Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hospodařit s energií se vyplatí

Od pondělí 5. května probíhá v celém Jihočeském kraji pod patronátem hejtmana Jihočeského kraje RNDr. Jana Zahradníka soutěž "Škola a energie". Tato akce je určena pro druhý stupeň základních škol a pro střední školy, jejím tématem však není jen úspora energií ve školách, ale také v domácnostech a v neposlední řadě i využívání obnovitelných zdrojů energie.

Energy Centre České Budějovice (ECČB), které je organizátorem celé akce, chce touto formou ukázat žákům a studentům základních a středních škol, jak mohou šetřit energií, a seznámit je s možnostmi využívání alternativních zdrojů energie v našem regionu.

Podmínky soutěže
Podmínkou soutěže je odeslání dotazníku (části A a B), který obdržely všechny jihočeské základní a střední školy. Tento dotazník slouží jednak ke zjištění energetické hospodárnosti škol (část A) a dále zjišťuje povědomí žáků a studentů o možnostech úspor energií.

Žáci a studenti se mohou zúčastnit soutěže také samostatně, aniž by se zúčastnila škola, kterou navštěvují. Této příležitosti někteří využili také na českobudějovické výstavě Hobby ve dnech 21. až 25. května, kde mohli vyplnit dotazníky přímo na stánku ECČB.

Ceny pro vítěze
Odborná komise po uzávěrce soutěže vybere v každé kategorii 5 škol, které obdrží tyto ceny:

1. místo osobní počítač
2. místo zapůjčení dvou os. počítačů na 1 rok
3. místo zapůjčení jednoho os. počítače na 1 rok
4. - 5. místo brožury a CD na téma úspory energií

Hlavní kritéria přitom budou - aktivní účast co největšího počtu žáků, originalita a pestrost nápadů. Navíc bude ze všech žáků a studentů vylosováno 50 výherců, kteří obdrží drobné dárky. Ceny do soutěže věnovali sponzoři: společnosti Jihočeská plynárenská a OÖ Ferngas AG.

Všem školám je dále v rámci soutěže nabízena netradiční modelová hodina za účasti odborníka z ECČB. Jako téma hodiny je možné zvolit jedno z následujících:
  1. Palivové články
  2. Kondenzační kotle
  3. Kogenerační jednotka - výroba tepla
  4. CNG - Pohon aut na zemní plyn
Vyučovací hodiny pak budou probíhat v červnu a z důvodu velkého zájmu i v září 2003.

Zájem roste
Do soutěže se hlásí stále noví zájemci. Do dnešního dne ECČB obdrželo již více než 600 dotazníků vyplněných žáky a studenty z několika desítek škol.

O vyučovací hodinu na téma energie projevilo zájem 26 škol.

Do soutěže je možné se přihlásit do 30. června 2003 na adrese Energy Centre České Budějovice, nebo na internetové adrese www.eccb.cz.

Slavnostní předání cen proběhne 21.10.2003 v síni Otakara Jeremiáše v Českých Budějovicích.

Výstava
Ve dnech 20.10. - 30.10.2003 proběhne ve druhém patře Jeremiášovy síně výstava nejzajímavějších výtvarných a slohových děl žáků a studentů vytvořených v rámci soutěže. Dvě z těchto děl jsme vybrali na ukázku.



Chcete se dozvědět více?
Pokud Vás tato soutěž zaujala, kontaktujte Energy Centre České Budějovice na níže uvedené adrese, či na internetových stránkách.


Energy Centre České Budějovice
logo Energy Centre České Budějovice

Bezplatné energetické poradenství v oblasti úspor energií a využití obnovitelných zdrojů, audity a energ. analýzy, Energetické průkazy pro RD, měření infrakamerou, pořádání seminářů, vydávání publikací, zprostředkování kontaktů s Horním Rakouskem a EU a další.