Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní komentář - ČOV od firmy ASIO na Korsice

V lednu letošního roku dodala firma ASIO, spol. s r.o. strojní vybavení čistírny odpadních vod pro město Corte na ostrově Korsika. V rámci spolupráce se zahraniční partnerskou firmou z Francie se uskutečňují již třetím rokem podobné dodávky čistíren odpadních vod téměř po celém ostrově.

Konkrétně se jednalo o dovybavení lapáku písku, kompresoru na těžení písku z lapáku, instalaci nerezových hradítek do betonových žlabů a zprovoznění REDOSU (dávkovač, vyvíječ bakterií).

Pro představu se jednalo o ČOV ve velikosti 8 500 EO. Ve srovnání s obdobnými ČOV, které jsou zrealizované u nás v ČR, patří ČOV pro město Corte mezi zastaralé. Dá se říct, že taková celková situace se zastaralým vybavením je na celé Korsice. Do budoucna se již připravují další realizace ČOV.

V rámci spolupráce se zahraniční partnerskou firmou z Francie se uskutečňují již třetím rokem dodávky čistíren odpadních vod. Jsou dodány z naší strany téměř po celém ostrově. Od nejjižnějšího města Bonifacio k severnímu přístavnímu městu Bastia.


A jedeme na Korsiku

Právě nyní, v čase před prázdninami, kdy se většina z nás chystá na letní dovolenou, využívám možnosti se s Vámi podělit o zkušenosti a dojmy ze služební cesty na Korsiku. Rád bych přispěl k tomu, aby se článek stal jakoby pozvánkou na ostrov ve Středozemním moři.

Pobřeží Korsiky je stejně jako celý ostrov velice pestré. Na východě je rovné, ploché a bažinaté, zatímco na západě je velmi členité a strmě se zvedá k hornatému vnitrozemí. Střed Korsiky tvoří divoké horské pásmo, probíhající celým ostrovem od severu k jihu. Hornaté vnitrozemí ochlazuje příjemné středomořské podnebí. Více než pětina Korsiky je zalesněna. Převažují borovice, kaštany a z nižších porostů to jsou především křovinaté aromatické rostliny, které dávají ostrovu svéráznou vůni.

Z mého pohledu je Korsika ideální jak pro poznávací, tak i pobytovou dovolenou. Díky členitosti ostrova je možno chvíle odpočinku trávit u moře nebo ve vysokých horách, které jsou na dosah středomořských pláží. Velice atraktivní a turisty vyhledávané jsou pěší přechody přes vnitrozemské pohoří, kde se nachází neporušená krajina s mnoha vodopády a výhledy po ostrově. Rovněž je v posledních letech Korsika vyhledávaná cykloturisty. Ideální termín pro cykloturistiku je období květen - červen, kdy je vegatace v nižších místech ostrova ještě zelená, nevyprahlá od slunce a kdy nejsou výkony na kole ovlivněny vysokými teplotami. Východní část ostrova nenabízí ke koupání až tak velké prostorné pláže jako např. v Itálii nebo v Chorvatsku. Jsou to spíše menší zátoky, které jsou zpravidla obsazeny privátními pozemky. Situace na západní straně Korsiky je pro pobyt u pláží výhodnější.

Typický jižanský způsob života místních obyvatel se projevuje nejen ve spolupráci při realizaci zakázek, které se snažíme zajišťovat, ale také v údržbě a udržování čistoty ostrova.



Pěknou dovolenou Vám přeje firma ASIO, spol. s r.o.!

 
 
Reklama