Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Služba Copernicus Climate Change Service (C3S)

Služba C3S obsahuje velké množství globálních dat z družic a ze systémů měření umístěných v atmosféře, v moři a na zemi. Informační služby jsou uživatelům přístupné bezplatně a otevřeně.

Služba Copernicus Climate Change Service (C3S), foto D. Kopačková redakce

Copernicus Climate Change Service (C3S) obsahuje velké množství globálních dat z družic a ze systémů měření umístěných v atmosféře, v moři a na zemi je využíváno k zajišťování informací, které pomáhají poskytovatelům služeb, orgánům veřejné správy a dalším mezinárodním organizacím zlepšovat kvalitu života občanů Evropy. Poskytované informační služby jsou uživatelům přístupné bezplatně a otevřeně.

Celý program koordinuje a spravuje Evropská komise. Je prováděn v partnerství s členskými státy, Evropskou kosmickou agenturou (ESA), Evropskou organizací pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT), Evropským centrem pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF), agenturami EU a společností Mercator Océan.

Služba Copernicus Climate Change Service (C3S), kterou jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí za finanční podpory EU, pravidelně vydává měsíční klimatické bulletiny, v nichž informuje o pozorovaných změnách globální teploty vzduchu při povrchu, pokrytí moří ledem a hydrologických proměnných.

Všechna uváděná zjištění jsou založena na počítačových analýzách využívajících miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.

Hlavní sdělení sezóny červen-červenec-srpen 2023

  • Období červen-červenec-srpen (JJA) bylo v roce 2023 celosvětově nejteplejší v historii měření, s průměrnou teplotou 16,77 °C, což je o 0,66 °C více než průměr.
  • Průměrná evropská teplota byla v létě 19,63 °C, což je o 0,83 °C nad průměrem a jde o páté nejteplejší teploty v letním období.
  • V období JJA 2023 došlo k rekordně vysokým anomáliím teploty povrchu moře (SST) v severním Atlantiku a v globálním oceánu.
  • V období JJA 2023 došlo k mořským vedrům v několika oblastech Evropy, včetně Irska a Spojeného království v červnu a Středomoří v červenci a srpnu.
  • V JJA 2023 byly nadprůměrné srážky zaznamenány na většině území západní Evropy a v Turecku, kde byly překonány místní srážkové rekordy, což v některých případech vedlo k záplavám. To rovněž nastalo v západní a severovýchodní části Severní Ameriky, v některých částech Asie, Chile a Brazílii a v severozápadní Austrálii. Naproti tomu na Islandu, v alpském oblouku, v severní Skandinávii, ve střední Evropě, ve velké části Asie, v Kanadě, na jihu Severní Ameriky a na většině území Jižní Ameriky panovaly nadprůměrně suché podmínky. V některých regionech vedly tyto suché podmínky k významným požárům
.
 
 
Reklama