Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Šetřit zdroje - využívat dešťovou vodu

Firma WERIT CZ s.r.o. nabízí ucelený systém prvků pro hospodaření s dešťovou vodou, které zahrnují mechanickou filtraci dešťové vody, její uskladnění v širokém sortimentu nádrží, její odběr a automatické doplňování z jiného zdroje pro případ vyčerpání dešťové vody z nádrže.

Pod tímto heslem představila firma WERIT CZ s.r.o. na veletrhu SHK v Brně kompletní program pro využití dešťové vody. Stovky návštěvníků přilákal do stánku funkční model, znázorňující zachytávání deště ze střechy, filtraci a uskladnění vody v plastové nádrži. I když firma WERIT prodává tento systém Aqua-line v České republice už několik let, setkali se mnozí návštěvníci expozice s takovouto komplexní nabídkou poprvé.


Přednosti systému AQUA-LINE

Firma WERIT CZ s.r.o. nabízí ucelený systém prvků pro hospodaření s dešťovou vodou, které zahrnují mechanickou filtraci dešťové vody, její uskladnění v širokém sortimentu nádrží, její odběr a automatické doplňování z jiného zdroje pro případ vyčerpání dešťové vody z nádrže.


Nádrže vyrábí firma WERIT Kunststoffwerke W. Schneider GmbH & Co. (Německo) v provedení:
  • sklepní nádrže
    - v objemech 1 100, 1 650 a 2 000 litrů s možností spojování do baterií. Jejich konstrukce umožňuje instalaci přímo do (chladného) sklepa bez dodatečných stavebních úprav

  • podzemní nádrže
    - v objemech 2 500, 4 000 a 6 000 litrů s možností spojování do baterií. Jejich samonosná konstrukce umožňuje instalaci přímo do země bez dodatečných stavebních úprav (betonových základů, patek atd.). Nádrže se ukládají do pískového lože.

Dle požadavků zákazníka lze nádrže dodávat bez vnitřního vybavení nebo s vnitřním vybavením, které zajistí optimální práci s dešťovou vodou. K vnitřnímu vybavení nádrží patří:
  • vtoková soustava
    - zabraňuje víření spodního sedimentu v nádrži, uklidňuje přitékající vodu do nádrže
  • odběrová sada
    - zajišťuje prostřednictvím plovoucího sacího koše odběr pouze čisté vody pod horní hladinou v nádrži
  • přepadový sifon
    - slouží jako pojistka proti přeplnění nádrže, musí být zaústěn do kanalizace nebo vsakovacího systému
Další příslušenství doplňuje sortiment nádrží, aby byl systém co nejvíce automatizován s minimální údržbou:
  • Zemní filtr
    Pracuje na principu šikmé roviny, filtr omezuje přívod nečistot do nádrže v počátku deště (při smývání prachu). Umožňuje zachycení dešťové vody ze střechy s max. plochou cca 500 m2. Vstup do filtru a přepad z filtru (max. 10 % celkového objemu filtrované vody) je připojen volitelným průměrem 100, 125 nebo 150 mm. Přívod k nádrži je proveden rozměrem 100 mm. Filtr výrazně omezuje zanesení nečistot do nádrže. Přepad lze zaústit do kanalizace, popř. do vsakovacího systému přes čistící kus (kalovou jímku).

  • Filtry dešťového svodu
    - max. plocha střechy cca 170 m2, zisk vody až cca 90 %, vysoká účinnost filtrace

  • Systémy doplňování
    - pro doplnění pitné vody do nádrže, popř. přímo k podávacímu čerpadlu v několika stupních komfortu uživatele:
    a) přímo do nádrže
    b) přímo k podávacímu čerpadlu (modul bez čerpadla ECO, moduly s čerpadly STANDARD a KOMFORT)

Kompletní moderní systém pro náročné zákazníky

Se systémy Standard nebo Komfort nabízíme kompletní řešení "na míru" k využití dešťové vody. U obou zařízení se dodávají nádrže s integrovaným přepadovým sifonem a ochranou proti drobným zvířatům, plovoucím odběrem a zklidněným vtokem. Voda se filtruje přes jemný zemní filtr.

Senzorové kabely hladinoměru vedou údaje o stavu vody v nádrži do modulu pro doplnění vody Standard, resp. Komfort. V případě potřeby se pitná voda automaticky připojí k čerpadlu a do vestavěné nádržky doplňovacího modulu se začne dopouštět pitná voda. Vestavěné čerpadlo zajišťuje stabilní tlak v rozvodu užitkové vody. Předností obou těchto modulů je, že pitná voda se doplňuje přímo k čerpadlu bez okliky přes nádrž. Protože čerpadlo a zásobník tvoří jedinou jednotku, sníží se tím mimo jiné i hluk.

U modulu Standard je pomocí LED diod signalizován provozní stav jednotky. Model Komfort má navíc signalizaci stavu hladiny, který podle volby uživatele udává stav vody v zásobníku v %, cm nebo m3. K modulu může být připojena sonda elektronické kontroly zpětného vzdutí kanalizace, která vydává v případě nutnosti optický a akustický signál.

U obou jednotek lze připojit přívod pitné vody z levé i pravé strany, stejně jako sání z nádrže a výtlak čerpadla.


Doplňovací modul Komfort
Součásti doplňovacích modulů:

A - čerpadlo Aspri 15 - 4
B - ochrana proti chodu na sucho
C - sací potrubí z nádrže
D - výtlačné potrubí
E - řídící elektronika
F - otvor pro údržbu

Kromě programu Aqua-line nabízí firma WERIT CZ s.r.o. také plastové nádrže na topný olej a motorovou naftu v 16 různých rozměrech v objemech 800 - 5000 l (jednoplášťové nádrže) a 800 - 1500 l (dvouplášťové nádrže).

Novinkou je WERIT Techno 1503 K - dvouplášťová nádrž s objemem 1 500 l, vhodná i do baterie 3 x 1500 l.

Jsme připraveni nabídnout našim zákazníkům také nádrže na uskladnění různých kapalin doplněné o individuální příslušenství (vstupní otvory, výpustní hrdla atd.).

 
 
Reklama