Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky firmy REHAU na veletrhu ISH ve Frankfurtu nad Mohanem

Jako již tradičně se firma REHAU představila na jednom z nejvýznamnějších evropských veletrhů v oblasti TZB, na ISH ve Frankfurtu n/M. Kromě svých známých a rozšířených systémů z oblasti plošného vytápění/chlazení, napojení otopných těles, rozvodů vody a vnitřní kanalizace, představila firma REHAU i svoje nové systémy.

Jedním z nových systémů firmy REHAU, který byl představen na tomto veletrhu, je systém vytápění nosných betonových konstrukcí. Trendem dnešní doby je hledání možností úspory nákladů v oblasti vytápění. Důvodem je především neustálý růst spotřeby a cen paliv a energií. Jako odpoveď na tyto problémy nabízí firma REHAU právě tento nový program plošného vytápění/chlazení.


Ing. Luděk Pilát z firmy REHAU, s.r.o. ukazuje instalaci systému na výstavě

Principem tohoto systému jsou akumulační schopnosti železobetonových stavebních konstrukcí. Stejný princip můžeme pozorovat například u historických budov, jako jsou hrady a kostely, s velmi tlustými vnějšími stěnami. Díky velkému akumulačnímu objemu těchto zdí se i v létě za vysokých venkovních teplot udržují uvnitř budovy příjemné chladné teploty. Tepelné zátěže vznikající v místnosti jsou masivními díly absorbovány. Stejný akumulační princip je pak napodoben REHAU-systémem BKT a to pomocí studené nebo teplé vody proudící v trubkách umístěných v masivních betonových dílech. Díly stavební konstrukce vytvoří takzvaný "neomezený" akumulátor. REHAU-systém BKT je koncipován v závislosti na požadovaném výkonu, buď jako doplněk klimatizačního zařízení, nebo jako jeho plná náhrada.

Mezi hlavní výhody systému vytápění betonových konstrukcí oproti klimatizaci patří:
  • nízké investiční a provozní náklady
  • rovnoměrné chlazení/vytápění místností, nevzniká průvan (tolik obvyklý u klimatizačních zařízení)
  • provoz je naprosto nehlučný
  • redukovaná výměna vzduchu při kombinaci se vzduchotechnickými zařízeními
  • žádný "Sick - Building - Syndrom"
  • díky použití BKT menší dimenzování chladícího zařízení
  • nižší a energeticky výhodnější hladina teploty vody na přívodu
  • možnost použití alternativních zdrojů teplé a studené vody


REHAU standardně dodává systémy temperování betonových konstrukcí ve dvou variantách:

1. REHAU-BKT moduly
Jedná se o prefabrikované moduly, kde topné trubky jsou fixovány přímo při výrobě na ocelový armovací rošt. BKT-moduly se vyrábějí v provedení dvojitý/jednoduchý meandr. Používají se osvědčené trubky RAUTHERM S s kyslíkovou barierou dle DIN 4726 v rozměrech 17x2,0 mm nebo 20x2,0 mm. Upevnění trubek RAUTHERM S na armovací rošt je uskutečněno pomocí REHAU-spojek kari sítě. BKT moduly se dodávají z výroby natlakované vzduchem na hodnotu 0,6 MPa. Připojovací potrubí v délce 5 m pro přívod a zpátečku jsou fixována k okraji modulu a konce potrubí jsou osazeny tlakovým uzávěrem.

2. BKT - pokládka přímo na staveništi


Další zajímavou novinkou byl systém vnitřních rozvodů plynu RAUGAS ze síťovaného polyethylenu Xa. Tento systém je momentálně úspěšně prodáván v Holandsku, kde jsou již normami povoleny plastové rozvody plynu uvnitř budovy. V nejbližších letech se očekává změna norem upravující rozvody plynu uvnitř budov i v Německu, Austrálii i jiných zemích.

Plastové rozvody jsou dodávány v rozměrech 16 - 63 mm a jsou opatřeny závěrnou vrstvou EVAL proti pronikání kyslíku. Pro spojování je použita známá a léty ověřená REHAU-násuvná objímka.


Kontakt:
REHAU, s.r.o.
Obchodní 117
251 70 Čestlice
tel.: 272 190 111

Informace o firmě v TZB-adresáři firem
Vyžádat další informace nebo podklady