (viz obrázek), avšak ne všechny prohlížeče tuto vlastnost podporují. Kalendář obsahuje velké množství výstav, veletrhů, seminářů, konferencí a dalších akcí, jejichž aktuální výběr najdete také na titulní straně portálu vpravo dole. Pro firmy, které mají zřízen záznam v TZB-adresáři, bych rád připomenul, že zařazování firemních akcí do kalendáře je pro ně zdarma. Vaši akci zadáte velmi jednoduše po kliknutí na odkaz Zadejte novou akci. Vyzkoušejte si to, bude Vás to stát jen několik minut času.

Premiéru na TZB-info má i Soutěž pro projektanty. Ta byla sice vyhlášena již na jarní konferenci "Vytápění Třeboň 2003", ale do konce září máte ještě možnost se do soutěže přihlásit a do 31.10. podat soutěžní návrh. Odborná komise pod vedením Ing. Jiřího Bašty Ph.D. vybere nejlepší řešení hydraulického a regulačního zapojení kombinovaného zdroje tepla pro rodinný dům s kotlem na pevná paliva od firmy ATMOS a libovolného plynového kotle.



Krásný příští zářijový týden
Vám přeje Milan Bechyně
 
 
Reklama