Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Daikin ZEAS nastoluje v Eskimo Ice novou dobu ledovou

Čtyři kondenzační jednotky Daikin ZEAS navždy vyřešily problém firmy Eskimo Ice se slepujícími se kostkami z výrobníku ledu. Jednotky o výkonu 15 HP v závodě v britském Crawley zařazené v procesu za výrobníky ledu se starají o jeho dochlazování. Tyto jednotky ochladí nově vyrobené kostky na -15 °C a ty pak zůstanou suché a během procesu automatického balení se neslepují.

Jednotky Daikin byly nainstalovány poté, co se ukázalo, že stávající chladicí systém, který byl v závodě používán od doby jeho otevření v roce 2011, nepostačuje na zvýšení kapacity z 50 na téměř 200 tun ledu denně.

Výrobní závod nacházející se v blízkosti londýnského letiště Gatwick dodává ledové kostky a drť nejen na britský trh, nýbrž i zákazníkům do vzdálenějších destinací, jako je Irsko či Belgie.

Výrobník ledu firmy Eskimo Ice s chladivem na bázi čpavku produkuje každých pět minut až 750 kg kostek. Kostky padají do úložných zásobníků ve shrnovací místnosti, kde je mechanické shrnovače rovnají a posouvají směrem k výstupu a do balicích strojů.

Majitel výrobního závodu Gavin Marks říká: „Měli jsme stále problémy s tím, že se nám kostky slepovaly k sobě, a ucpávaly tak dopravníky a stroje. Důvodem bylo to, že kostky při vypadávání z výrobníku ledu byly mokré. Pokud se vrstva vody rychle neodstraní prudkým ochlazením, má tendenci znovu zamrzat, a kostky se pak lepí k sobě. Mokré kostky též nejsou vhodné ani pro výrobu ledové drtě.“

„Od té doby, co jsme nainstalovali jednotky Daikin ZEAS, jsou ovšem tyto problémy minulostí. Kostky a ledová drť nyní procházejí plynule celým zpracovatelským procesem.“

Závod v Crawley je v současnosti považován za nejmodernější továrnu na výrobu ledu v Evropě a jeho týdenní kapacita dosahuje až 1400 tun ledu, přičemž balicí stroje pracují po celý týden 16 hodin denně.

Nynější podoba tohoto závodu je ovšem již na hony vzdálená původním výrobním prostorám firmy před 20 lety, které se nacházely pod železničním obloukem Battersea a ve kterých se ručně balily až tři tuny ledu denně. Eskimo Ice vyráběl led přímo v Londýně až do doby, kdy byl otevřena závod v Crawley, přičemž si stále udržuje distribuční sklad v New Covent Garden, který slouží jako základna pro místní rozvážku po Londýně.

S problémem s mokrými kostkami, který ohrožoval jak jeho stávající, tak i potenciální obchody se Gavin Marks obrátil na svého poradce v oblasti chlazení, firmu Royale Refrigeration, která též sídlí v jihovýchodní části metropole, aby mu pomohla najít možná řešení.

Gavin Marks říká: „Řešení Daikin bylo nejatraktivnější ze všech a stroje ZEAS jsou moderní alternativou k obvykle příliš velkým kondenzačním jednotkám. Scroll kompresory v každé jednotce přizpůsobují výkon aktuálnímu požadavku a nabízejí lepší provozní účinnost než jiná řešení, která jsou v současnosti dostupná na trhu.“

Nick Sheppard, projektový manažer Royale Refrigeration, říká: „Nabídli jsme zákazníkovi výběr z běžných kondenzačních jednotek nebo jednotek Daikin ZEAS. Vzhledem k tomu, že se jako každý podnikatel snaží udržet své náklady na elektrickou energii pod kontrolou, rozhodl se zákazník pro jednotky ZEAS, které i přes vyšší počáteční náklady přináší z dlouhodobého pohledu mnohem větší úspory.“

„Z našeho pohledu jsou jednotky ZEAS mnohem snazší na instalaci – je to prakticky jen otázka jejich připojení a zapnutí.“

ZEAS je kompaktní systém založený na vysoce energeticky efektivní technologii Daikin VRV a je vhodný pro velikostně omezené prostory a místa citlivá na hluk. Sortiment obsahuje devět výkonových velikostí od 5 HP do 40 HP a nabízí koeficient výkonu (COP) až 3,0.

ZEAS je ideální pro středněteplotní aplikace v rozmezí 10 °C až -20 °C a nízkoteplotní aplikace až do -45 °C. Je určen pro podniky, jako jsou supermarkety, potravinové obchody, restaurace a potravinářské závody s kolísající zátěží a vysokými energetickými požadavky.

Řízení invertorem v systému ZEAS postupně upravuje výkon scroll kompresoru tak, aby vyhovoval okamžité potřebě chlazení, čímž brání napěťovým špičkám, a snižuje tak spotřebu energie až o 30 % v porovnání s klasickým zařízením řízeným vypínáním a zapínáním kompresoru. Invertor též zkracuje náběhovou dobu a požadované teploty se dosahují rychleji.

Jednotka ZEAS je plněna chladivem R-410A, která má větší výkon při přenosu tepla než jiná chladiva, což umožňuje dodávku chladiva kompaktnějšími komponentami a potrubím o menším průměru. Ve výsledku má sice jednotka ZEAS stejný výkon jako systémy se staršími potrubními rozvody a armaturami, ovšem náklady na tyto rozvody jsou u ní sníženy o více než 50 %. Navíc chladivo R-410A již dnes splňuje novou legislativu týkající se F-plynů, a je proto dobrou volbou pro budoucnost.


Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.
logo Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.

Zastoupení firmy DAIKIN pro ČR - tepelná čerpadla DAIKIN, zásobníky TV, čističky vzduchu, klimatizační jednotky, Fan-coil jednotky, chladící jednotky - pro bytové domy, komerční sféru i průmyslové aplikace.