Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kvalitní tepelná čerpadla a co to ostatní?

Trh s tepelnými čerpadly v České republice začíná sílit a zákazník, který si pro své budoucí vytápění, ať už rodinného domku nebo firmy, zvolil právě technologii tepelného čerpadla, má v současné době určitě z čeho vybírat. Na trhu je řada kvalitních tuzemských výrobců, kteří si co do kvality a výkonů svých produktů nezadají ani se značkovými čerpadly dováženými ze zahraničí. Produkty ze zahraničí se zase mohou pyšnit dlouholetými zkušenostmi a referencemi, které nabízejí hodnotu dlouholetého vývoje a provozu již řádově desítek let.

I malý český trh se může pochlubit zastoupením již přes 30 přímých dovozců, nebo výrobců tepelných čerpadel. Je na samotném zákazníkovi, popřípadě projektantovi, jaké tepelné čerpadlo vybere a kolik je ochoten do samotného vytápění investovat.

Tím také starost většiny cílových zákazníků končí, protože si vybrali to nej, co v současnosti trh nabízí, a o všechno další se postarají odborné firmy k tomu určené.

Další otázka ze strany zákazníka potažmo projektanta by určitě měla směřovat na to ostatní, co je k tepelnému čerpadlu hlavně zapotřebí a to je primární rozvod.
Právě geotermální vertikální sondy a zemní plošné kolektory jsou ty části, které tepelnému čerpadlu dávají potřebné "teplo" k vytvoření příjemného hřejivého domova v zimě a naopak v parném létu dokáží zpětným chodem příjemně ochladit vaši kancelář.

Realizace je tedy v pořádku, tepelné čerpadlo funguje a jak by ne, když ta mašinka v rohu stála bezmála 200 tisíc. A co to ostatní?

To "ostatní" - jsou myšleny právě geotermální sondy, zemní plošné kolektory, rozdělovače/sběrače, prostě celý primární okruh, který je řešen standardně.

Co je standard?
Standardním materiálem na tuzemském trhu je stále nízkohustotní polyethylen neboli LDPE (low density polyethylene). Tento dědeček mezi polyethyleny se pro svoje vlastnosti již nedoporučuje pro použití ve venkovních rozvodech a ve vodárenství. V tlakovém rozsahu je materiál LDPE v zásadě ve stavu vývoje techniky z roku 1980. Neexistuje žádný další vývoj tohoto materiálu u výrobců plastů.

Standardem ve spojování je polyfuzní spojování. To si můžeme dovolit doma u umyvadla, kde se přesvědčíme o těsnosti velice snadno.

Snadno se ale nepřesvědčíme v hloubce 100 metrů, kde se před 6 lety dělal vrt pro tepelné čerpadlo.

Co je standard v zahraničí, odkud technologie TČ proudí do Čech?
Určitě jsou to materiály řady PE 80 - 100, kterými se kompletně řeší veškeré rozvody (plyn, voda, kanalizace), svařování na "tupo", napojování elektrotvarovkami atd.


Obr. 1 - výrobní hala GERODUR
Materiál PE 100 má následující přednosti:
  • citlivost na trhliny je podstatně nižší než u LDPE
    (Rozhodující pro montáž sondy!!! Zde dojde vždy k malému "poškození". Je tedy potřebný "tvrdý" materiál.)
  • materiál je podstatně odolnější proti poškození vnější plochy
  • U trubek LDPE musí být při stejném dimenzování vnitřního tlaku podstatně silnější stěny (zvýší se průtokový odpor).
Všechny uvedené benefity materiálu PE 100 jsou spojeny v systému GEROtherm®, který byl na tuzemském trhu představen firmou GEROtop na PRAGOTHERMU 2003 jako první stavebnicový systém primárního okruhu pro tepelná čerpadla.

Systém GEROtherm® odbourává improvizaci na stavbě a řeší kompletně všechny části primárního okruhu.

Nápad a celá technologie pochází ze spolupráce německo-švýcarské firmy HAKA.GERODUR, která na území ČR působí již desátým rokem, zastoupenou firmou GERODUR CZECH, která je od roku 1997 dceřinnou společností.


