Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní editorial - "... je také nezbytné urychleně zpracovat koncepci elektroenergetiky"

Po několika televizních a novinových rozhovorech s odvolaným ministrem Rusnokem (naposled v sobotní ŠPONĚ) jsem získal dojem, že byl to byl člověk na vysoké odborné i komunikační úrovni. Proto mne po návratu z týdenní dovolené velmi překvapila zpráva o jeho odvolání z důvodů ztráty komunikace s premiérem Špidlou. Ale je samozřejmě svatým právem premiéra personálně obměňovat svůj tým a ke komentování jeho kroků jsou povolanější komentátoři.

Nový ministr bude mít příslovečných sto dní na to, aby prokázal svoje kvality v čele velmi exponovaného ministerstva. Jen bych se chtěl malinko zastavit u výroku, který byl jedním z jeho prvních sdělení pro novináře. Jeho slova : ...je také nezbytné urychleně zpracovat koncepci elektroenergetiky nebyla podle mého názoru příliš šťastná. Koncepce elektroenergetiky je jistě důležitá. Designovaný ministr by ale měl vědět, že na "jeho" ministerstvu existuje odbor energetické politiky. S jeho ředitelem Ing. Janem Poučkem jsme nedávno publikovali rozhovor. Z něj je zřejmé, že jsou v současné době v plném proudu práce na zpracování nové koncepce státní energetické politiky, včetně její připomínkování řadou odborných institucí. Její schválení vládou se podle jeho slov předpokládá ve II. pololetí letošního roku.

Prohlášení o nutnosti zpracování nové koncepce elektroenergetiky může znamenat dvě věci. Jednak to, že nový ministr je o nově zpracovávané koncepci státní energetické politiky podrobně informován, nesouhlasí s ní a chce novým zpracováním její klíčové části (koncepce elektroenergetiky), rozpracovanou koncepci změnit a tím jistě i časově výrazně oddálit ukončení jejího zpracování a přijetí vládou. Druhou možností je, že nový ministr o zpracovávané koncepci energetické politiky zatím nic neví. Ani jedna z obou alternativ není příliš dobrou zprávou. Obě znamenají další prodlužování současného stavu, kdy např. Energetický regulační úřad sice reguluje ceny některých energií, ale asi jen on a pánbůh ví podle jakých kritérií a s jakým cílem.



Příjemný příští týden
Vám přeje Milan Bechyně
 
 
Reklama