Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozváděče Sarel od společnosti Schneider Electric CZ, s. r. o.

"Vím, že se na vás mohu spolehnout," říká v rozhovoru pan Spokojený, zákazník, který kupuje rozváděče SAREL.

Mohl byste v krátkosti představit vaši firmu?
Naše firma se zabývá výrobou rozvaděčů prakticky pro všechna odvětví průmyslu i stavebnictví. Mezi naše referenční akce patří dodávky rozvaděčů pro čističky odpadních vod, průmyslové haly, nákupní centra, kancelářské budovy, atd.

Jak dlouho používáte naše skříně a kde jste nás našel?
Rozváděče Sarel znám už dlouho, ale ve výrobě jsme je začali používat ve chvíli, kdy tato značka přešla do skupiny Schneider Electric a my jsme je vlastně objevili ve velkoobchodě, kde nakupujeme i ostatní přístroje Schneider Electric.

Co vás přesvědčilo?
Jednoznačně kvalita za rozumnou cenu. Samozřejmě i naše firma musí být konkurence schopná, takže je pro nás důležité nejenom získat zakázku díky srovnatelné ceně, ale musíme být schopni našim partnerům garantovat určitý servis a záruky na naše zařízení, proto spolupracujeme jenom se silnými partnery, kteří jsou schopni nabídnout zázemí a servis. 24 hodinová linka technické pomoci, tým specialistů, na které je spoleh, to byly ty hlavní argumenty při rozhodování. Co se samotných skříní týče, tak tam je jednoznačným přínosem kvalita komponentů, technická řešení, šířka příslušenství a smysl pro detail. Servis, záruky a šířka systémového příslušenství v porovnání s cenou práce. Samozřejmě nejdříve musíte zakázku získat, ale když pak máte věci dodělávat na koleně a improvizovat při výrobě, tak si lehce spočítáte, že sice zaměstnáváte spousty lidí, ale vaše produktivita je nízká, taky musíme našim partnerům garantovat životnost a provozní spolehlivost zařízení. Mohli bychom prodat jednou a zákazníka opustit, nebo navázat dlouhodobé vazby na partnery, kteří nám věří. Když to shrnu, tak co se týká rozvaděčů, přesvědčila mě kvalita i jejich dostupnost a to nejenom cenová.

Rozváděče nakupujeme ve velkoobchodě, kam jezdíme pro všechen instalační materiál, tak říkajíc pod jednu střechu. Buďto mají vaše skříně na skladě, nebo si počkám na závoz většího počtu z centrálního skladu v Písku a na atypy samozřejmě z Francie, kde čekáme v nejhorším případě 3 týdny, to je ale u netypických rozměrů samozřejmé.

Jaké typy rozvaděčů SAREL používáte?
Vlastně celou škálu, protože SAREL pokrývá naše potřeby beze zbytku.

Znáte naše polyesterové skříně a rozvodnice?
Používáme polyesterové Thalassy, protože dodáváme hodně rozvaděčů do venkovního prostředí, kde dlouhodobě obstojí jenom plast. Bylo sice těžké přesvědčit naše montéry, že není nutné se držet staré kovářské tradice a že moderní skříně vydrží mnohem více než plech. Ostatně máme zkušenost i s výměnou skříní pro řízení křižovatek a veřejného osvětlení, ty původní plechové skříně jsou za pár let zničené.

Taky příslušenství a možné způsoby montáže elektro výzbroje do polyesterových skříní jsou velmi, jak říkáme na Moravě "štimt". Používáme skříně na stěnu i na pilíř a ten hlavní rozdíl, který naše chlapy přesvědčil, je v rozdílné filozofii konstrukce polyesterových skříní. Plechová skříň je tuhá v konstrukci, ale krycí panely jsou jen z tenkého plechu, který plní čistě funkci ochranného pláště. Naproti tomu skříně z polyesteru mají samotné opláštění velmi tuhé a to, že jsou ještě laminované skelným vláknem, z nich dělá velmi odolné skříně do prostředí, kde hrozí nájezdy nenechavých vandalů.

A oceloplech?
Samozřejmě, jak malé rozvodnice Spacial 3D, tak i velké skříně. Používali jsme dřívější řadu Spacial 3000 a plynule jsme přešli na novou řadu. Spacial 3D je bezesporu rozvodnice, která nemá na současném trhu konkurenci. Nástněnnou skříň v tomto provedení a kvalitě a hlavně v krytí IP66 jinde nekoupíte.