Systém GEROtherm®

Je elegantní stavebnicový systém, který řeší veškeré detaily spojené se stavbou primárního okruhu. Je kompatibilní se všemi na trhu známými tepelnými čerpadly. Celý systém je schválen zkušebnou ITC Zlín pro prodej v ČR. Kvalita byla ověřena i zahraničními zkušebnami.

Obr. 2,3,4 - certifikáty kvality
  • DVGW - Certifikáty produktů používaných pro rozvody vody a plynu
  • TÜV - Kvalita systémového managementu dle DIN EN ISO 9001
  • RAL - Gütezeichen Kunststoffrohre - Známka nejvyšší kvality plastových trubek
  • SKZ - Würzburg - zkušebna v SRN

Průchodky zdí
Nepřenáší vibrace do konstrukce stavby, umožňují provést realizaci TČ i do starších objektů, kdy jádrovým vrtáním (Ø 80) připravíme 2 otvory pro průchod média do a z objektu.


Obr. 5 - Průchodka zdí (detail)

Obr. 6 - Rozdělovač/Sběrač v řezu zdí

Rozdělovače/Sběrače
Provedení jak pro geotermální vertikální sondy vybavené průtokovými regulátory InLine Setter, tak pro zemní plošné kolektory. Rozdělovače jsou navrženy tak, aby korespondovaly s 4x - 5x větším průtokem oproti běžným rozdělovačům. Jsou vybaveny uzavíracími kohouty +GF+ a šroubenými přechodkami pro napojení přímo na sondu, kolektor. Každý rozdělovač je standardně vybaven manuálním odvzdušňovacím ventilem (automatické nedoporučujeme).


Obr. 7 - Rozdělovač s regulátory InLine Setter

UNI díl
Je část uvnitř objektu izolovaná proti chladu (zabraňuje rosení), určená pro připojení samotného tepelného čerpadla, pro připojení bezpečnostních armatur, tlakového čidla, přetlakového ventilu, manometru, expanzní nádoby, teploměru, popřípadě dalšího příslušenství.


Obr. 8 - Izolovaný UNI díl

GVS Geotermální vertikální sondy
Sondy systému GEROtherm® umožňují rychlou montáž na samotné stavbě. Sondy dopravíme přímo na stavbu, odtlakované s certifikátem o tlakové zkoušce a elegantně zabalené ve svitku na paletě, připravené na zavedení do vrtu. Odpadá tak riziková montáž sondy přímo na stavbě ovlivněná různými faktory, jako jsou nevhodné podmínky pro sváření plastů, či rozmary počasí. Použitím materiálu PE 100 a patentově chráněného řešení sondy docilujeme nízkých hodnot tlakových ztrát. Právě menší tlakové ztráty umožní použití oběhového čerpadla s nižším výkonem = menší spotřeba elektrické energie. Sondy jsou dodávány ve standardních délkách (... 70, 80, 90, 100, 112 ...), ale na zakázku dodáváme sondy až 300 m. Použité průměry PE 100 potrubí na sondách 25, 32, 40. Dvouokruhový systém v porovnání s jednookruhovým je co se týče čerpání tepla o 25% účinnější a zajímavě řešená koncepce umožňuje zavádět do 110 mm Ø vrtu sondu 4 x 32 mm!!! V nákladech na samotný vrt pak dochází ke značným úsporám.


Obr. 9 - GVS GEROtherm®
(po kliknutí se obrázek zvětší)

Obr. 10 - Standardní vystrojení vrtu


Obr. 11 - Naše vystrojení vrtu

Obr. 12 - Takto elegantně dopravíme vše až na stavbu

Firma HAKA.GERODUR stále ve svých laboratořích kontroluje kvalitu výrobků a klade velký význam na stálý vývoj.


Spojením kvalitního tepelného čerpadla a systému GEROtherm®
získáte kvalitní zdroj vytápění. Jde o investici, která vám přinese zisk.


GEROtop spol. s r.o.
logo GEROtop spol. s r.o.

Společnost GEROtop nabízí kompletní služby a produkty v oblasti primárních okruhů systému země X voda pro všechny druhy tepelných čerpadel na trhu. Ke kvalitnímu TČ patří i kvalitní příslušenství. Předejdete tak pozdějšímu zklamání a poklesu výkonu až o 100 %.