Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na rekonstrukci elektroinstalace v panelovém domě

Takto položenou otázku bude během krátké doby nejspíš řešit spousta majitelů a uživatelů bytů, které jsou v provozu již delší dobu a elektrická instalace je ve stavu, který, mírně řečeno, neodpovídá současným požadavkům.







Stále častěji se vyskytují případy, kdy stav elektrické instalace přímo volá po celkové opravě. Jedná se o instalaci provedenou Al vodiči v betonu a částečně v protahovacích lištách L40 a L70. Jištění je provedeno v rozvodnici PL a staré jističe jsou postupně nahrazovány novými. Podle vývoje výstavby v České republice se od roku 1960 až do roku 1970 předávalo k užívání ročně přibližně 50 000 bytů. Od roku 1970 do roku 1980 asi 80 000 bytů a od roku 1980 do roku 1990 asi 60 000 bytů. Ve velké části těchto bytů dnes už z hlediska bezpečnosti nevyhovuje stav elektrické instalace.

Pro jednoduchou úpravu je připravena koncepce pro rekonstrukci těchto objektů z hlediska elektrické instalace. Vzhledem ke skutečnosti, že obyvatelé většiny bytů budou tento prostor současně používat pro potřebu bydlení, je také samozřejmě kladený velký důraz na to, aby oprava proběhla rychle a bez zbytečných asanačních prací. Pro tento případ je k dispozici sestava lišt a kanálů z plastů, které dovolí splnit všechny požadavky ze strany montážních firem - dostupnost na celém trhu, záruka certifikace státní zkušebnou, snadnost montáže a šíře doplňkového sortimentu. Svou kvalitou, designem a v neposlední řadě také pořizovací cenou uspokojí i majitele nebo uživatele bytů.

Rozvod lze řešit pomocí soklové lišty LP 80x25 mm, kterou je možné v provedení LPK použít i jako lištu kobercovou, případně s upravenou vrchní částí této lišty v barvě, která bude ladit s interiérem. Součástí tohoto rozvodu jsou přístrojové nosiče na jednozásuvky a dvojzásuvky, případně na sdělovací zásuvky a kompletní řada krytů. Pro instalaci např. nad plovoucí podlahou je určena lišta LP 35, která tvarově odpovídá profilům nad tyto podlahové krytiny. Profil je na vrchní straně opatřen měkkou vrstvou, která zajistí přesné kopírování povrchu stěny. Barvu profilu je možné sladit s barvou použité podlahy. Pro přenesení energie od podlahy ke stropu je k dispozici speciální rohová lišta LR 30, která má kraje víka upravené měkkým přístřikem materiálu, který zajistí její přesné a pevné dosednutí do rohu místnosti. Také parapetní kanál PK 110x70 a PK 140x70 najde určitě svoje uplatnění. Pro speciální požadavky na elektrické rozvody jsou k dispozici lišty různých rozměrů určené na podlahu, nebo na obvodové stěny doplněné o instalační krabice.

Kopos Kolín a.s. patří mezi přední dodavatele elektroinstalačního úložného materiálu v České republice. Ve výrobním sortimentu společnosti je přes 1 000 ks položek materiálu, které jsou užívány v naprosté většině pro elektrotechniku, jako pomocník při provádění instalací a rekonstrukcí instalací rozvodů nn v bytové občanské výstavbě a v průmyslu.

Sortiment výrobků je rozčleněn do jednotlivých skupin podle druhu použití při montáži. Hlavní skupinu tvoří pevné trubky, ohebné trubky a krabice, které se dělí podle provedení a použití. Neméně důležité z hlediska potřeb elektroinstalatérů jsou již uvedené lišty, kanály a příslušenství. Sem patří vkládací lišty, elektroinstalační kanály, parapetní kanály, speciální lišty, nosné lišty, protahovací lišty a příslušenství.

Celý sortiment výrobků se velice dynamicky rozvíjí a je pravidelně doplňován o nové rozměry a druhy. Žhavou novinkou společnosti KOPOS Kolín je nyní zcela nová řada lišt "ELEGANT", které se v současné době vyrábějí ve dvou provedeních a osmi rozměrech od 40x20 mm až do rozměru 180x60 mm.

K těmto lištám se dodává kompletní příslušenství vč. přístrojových nosičů. Do budoucna společnost pro své zákazníky připravuje další rozměry této velmi žádané lišty.

Společnost je certifikována podle norem ISO 9001, ISO 14001 a získala ocenění "bezpečný podnik" .V letošním roce oslaví společnost Kopos Kolín, jako pokračovatel tradice české elektrotechnické výroby, 77 let svého působení na trhu. Společnost přeje všem uživatelům výrobků se značkou Kopos mnoho úspěchů v jejich podnikatelské činnosti a děkuje za přízeň, kterou této značce v uplynulém období věnovali.

 
 
Reklama