Musím se přiznat, že když náš nákupčí přivezl tuto skříň poprvé a my jsme ji vybalili z kartonu, tak jsem běžel pro fakturu, abych se podíval o kolik narostla cena a byl jsem příjemně překvapen, že cena je na korunu stejná s dřívější řadou. Pak jsme postupně přicházeli na jednotlivé detaily a fajnovosti. To, že je karton hlubší a je vyztužen dvěma kartonovými stojinami, tak aby bylo možné expedovat rozvaděč i s namontovanými tlačítky, je chytrý nápad a taky ten karton je opravdu karton, tzn. že skutečně chrání a není to jenom balicí papír.

Nebo nový zámek - to je technická lahůdka. Tříbodový zámek u tohoto typu rozvodnice nikdo nenabízí a spojení designu s funkčností, to je to, co vaše rozvodnice odlišuje. Nebo kabelová příruba, na které je předlisovaný rastr pro rozmístění vývodek, to jsme ocenili. Jednoduše spočítáte, kolik otvorů máte udělat a neřešíte, jak a kde ho označit, prostě rovnou vrtáte.


Ale jako hlavní výhoda nové skříně je jednoznačně její krytí, IP66. Dříve jsme používali různé rozváděče do různých prostředí. Třeba do venkovního IP43, do různých prostředí průmyslu IP54, do prostředí se stříkající vodou pak IP56. Teď, když máme k dispozici za stejné peníze rozvaděč v krytí IP66, máme po starostech, kam umístit jakou skříň. Spacial 3D je rozvaděč, který lze použít všude až do prostředí, kde hrozí občasné zaplavení rozváděče. Já vždycky říkám, že když je to prostředí, kde ještě může být elektrika, tak tam dejte Sarel, v náročnějších provozech už stejně rozváděče být nesmí.

A protože je taky esteticky povedený, tak ho dáváme i jako podružné rozváděče s modulárním šasi, tam kde jsou požadavky na krytí IP20 po otevření dveří.

Občas využíváme i možnosti zakázkové výroby. Výrobce strojů mi pošle výkres s atypickým rozměrem skříně a s vyvrtanými otvory pro ovladače. Já pošlu e-mail vaší firmě a dostanu nabídku, kde je dodací lhůta sice o něco delší, ale pro opakovanou výrobu to není žadný rozdíl.
Taky jste schopni tyto skříně pro nás držet skladem, takže i takové rozváděče můžeme mít do druhého dne.

A skříňové rozváděče?
Ano, buďto samostatně stojící Spacial 18500 nebo řadové skříně Spacial 6000. Řadové skříně nabízí větší variabilitu, jsou mimořádně tuhé a to, že je skříň symetrická v hloubce i šířce, mi usnadňuje montáž různých příčníků a konstrukčního železa.

Takže mám minimální zásoby a přitom si snadno navrhnu a postavím konstrukci pro montáž výkonového jištění, traf, tlumivek, sběrnic a pod.

Občas zapomenu přiobjednat zámkovou vložku, která není součástí skříně. To je ale dáno širokým rozsahem různých zámků které nabízíte. Takže si objednám skříň a zámek si vyberu zvlášť.

Vyzkoušeli jsme i různé varianty montáže jako jsou přípojnicové pole nahoře i dole v rozvaděči, tak aby byla prostorově bezpečně oddělená, rohové pole v rozvodnách a nikdy jsme se nesetkali s řešením, které byste neuměli. Jako mosty mezi rozvaděči využíváme Canalis, který je pro toto řešení idelání.


Setkáváte se i s našimi prvky pro řízení teploty v rozvaděčích?
Samozřejmě. Vaše ventilátory jsou dobře naskladněny u velkoobchodů, kde je často nakupujeme. Ventilátory, topení, termostaty a někdy i chladicí jednotky, to jsou pro nás běžná zařízení pro řízení teploty.

Když pracujete s výkonovými elektronickými prvky, jako jsou frekvenční měniče a podobně, tak se chlazení nevyhnete a když máte umístit rozvaděč do venkovního prostředí, kde zase hrozí kondenzace vodních par, tak tam topíte topným tělesem, to jsou dneska věci zcela běžné.




Spoléháte taky na naši softwarovou podporu?
Ano, pro výpočet oteplení používáme program Clima, který je volně k dispozici na CD i na vašich webových stránkách, kde je možné si také stáhnout výkresy všech skříní ve formátu .dwg, se kterými dále pracuje naše konstrukce.



Děkuji za rozhovor a přeji Vám mnoho spokojených zákazníků s rozvaděči SAREL.


Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.