Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezstarostně s tužidly ADLER - nové nařízení EU o diisokyanátech

Dne 24. srpna 2023 vstoupí v platnost nové nařízení EU, které vyžaduje po pracovnících speciální školení při zpracování PUR tužidel s obsahem diisokyanátu vyšším než 0,1 %.

Proto jsme přepracovali jsme celý sortiment tužidel tak, že není potřeba žádné další školení - a to při zachování stejně vysoké kvality a přitom ještě jednoduššího zpracování!

Isokyanáty jsou chemické látky, které jsou nezbytnou součástí každé 2-složkové polyuretanové barvy či laku. Pouze smícháním dané barvy či laku s tužidlem na bázi isokyanátu lze dosáhnout požadovanou vysokou odolnost povrchu. Monomerní diisokyanáty v nich obsažené však mohou dráždit kůži a dýchací cesty a vyvolat alergie. Z tohoto důvodu EU nastavila pro diisokyanáty velmi přísné limity a od 24. srpna 2023 nařídila povinné školení pracovníků pro zpracování všech produktů, které tyto limity překračují. Každý zaměstnanec tak musí absolvovat každých pět let několikahodinové školení. Zákazníků ADLER se však tato povinnost netýká: všechna PUR tužidla pro produkty na bázi rozpouštědel a všechna tužidla Aqua-PUR pro produkty na vodní bázi jsou nově pod hranicí předepsané limitní hodnoty. Pro zpracování 2-složkových laků a barev ADLER proto v budoucnu nebude potřeba žádné dodatečné školení.

Tuto úlevu od školení nám umožnily nově upravené receptury podílu diisokyanátových monomerů v tužidlech. Zpracovatelské vlastnosti našich tužidel však zůstávají nezměněny a zákazníci tak změnu vůbec nepostřehnou.

Navíc má ADLER pro své zákazníky ještě jednu vychytávku. Naše obaly nedávno dostaly jednotné barevné označení - tužidlo vhodné pro danou barvu či lak lze určit na první pohled a poměr míchání najdete i na etiketě.

Více informací


ADLER Česko s.r.o.
logo ADLER Česko s.r.o.

Společnost ADLER je přední evropský výrobce laků, barev, prostředků na ochranu dřeva a systémů na povrchovou úpravu oken, dveří, podlah, nábytku i dřevostaveb. V sortimentu značky ADLER se nachází více než 10.000 výrobků pro různé oblasti použití ...

 
 
Reklama