Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podpora obnovitelných zdrojů energie v Horním Rakousku v praxi

Horní Rakousko je jedna z devíti spolkových zemí Rakouska, ve které žije 1,4 miliónu obyvatel. Je to průmyslová země, ve které se spotřebovává 25 % celkové spotřeby energie celého Rakouska (!), přičemž zde žije pouze 17 % rakouského obyvatelstva.


Pelety samoobsluha
Poslužte si - vzorek peletky zdarma!
Toto je jeden z důvodů, proč byly a jsou otázky úspor energií v Horním Rakousku na předním místě. V roce 1994 schválila hornorakouská vláda jednohlasně energetickou koncepci této spolkové země, ve které si stanovila konkrétní cíle, jichž chtěla dosáhnout do roku 2000. Tyto cíle byly dosaženy a v roce 2000 bylo schváleno pokračování této energetické koncepce, která má být realizována do roku 2010. Koncepce klade důraz mj. na šíření informací, osvětu a tvorbu povědomí, vzdělávání, poskytování dotací a tvorbu potřebného právního systému.

Na důkaz, že se v Horním Rakousku již mnohé podařilo, uvádíme následující čísla:
Ve spolkové zemi Horní Rakousko již najdete celkem 577 000 m2 instalovaných slunečních kolektorů, 13 200 moderních zařízení na spalování štěpek, 200 výtopen na biomasu, 3 358 zařízení na spalování pelet, 440 fotovoltaických zařízení dodávajících elektřinu do sítě, 30 zařízení na spalování bioplynu, 13 větrných elektráren, 520 malých vodních elektráren, 5 geotermálních zařízení a 30 000 tepelných čerpadel.

Jako příklad lze uvést, jak funguje v Horním Rakousku například podpora zařízení na spalování biomasy:
Dotace jsou nárokové, tzn. že dotaci obdrží každý žadatel, který splní předepsané podmínky. Žadatelem může být fyzická i právnická osoba. Jednou z podmínek obdržení dotace je, že celkový hrubý roční příjem žádající osoby nesmí překročit 46 100 EURO, v případě manželských párů a nesezdaných párů žijících ve společné domácnosti nesmí být celkový hrubý příjem této domácnosti vyšší než 69 200 EURO za rok.

Předmětem podpory jsou zařízení na vytápění biomasou určená pro jednotlivé provozy a zařízení na spalování pelet. Zařízení musí mít certifikaci autorizované zkušebny (např. Spolkového ústavu pro zemědělskou techniku ve Wieselburgu) týkající se výkonu, stupně účinnosti a emisí produkovaných tímto zařízením. Dotace nejsou udělovány pro již použitá zařízení, koupená "z druhé ruky".



Takovýmito vozy se v Rakousku rozvážejí pelety


Žadatelé musí vyplnit patřičný formulář (www.ooe.gv.at/foerderung) a dále předložit doklad o koupi a instalaci zařízení, který nesmí být starší než půl roku. Dotace představuje po splnění všech výše uvedených podmínek nenávratnou finanční podporu ve výši 30 % investičních nákladů, maximálně 2 200 EURO na jedno zařízení (týká se zařízení na spalování pelet a štěpek, netýká se kusového dřeva).

Vezmeme-li v úvahu, že průměrná cena za pořízení kotle na pelety včetně montáže pro běžný rodinný dům vyjde v Horním Rakousku na 9 000 až 11 000 EURO, nekryje tato dotace samozřejmě ani z poloviny investiční náklady, ale její výše je jistě nemalou motivací pro případné zájemce. V loňském roce dotaci na zařízení na biomasu získalo okolo 2 000 žadatelů. Dotace je vyplácena v průběhu několika měsíců po uznání nároku na její vyplacení.



Počet dotací udělených lokálnímu vytápění na biomasu v Horním Rakousku
(Hackschnitzel = štěpky, Scheitholz = kusové dřevo, Pellets = pelety)

Zdroj: Úřad hornorakouské vlády, oddělení pro agrární a lesnické právo.


Hornorakouská vláda uvádí následující argumenty, proč si jako jednu z priorit stanovila podporu obnovitelných zdrojů energií: "Využívání obnovitelných zdrojů energie podporuje pozitivní regionální rozvoj, zvyšuje tvorbu hodnot ve venkovských oblastech, snižuje zatížení životního prostředí, zajišťuje pracovní místa v zemědělství a lesnictví a zlepšuje sociální a hospodářskou soudržnost v naší zemi" (citace zemského hejtmana Horního Rakouska, Dr. Josefa Pühringera).

V Horním Rakousku je v současné době již 30 % primární spotřeby energie kryto z obnovitelných zdrojů energií.

V České republice je zatím podpora obnovitelných zdrojů energií poskytována zejména prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR (www.sfzp.cz) a její výše je pro byty a rodinné domy pro fyzické osoby u kotlů na biomasu při splnění stanovených kritérií 30 %, nebo v případě osazení kotle do objektu nahrazujícím objekt prokazatelně zničený povodní v srpnu 2002 se maximální limit podpory zvyšuje až na 80%, maximálně však 150 tisíc Kč. Na podporu ovšem není právní nárok.

 
 
Reklama