Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní editorial - Organizace informací na TZB-info (I)

Stálí čtenáři portálu se jistě už naučili orientovat v informacích, které zde hledají. Ti, kteří ale jsou na adrese TZB-info jen občas, nebo dokonce poprvé, mohou mít s orientací v informacích problém. Bude jistě užitečné, když se pokusíme organizaci informací popsat a přiblížit.

Tento popis není určen pro zkušené uživatele internetu. Měl by být pomůckou především těm, kteří se v mládí naučili pracovat s logaritmickým pravítkem, později se rychle sblížili s úžasným vynálezem - kalkulačkou. Zcela novou pracovní pomůckou pak byl počítač pro psaní textů a výpočty za pomocí nejrozmanitějších výpočtových programů. Před několika lety pak začali jednoduchá PC nahrazovat výkonné přístroje s parametry umožňujícími připojení do celosvětové internetové sítě. Především tedy pro ty z Vás, kteří jste si tímto vývojem prošli, je určen následující popis.

Úvodem je nutné si uvědomit jednu skutečnost. Jakákoliv, sebelépe propracovaná organizační struktura je vždy individuální a závislá na autorovi (autorech). Snad jen dlouhý vývoj a stálé přizpůsobování se potřebám uživatelů je ta správná cesta k tomu, aby vyhledávání informací bylo "přívětivé" pro co nejvíce lidí.

Jak se mohu na portál TZB-info dostat

Protože již si portál prohlížíte, jistě jste nějakou cestu objevili. Jen bych připomněl, že je možno si otvírání zrychlit a zpříjemnit, pokud využijete možnosti nabízené ve spodní části levého sloupce (navigace) titulní strany. Kliknutím si můžete adresu www.tzb-info.cz zařadit do zvolené kapitoly tzv. oblíbených položek Vašeho prohlížeče. Pro denní návštěvníky portálu je tu dokonce možnost si tuto adresu nastavit jako "startovací" stránku. Pak se Vám titulní strana portálu otevře ihned po otevření prohlížeče (např. Internet Explorer)

Co můžete na portálu najít?

Ten nejdůležitější rozcestník je v horní části titulní strany.

Po otevření titulní strany Vám nasvícené první "ouško" TZB-info ukazuje, že jste právě na titulní straně, profesně nazývané také Home page. Jedním kliknutím levým tlačítkem myši pak můžete přejít do dalších pěti základních informačních oblastí portálu. Jsou to:

  • TZB-adresář firem (Adresář)


  • Je mimo titulní stránky nejnavštěvovanější oblastí portálu. Můžete v něm najít všechny významnější firmy v oboru TZB. Zpočátku byla tato databáze firem zavedena jako bezplatná služba. Po získání negativních zkušeností s přístupem řady firem k takto pojaté databázi (co je zadarmo nemá cenu), jsme filozofii TZB-adresáře změnili. Vytvořili jsme firemní záznam na informačně i graficky podstatně vyšší úrovni a spolu s několika dalšími službami ho začali nabízet za malý roční poplatek. U těchto plnohodnotných záznamů se daří udržovat jejich aktuálnost. Hledat firmu v TZB-adresáři můžete několika způsoby.

    Pokud hledáte určitou firmu a znáte její název je nejjednoduší jméno firmy napsat do vyhledávacího okénka adresáře vpravo a kliknout na tlačítko Hledej nebo klávesu Enter. Tento tzv. plnotextový (fulltextový) vyhledávač Vám najde firmu i pokud zadáte jen část názvu. Např. firmu Vaillant spol. s r.o. lze nalézt po zadání slova vail nebo Vail, ale nikoliv po zadání slova vailant. Obdobně můžete hledat firmu, u které znáte třeba jen první počáteční písmeno po kliknutí na volbu Hledat podle abecedy.

    Někdy ale nepotřebujete vyhledat určitou firmu, ale zajímají Vás všechny firmy, které nabízejí určité výrobky nebo služby. Pak je výhodné kliknout na odkaz Hledat podle oborů. Celý strom oborů si můžete zobrazit po kliknutí na Zobrazit obory.

  • TZB-katalog výrobků (Výrobky)


  • Tato informační oblast je na portálu poměrně nová a má jistě před sebou razantní rozvoj. Její zřízení bylo vyvoláno potřebou sjednotit formát informací pro určité skupiny výrobků. S rostoucím množstvím informací o výrobcích z oboru TZB, které jsou na trhu, je stále náročnější se v tomto informačním bludišti orientovat. TZB-katalog není rozhodně kopií firemních internetových stránek v jiných barvách. Je zpracován tak, aby dával uživateli základní přehled o nabídce firmy a pokud ten má zájem o podrobnější informace slouží katalog jako prostředek pro vyžádání dalších informací od firmy nebo jako odkaz na firemní internetové stránky. Hledání v něm je pohodlné a jednoduché. Stačí si vyzkoušet odkaz Výrobky.

    Na závěr tohoto dílu popisu jednu užitečnou radu. Z kterékoliv části portálu se dostanete na titulní stranu kliknutím na naše logo "domeček".

    Krásný příští týden
    Vám přeje Milan Bechyně

     
     
    Reklama