Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Celkový obrat DZ Dražice vloni vzrostl o 29 % na rekordní téměř 3 miliardy korun

Společnost DZ Dražice, největší český výrobce ohřívačů vody, hodnotí loňský rok 2022 jako nejúspěšnější ve své 67leté historii.

Tepelné čerpadlo NIBE S1255
Tepelné čerpadlo NIBE S1255

Její tržby meziročně vzrostly o 29 %, čímž téměř překonala hranici 3 miliard korun. Za rekordním navýšením prodejů stojí otevření nové fotovoltaické divize DZD Solar a masivní nárůst poptávky po akumulačních nádržích a tepelných čerpadlech, který vyvolalo prudké zdražení konvenčních zdrojů energie. V letošním roce firma plánuje rozsáhlé investice do realizace nové výrobní a skladové haly v Luštěnicích, jejich automatizace a robotizace či vývoje nových produktů.

„Ekonomické výsledky z roku 2022 jasně ukazují, že se nám podařilo překonat všechny překážky, které nám položily do cesty minulé dva roky: ať už se jednalo o pandemickou krizi, nedostatek a zdražování klíčových výrobních surovin nebo válečný konflikt na Ukrajině, jenž s sebou přinesl prudký nárůst cen konvenčních zdrojů energie (ropy, zemního plynu či uhlí). Nejúspěšnějšího roku v historii DZ Dražice (tedy celkových tržeb téměř 3 mld. korun) jsme dosáhli především díky efektivním úpravám svého výrobního programu a otevření nové fotovoltaické divize: na konci roku se navíc zlepšily dodávky komponent pro výrobu tepelných čerpadel NIBE, která dovážíme – jako jejich exkluzivní prodejce – ze Švédska. Dokázali jsme se tak přizpůsobit velmi turbulentní situaci na trhu, jež lidi přiměla investovat (často s podporou státních dotačních programů) do energeticky šetrného způsobu vytápění, chlazení a ohřevu vody. A v našem širokém produktovém portfoliu si rázem mohl vybrat téměř každý, kdo si chtěl vytvořit energeticky soběstačné bydlení: jen prodeje fotovoltaiky byly oproti našemu očekávání dvojnásobné,“ komentuje Karel Pacourek, generální ředitel DZ Dražice, a dodává: „Věříme, že zájem o tepelná čerpadla, akumulační nádrže nebo fotovoltaické systémy bude pokračovat i v budoucnu. Rozhodli jsme se proto významně posílit naši výrobní i skladovací kapacitu, abychom byli schopni nadále odpovídat na masivní poptávku po energeticky úsporných a ekologických řešeních.“

Společnost DZ Dražice dlouhodobě zastává pozici největšího českého výrobce ohřívačů vody a akumulačních nádrží a výhradního dovozce environmentálně šetrných systémů NIBE do České republiky a na Slovensko. V minulém roce navíc otevřela novou divizi zaměřenou na prodej fotovoltaických systému DZD Solar. Její produkty naleznou své využití v každé domácnosti, ale také v průmyslovém provozu, komerčním objektu nebo veřejné budově. Nejzásadnější produktovou novinkou, kterou firma uvedla vloni na trh, je hybridní solární úložiště Slunečnice S3 kombinující vlastnosti hybridního ohřívače vody a bateriového úložiště.


DRUŽSTEVNÍ ZÁVODY DRAŽICE - strojírna, s. r. o.
logo DRUŽSTEVNÍ ZÁVODY DRAŽICE - strojírna, s. r. o.

Značka DZ Dražice, která existuje již od roku 1956, je Vaší zárukou kvality, výkonu a hodnoty ohřívače vody. Základem filosofie společnosti DZ Dražice je spokojenost zákazníků s našimi ohřívači vody. Právě tato spokojenost patří mezi hlavní důvody věrnosti ...

 
 
Reklama