Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Oznamování dohod o provedení práce od července 2024

Nově se budou od 1. července 2024 hlásit souhrnným formulářem všechny dohody o provedení práce za daný kalendářní měsíc.

Pozměňovacím návrhem k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o investičních společnostech a investičních fondech (sněmovní tisk č. 570), se má změnit i problematika dohod konaných mimo pracovní poměr. Některé novinky u těchto dohod schválené konsolidačním balíčkem od 1. července 2024 nenastanou.

Zůstává povinnost pro zaměstnavatele od 1. července 2024 hlášení všech dohod České správě sociálního zabezpečení. Součástí zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku je totiž s účinností od 1. července 2024 nový § 9a, který upravuje oznamovací povinnost zaměstnavatele.
Dosud zaměstnavatelé oznamují jednotlivý nástup zaměstnance konajícího práci na základě dohody o provedení práce, která založí účast na nemocenském pojištění (vznik účasti na pojištění a skončení dohody). Nově nebudou hlásit každou dohodu zvlášť, ale všechny dohody za daný kalendářní měsíc souhrnným formulářem. Oznamovací povinnost se ale bude týkat všech DPP. Tedy i takových, které účast na nemocenském pojištění nezaloží.

Zdroj: Jak bude probíhat hlášení dohod od 1. července 2024? Podnikatel.cz

 
 
Reklama