Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Centrální vysavače - přehled trhu

Ještě před několika lety byl u nás princip centrálních vysavačů v bytech a budovách jen málo známý. V poslední době se však situace rychle mění, v novostavbách se tato technologická vymoženost objevuje stále častěji a dokonce roste i počet stavebníků, kteří si ji instalují i ve stávajících objektech. Přehled trhu dodavatelů v České republice je pomůckou pro investory i projektanty této nové součásti TZB.

Princip je jednoduchý. Veškeré nečistoty se nasávají hadicí až 9,5 m dlouhou a jsou vedeny trubním rozvodem až do agregátu umístěného například v garáži či ve sklepě. U bytů je možnost umístění v šatní skříni, na toaletě či ve skříňce kuchyňské linky. Po přefiltrování se vzduch v konečné fázi odvádí mimo objekt, takže v uklízené domácnosti nedochází ke zvíření sebemenšího množství prachu. Centrální vysávání tedy velmi zjednodušuje proces vysávání a díky vysokému sacímu výkonu agregátu je i velmi účinné.


Funkční princip centrálního vysavače

Základní předností centrálního vysávání oproti klasickým vysavačům je právě naprostá bezprašnost a skutečnost, že vše, co se vysaje, se také z čištěného prostoru odstraní. U klasických vysavačů tomu tak vždy není, poněvadž jejich filtry propustí zpět do místnosti některé velmi jemné částice, mezi nimi i nežádoucí roztoče.

Plicní specialista MUDr. Pavel Šimeček k tomu dodává: "Vyfukování přefiltrovaného vzduchu ven mimo obytné prostory je nejúčinnějším nástrojem pro likvidaci i těch nejmenších alergenů a roztočů. Pokud je instalace takovéhoto systému jen trochu technicky možná, mohu jej jen doporučit především astmatikům a alergikům, pro které je čisté domácí prostředí podmínkou úspěšné prevence a léčby".

Některé centrální vysavače mohou nasávat vodu přímo do vysavačové jednotky. Stačí pouze zapojit hadici do zásuvky, tím systém uvést do chodu a pomocí speciální stěrky podlahu bezvadně a do sucha vyčistit. Takový vysavač je pak i výborným pomocníkem i při likvidaci havárií spojených s nepředpokládaným únikem vody. Z technických předností lze ještě uvést možnost preventivního propláchnutí trubního rozvodu vodou, možnost připojení šampónovacího stroje či zařízení pro kartáčování domácích zvířat a minimální hlučnost, agregát bývá umístěn ve sklepě či garáži, tedy mimo obytné prostory.

V poslední době se stále častěji provádějí instalace do starších bytů a rodinných domů. Při konzultaci s odborníkem lze velmi často najít jednoduché řešení, bez zásadních stavebních úprav, např. využití již nepotřebného komínového průduchu. Celá dodávka tzv. "na klíč" trvá jen jeden den. U novostaveb je samozřejmě výhodou zahrnout centrální vysávání do projektové dokumentace TZB.

V prvním sloupci tabulky je uvedena značka, pod kterou je vysavač dodáván na trh. Dále je uveden dodavatel a případně odkaz na kontaktní informace v TZB-adresáři firem.


Značka
odkaz na www
Firma Kontakt
na výrobce/zastoupení
Domácnost Průmysl
AERTECNICA BEAM ČR s.r.o.  
AXPIR HP TRONIC Zlín, spol. s r.o.    
BEAM BEAM ČR s.r.o.  
CFM Technoclean spol. s r.o.    
DRAINVAC SOT-Eko s.r.o.  
DUO VAC Centrální vysavače s.r.o.  
EKO-ŠIMKO EKO-ŠIMKO s.r.o.  
Euroclean NF products, s.r.o.    
HUSKY NEWAG, spol. s r.o.  
KIEKENS CM INDUSTRIES, s.r.o.    
NILFISK NF products, s.r.o.    
NUMATIC Technoclean spol. s r.o.  
SMART VATOON s.r.o.    
SOTECO SOT-Eko s.r.o.  


 
 
Reklama