Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zdeněk Pravda: Solární kolektory vyráběné u nás splňují ta nejpřísnější kvalitativní měřítka

TZB-info: Vaše firma je na veletrhu Intersolar 2003 (Fachmesse und kongress für Solartechnik) trochu utajená. Její název T.W.I. nezní příliš česky. Když jsem při oficiálním zahájení viděl českou vlajku, hledal jsem Vás v katalogu vystavovatelů marně. Zmátla mne totiž Vaše adresa Mnichov. Můžete trochu popsat, jak firma vznikla?
Zdeněk Pravda: Naše firma je ryze česká společnost z Vrbna pod Pradědem, části Mnichov. Odtud tedy exoticky znějící sídlo firmy. Společnost byla založena v roce 1992 jako obchodní organizace. V prvních letech jsme reprodukovali kapitál převážně investicemi do nemovitostí a jejich správou. Od roku 1994 dochází k postupné restrukturalizaci a firma se začíná zabývat výrobou v oblasti plastového spotřebního zboží a zakázkovou výrobou orientovanou do zahraničí.

TZB-info: Dnes jste jedním z výrobců solárních kolektorů v České republice, ale i tam jste utajeni.
Zdeněk Pravda: V tom s Vámi souhlasím a pokusím se vysvětlit proč: V roce 1997 nás oslovil zahraniční obchodní partner s projektem zahájit výrobu solárních kolektorů. Projekt byl oboustranně výhodný, protože umožňoval zahájit první opravdu sériovou výrobu solárních kolektorů v českých podmínkách na technologických linkách podle know-how naší firmy s tím, že zahraniční partner zajišťoval distribuci v rámci celé EU i států mimo EU.
Solární kolektory vyráběné u nás splňují ta nejpřísnější kvalitativní měřítka a jsou certifikovány mezinárodním institutem ITW ve Stuttgartu. Z hlediska obchodní strategie našich zahraničních partnerů je pochopitelné, že výroba je realizována na základě exklusivních dodávek a odběrů.

TZB-info: Jaké to jsou firmy, jestli to není tajné?
Zdeněk Pravda: Tajné to určitě není. Je to firma WOLF, ELCO Klöckner Heiztechnik a Energie-Technik Müller. V letošním roce předpokládáme touto formou dodávku 40 000 m2 plochých kolektorů na evropský trh.

TZB-info: Vaše firma sídlí ve Vrbně pod Pradědem. Kolik zaměstnává pracovníků?
Zdeněk Pravda: Na výrobě solárních kolektorů společně s výrobou plastových oken a dveří a ostatních, převážně zakázkových výrob do zahraničí, se podílí 40 zaměstnanců. V období sezónní špičky je počet cca o 30 % vyšší.

TZB-info: Prošel jsem si zde na veletrhu expozice německých firem, které nabízejí kolektory vyrobené u Vás. Vůbec by mě nenapadlo, že by to mohly být české výrobky. Není to trochu škoda? Neuvažujete o vstupu na český trh, který se již dnes o solární techniku začíná zajímat?
Zdeněk Pravda: Tak samozřejmě, že nás český trh zajímá, ale doposud nám naše smlouvy se zahraničními partnery neumožňovaly na český trh prodávat. Teprve v letošním roce tyto smlouvy končí a my připravujeme vstup na český trh. Nijak s tímto vstupem nespěcháme, uvažujeme spíše v dlouhodobé perspektivě a důkladně se připravujeme.

TZB-info: To určitě všechny zájemce o solární systémy potěší. Ale jakou vidíte perspektivu tohoto trhu?
Zdeněk Pravda: Předpokládám postupný a poměrně pomalý nárůst obratu. Vycházím z vývoje u našich sousedů v Německu a v Rakousku. Teprve po mnoha letech propagační práce nadšenců a účinné státní a regionální podpory jsou tyto země v situaci, kdy je využívání obnovitelných energií průmyslovým odvětvím a jejich přínos v energetické bilanci významný. Vzhledem k našemu zpoždění v hospodářském rozvoji, které se podle mého názoru pohybuje mezi 10 - 15 lety, lze budoucí vývoj u nás poměrně dobře odhadnout.

TZB-info: V České republice ale již dnes působí řada výrobců i montážních firem, které solární systémy nabízejí. Nemáte obavy, že Vaše prosazení na trhu bude těžké? Čím si myslíte, že se od těchto firem odlišujete?
Zdeněk Pravda: Pro české výrobce solární techniky, kteří nemají žádný vývozní produkt a nevyrábí v dostatečných objemech, je velkým problémem přístup k finančním zdrojům. Tyto firmy si nemohou dovolit investovat do vývoje a vzdělávání svých pracovníků a do technického rozvoje vlastní firmy. Vznikají a fungují především díky nadšení a mimořádnému pracovnímu nasazení svých majitelů.
Naši výhodu spatřuji v následujících bodech:

  • Objemy sériové výroby umožňují snížit výrobní náklady na ceny příznivé i pro českého zákazníka
  • Kvalita produktů je srovnatelná s renomovanými evropskými firmami.
  • Dlouhodobá výrobní zkušenost v oboru (vyrobeno již více než 150 tis. m² solárních kolektorů)
  • Možnost zpětných investic do aplikovaného výzkumu a modernizace výroby
V současné době připravujeme optimální varianty jednotlivých solárních systémů, které by kvalitativně i cenově nejlépe odpovídaly naturelu českého zákazníka. Je však nutno podotknout, že sebelepší solární systém se neobejde bez kvalifikovaného realizačního návrhu, profesionální montáže a záručního i pozáručního servisu. Z tohoto důvodu je pro nás mimořádně důležitý výběr fundovaných montážních firem, vzájemné pochopení strategie, která by měla preferovat kvalitní solární systémy vyráběné u nás a v neposlední řadě i jejich hmotná zainteresovanost.

TZB-info: Jaký technický problém řešíte v současné době?
Zdeněk Pravda: Jedná se o oblast výroby absorbérů, které tvoří srdce i duši solárních kolektorů. V současné době a nyní přímo zde na veletrhu probíhají jednání s naším dodavatelem pájek a pájecích past o možnosti zvýšení teplotní odolnosti pájených spojů měděných oběhových systémů (registrů) a absorpčního plechu.
Přední výrobci v oboru výroby solárních plochých kolektorů hledají cesty ke zvyšování účinnosti kolektorů i cestou používaní antireflexních skel. U těchto systémů dosahují stagnační teploty rozmezí 200 - 220 °C. Těmto teplotám musí vyhovovat i naše absorbéry, jejichž inovované verze budou v několika málo týdnech zaslány do institutu ISE Freiburg, aby se podrobily náročným testům dle EN 12975.

 
 
Reklama