Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnostní sprchy

Program první pomoci oplachem vodou

Je s podivem, kolik zaměstnavatelů dnes stále ještě podceňuje riziko poškození zdraví svých zaměstnanců. Argumenty pro takovéto počínání jsou až příliš podobné: nevyčleněné finanční prostředky a absence náročnějších norem. I když se na poli ochrany zdraví při práci udělalo v poslední době hodně, změny se v podstatě nedotýkají zařízení určených k první pomoci oplachem vodou v rizikových provozech.

V roce 2002 bylo zaznamenáno v České republice celkem 653 případů pracovních úrazů způsobených chemickými látkami. Skoro dvě třetiny zmíněných pracovních úrazů vznikly ve stavebnictví, při výrobě potravin, v chemické výrobě, v zemědělství a myslivosti, ve zdravotnictví a ve strojírenské výrobě. Největší četnost úrazů způsobila především nesprávná manipulace s dezinfekčními, pracími, čisticími a konzervačními prostředky, kyselinami a louhy, nátěrovými hmotami, ředidly a lepidly.

Za každým statistickým případem se skrývá člověk s nemilou zkušeností a mnohdy i památkou na celý život. Ke zmírnění následků těchto nepříjemných událostí přitom stačí málo - poskytnout včasnou a účinnou první pomoc oplachem vodou!

V různých zemích existují různé národní normy týkající se dané problematiky, přičemž dvě z nich - německá a americká - převyšují požadavky ostatních. Dříve či později se tyto náročnější normy promítnou i do naší legislativní úpravy. Ale už dnes se mohou vedení podniků správným rozhodnutím přiblížit k západním standardům, a to právě instalacemi bezpečnostních sprch ve zdraví ohrožujících provozech. Hodně zaměstnavatelů k tomuto řešení již dospělo, mnozí se k němu teprve dopracují (anebo dopočítají).

Na českém trhu se dnes setkáváme s nabídkou různých typů bezpečnostních sprch - od očních po celkové, od interiérových ke sprchám určeným pro venkovní instalace, od jednoduchých po velmi složité, které mohou být doplněny třeba osvětlením, signalizací či možností napojení na TZB ... Jak se v této škále zorientovat? Při výběru je důležité mít na zřeteli, že produkty a služby s nimi spojené mohou mít různou kvalitu a úroveň. Pro ty, na nichž bude ležet rozhodnutí, je zde doporučení: prověřte si, jakým normám kvality nabízené produkty a služby odpovídají, a to jak na straně výrobce, tak na straně dodavatele. Případné seznamy referenčních instalací jistě napoví! Nemalou roli určitě bude hrát i možnost poskytnutí odborného poradenství, pomoc při volbě optimálního řešení a jeho komplexnost, poprodejní servis, údržba.

Česká společnost KONCEPT EKOTECH s.r.o. se za několik posledních let stala spolehlivým partnerem pro ty podnikatelské subjekty, které akceptovaly měnící se kritéria hodnocení podniků a posuzování jejich kvality v souvislosti s blížícím se vstupem do EU.

Dodržování zásad a předpisů BOZP je v EU důležitým kritériem hodnocení podniku. Je v něm zahrnut nejen způsob, jakým je pečováno o zaměstnance a jejich zdraví, ale současně i efektivnost využívání zdrojů a snižování ztrát spojených s výskytem havárií a nehod.

Ti, kteří se rozhodli naplňovat přísnější kritéria a požadavky BOZP, upevňují svoji schopnost odolávat budoucím konkurenčním tlakům v rámci EU. Naše společnost chce v tomto směru pomoci a nabídnout své několikaleté zkušenosti.


Na českém trhu výhradně zastupujeme 3 významné světové výrobce bezpečnostních sprch:


Přestože se naše činnost v této oblasti dá označit z velké části za "osvětovou", čehož ani v nejmenším nelitujeme, máme za sebou již hezkou řádku instalací. Od roku 1994 jsme ošetřili provozy několika stovek klientů v České a později i Slovenské republice, kde má naše společnost svoji pobočku, počtem blížícím se 1000 ks bezpečnostních sprch. Naše služby jsou komplexní a dodávaná řešení mají značku nejvyšší kvality. Produkty vyhovují náročným kritériím jak německé DIN normy, tak americké ANSI normy.

Přicházíte-li do styku s požadavky na projektování nebo dodávku bezpečnostních sprch, rádi Vám doporučíme vhodné řešení.

Pokud si přejete seznámit se s naší nabídkou, kontaktujte nás. Děkujeme.

 
 
Reklama